2013-08-27

#250: Red (2010) - 70 %

File:Red ver7.jpg
Red (Red)
Režie: Robert Schwentke
Scénář: Jon Hoeber a Erich Hoeber podle komiksu Warrena Ellise a Cullyho Hamnera
Hrají:
Bruce Willis (Frank Moses)
Mary-Louise Parker (Sarah Ross)
Karl Urban (William Cooper)
Morgan Freeman (Joe Matheson)
John Malkovich (Marvin Boggs)
Brian Cox (Ivan Simonov)
Helen Mirren (Victoria Heidi)
Richard Dreyfuss (Alexander Dunning)

V poslední době jsem si trochu opakoval nějaké ty snímky, které měly v kinech pokračování. Vrátil jsem se tak ke snímkům "Red" s "Kick-Ass". Musím říct, že v případě "Red" se mi nakonec více líbil druhý díl, ale u "Kick-Asse" to zase vyhrává jednička. I na tu se tu časem objeví recenze, protože to je prostě snímek mého srdce. Teď ale "Red". Tenhle komiksový film pro mě byl tak trochu zjevení. Nic jsem nečekal, nic jsem o tom nevěděl, ale dostal jsem docela dost muziky. Krásná ukázka toho, že komiks může být i akční podívanou se vtipem. A nemusí to být až tak destruktivní jako "Muž z oceli", i když hrdinové "Red" střílením a výbuchy také nešetří.
Docela se k sobě hodí
Jenže v jejich případě nejde ani tak o to, jak moc je film akční, i když i to je velmi důležitý prvek, mnohem zásadnější je však skutečnost, že se tady sešla naprosto skvělá parta, která tenhle film táhla od začátku až do konce, a to ve skvělé jízdě, která se nezastavila. Tahle parta je krásná hlavně tím, že zde jsou filmoví veteráni. Nejmladším členem je Mary-Louise Parker, které už dneska táhne na čtyřicítku, ale její společníci na tom byli věkově ještě lépe. Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman, Helen Mirren a Brian Cox. Je to celkem stará garda, ale sakra, tihle senioři to dokážou natřít komukoli mladšímu a budete jim pořádně fandit. Jejich tým je totiž založen na tom, že k sobě všichni naprosto skvěle padnou, rozumí si a navíc ještě výborně hláškují.
Ano, jsou trochu zvláštní
Bruce Willis podává svůj standard, ale když dojde na city, je přece jen docela dobrý. A nešikovný. Ve dvojce je to ještě patrnější. Nejvíce asi vyniká John Malkovich, který hraje skvělého magora, paranoidního Marvina, který vidí agenty všude. No, koneckonců, to, že je člověk paranoidní, ještě neznamená, že ho nesledují. A když vezme do ruky prase, je to skutečně paráda. Komunikace mezi týmem je neskutečně nabitá vtipem, nápaditá, zajímavá. Vtip je to hlavní, co film posouvá dál, i když se vsadilo i na klasické schéma akčních špionážních filmů - velmi často se mění lokace, do všeho je nějak zapletena vláda a za nitky tahá někdo, o kom nic nevíme. Scénář je i dostatečně zamotaný, aby film skutečně bylo možné označit za špionážní snímek.
Neskutečná žena
Na druhou stranu se ale rozhodně nemusíte bát, že byste se nevyznali, nebo v ději ztráceli. Přímočarost zde nechybí, ona zamotanost je jen v tom, že vlastně až do konce nebudeme vědět, kdo je skutečně ten šmejd, i když domyslet si to můžeme. Pokud budete ve filmu hledat nějakou spojitost s komiksem, tak ta je velmi úzká, protože komiks byl zaměřen především na Franka a Sarah. Warren Ellis s Cullym Hammerem pak nechali volnou ruku dalším tvůrcům, aby komiks trochu rozpracovali pro potřeby filmu. A i když je film opravdu dost jiný i ve svém pojetí, rozhodně nezklame. Tohle je jeden z těch kousků, který může bavit i lidi, co normálně na komiksové adaptace nekoukají. Je to univerzální akční film, který se snaží hlavně pobavit. A to mu jde.

Žádné komentáře:

Okomentovat