2013-07-04

#170: Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů - 45 %

Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů (Tintin au pays des Soviets)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě poprvé v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1930 černobíle jako "Tintin au pays des Soviets", první sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Komiksy s Tintinem u nás nevycházejí v tom pořadí, jak od roku 1929 vycházely v Belgii. Prve Egmont vydal jen tři komiksy z celé série, Albatros pak začal těmi zajímavějšími, známějšími a kompletně vydařenějšími. Tintin pod Albatrosem poprvé vyšel v roce 2004, ale na sbírku "Tintin v zemi Sovětů" se dostalo až mezi posledními v roce 2011. Je to dáno tím, že tento komiks se od ostatních odlišuje, nejen pojetím příběhu, ale i stylem, kterým je kreslený.
"Tintin v zemi Sovětů" je černobílým komiksem, který byl kreslený doslova na zakázku. Vydavatel dětského časopisu Le Petit Vingtième si na Hergém vyžádal komiks, který bude reportáží z Ruska, reportáží kritickou ke komunistické zemi, aby se již malé děti dověděli, jak to "skutečně" – pravda, ty uvozovky nejsou vždy na místě – v Rusku chodí. Ne, není to dokumentární komiks, ale hodně silná protikomunistická agitka, kdy Sověti jsou zlí a dost hloupí, naopak Tintin je zástupce dobra, na svou malou postavu neskutečně výborný zápasník a hlavně člověk, který se dostane z každého problému. Přežije výbuch, několikanásobné automobilové havárie, střelbu a mnohá další nebezpečí.
Tintin se v komiksu "Tintin v zemi Sovětů" zdá téměř nezničitelným, což se podepisuje i na tom, jak je příběh veden. Místo kulek dá ruským vojákům do hlavní papírové kuličky, divokého medvěda opije a přepere, automobil rozebere, aby ho opravil, součástky pak jen nahází zpátky a jede se dál. Příběh je svým pojetím velmi naivní, stejně jako je naprosto neoblomný v kritice Sovětů. Obyčejní lidé jsou chudáci, kteří trpí, ale ti u moci a jejich GPU (tajná služba) jsou zlem, které se obrací jak proti vlastním, tak proti cizincům, kteří v jejich vlasti čmuchají.
Při svém prvním vydání byl "Tintin v zemi Sovětů" skutečně chápán jako reportáž z Ruska a Tintin byl profilován jako skutečný reportér, který zažívá v Rusku různá dobrodružství, z nichž pak zasílá reportáže, které se snaží zachytit tamější atmosféru a život. Dnes je dílo skutečně velmi naivní a pro mnohé jen těžko skousnutelné, protože obsahuje skutečně hloupoučké zápletky, ale na svou dobu a na skutečnost, že se jedná o prvního Tintina, to pořád jde. Kresba je velmi jednoduchá oproti tomu, jak byl Tintin kreslen  a překreslován později, chybí barevnost, a tak má "Tintin v zemi Sovětů" význam hlavně sběratelský. Když už máte ostatních třiadvacet dílů, budete chtít i tento.
Georges Prosper Remi alias Hergé
"Tintin v zemi Sovětů" se od ostatních příběhů odlišuje ještě tím, že má téměř 140 stran, což je více jak dvojnásobek ostatních sešitů. Není to úplně skvělé čtení, na to je příběh neskutečně jednoduchý a místy opravdu až hloupý, ale přesto můžeme sledovat vývoj toho, jak se z Tintina stává postava, kterou si mohou zamilovat masy. Musím se přiznat, že po tomhle prvním díle bych Tintinovi úplně nevěřil, ale hlavně, že ty další přesvědčují o tom, že se čtenáři do rukou skutečně dostává něco neobvyklého. Pravda i "Tintin v zemi Sovětů" je čtení neobvyklé.

Komiks "Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat