2013-07-03

#169: Malý princ a planeta Ohnivého ptáka - 65 %

Malý princ a planeta Ohnivého ptáka: Guillaume Dorison
Malý princ a planeta Ohnivého ptáka (Le Petit Prince 2: La Planète de l'Oiseau de feu)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit prince 2: La Planète de l'Oiseau de feu", druhý díl série "Le Petit prince". České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 219 Kč.

Scénář: Guillaume Dorison a Tebo (krátký komiks "Malý princ: Planeta Blaffo")
Kresba: Diane Fayolle a Tebo (krátký komiks "Malý princ: Planeta Blaffo")

Hned jak jsem dočetl první knihu ze série "Malý princ" s názvem "Malý princ a Větrná planeta", musel jsem si přečíst hned knihu druhou. Proč? Především proto, abych věděl, co si o sérii skutečně myslet. Je to jenom snaha vydělat na jednom z nejunikátnějších a nejznámějších děl na světě? Anebo skutečně touha přiblížit a rozšířit svět Malého prince dalším lidem? Vzhledem k tomu, kolik bylo do série (ať už původní televizní, anebo této, komiksové) vloženo fantazie a úsilí, a že obojího je skutečně hodně, jsem přesvědčen o tom, že tvůrcům skutečně šlo o to vytvořit svět "Malého prince" objemnější zajímavý a přístupný pro dnešní čtenáře. Vzhledem k tomu, že to není adaptace původního díla, ale jeho velmi zásadní rozšíření, myslím, že může zaujmout i milovníky předlohy.
Mně osobně komiksová série zaujala, i když pravda, k původnímu seriálu, podle něhož je vytvořena, mě asi nenaláká. Vizuální podoba animace mě odrazuje, ale musím říct, že v komikse je to přesně opačný případ. Ta kresba se mi zamlouvá. Díky tomu, že zůstává velmi jednotná pro většinu dílů, je zajištěno, že i mladší čtenáři dostanou přesně to, co očekávají a nebudou se muset ztotožňovat s novou kresbou. K tomu postačí krátké komiksové příběhy, které jsou doplněny na závěr knihy. Kresba jednoznačně v případě komiksu "Malý princ a planeta Ohnivého ptáka" zůstává tím, co je nejpozitivnějším faktorem. Rozhodně nechci říkat, že je příběh úplně špatný, to bych mu velmi křivdil, ale najdou se zde prvky, které mu úplně nesedí, které ho posouvají spíše do průměru. Nebýt toho, že je zde kouzelná postava Malého prince a jeho světa, komiks má mnohem horší úroveň.
V čem je problém? Tak nejprve k tomu, o čem vlastně příběh je. Malý princ se ocitne na planetě, která je doslova spálena ohněm. Komiks (stejně jako v případě první knihy a knih následujících) využívá krátký třístránkový úvod, který je napínavý, dramatický a dokáže vtáhnout do děje. Zde je vliv seriálové tvorby patrný. Jsou využívány nástroje, které se používají v televizi, kde je třeba udržet pozornost, protože tam může divák snadno přepnout. Tohle je však možné použít i v komiksu. Opět se ukazuje, jak je možné postavit komiksovou a filmovou, respektive televizní tvorbu vedle sebe a jak blízko k sobě vlastně jsou. Mohou používat stejné nástroje a každý bude mít podobný, ale zároveň trochu jiný efekt. V tomhle případě jde o udržení pozornosti a navnadění na další čtení. To se dle mého povedlo.
Malý princ se tedy objevuje na zničené planetě, kde přetrvává jedno jediné místo, které není ohněm zničeno. Je tu krásný kontrast s ledem první knihy. Za plameny může obrovský Ohnivý pták, který všechno zničil. Ale nic není na první pohled tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Malý princ zjišťuje o světě více a snaží se vypátrat, jak je do všeho zapleten Had, který se snaží planety ničit. Tahle planeta je mimochodem velmi dobře rozvržena. I když jsou planety větší, než jaké je navrhoval de Saint-Exupéry, neznamená to, že by neměly své kouzlo, to vůbec ne. Tahle je plná Asiatů a k tomu je volen i příběh. Jako kdyby s ním šla ruku v ruce moudrost čínských příběhů. Na druhou stranu ale morality, které z příběhů vyplývají, nejsou podávány tak jemně a lehce, jako v případě první knihy. Najednou to není tak nezištné, ale ta morality z toho úplně čiší. Škoda, kdyby si s tímhle trochu tvůrci pohráli, příběh by mohl být zajímavý. Ale chybí zde i trochu víc té fantazie, kterou měla první kniha.
Ukázka ze seriálu, příběh "Planète de l'Oiseau de Feu"
Co mě trochu zklamalo, to je krátký komiks, který měl tentokrát na svědomí Tebo. Příběh nazval "Malý princ: Planeta Blaffo", a to je teprve prapodivná moralita. Malý princ a Liška se dostanou na planetu, která je tvořena jenom nezdravým jídlem. Výsledkem tohohle příběhu má být to, aby děti jedly zdravě. Snaha trochu příběh ozvláštnit je v tom, že je podána z humorem. Jenže najednou se z komiksu vytrácí ta věková univerzálnost. Tohle už je opravdu jen pro děti, které příběh může pobavit, ale dospělý čtenář nad tím jen mávne rukou. ani kresba v tomhle případě není nijak skvělá, Tebo je vyloženě osobitý tvůrce, ale k Malému princi mi to prostě nějak nesedí. Obecně mi tenhle příběh sedl méně než první, ale to neznamená, že by série zásadně ztratila na kvalitě. Naopak, myslím si, že pořád ještě má co nabídnout a že nám to další díly ukážou.
Ukázka z krátkého komiksu od Teba
Komiks "Malý princ a planeta Ohnivého ptáka" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Malý princ a Větrná planeta".

Žádné komentáře:

Okomentovat