2013-07-03

#168: Spider-Man: Utrpení - 45 %

"Spider-Man" utrpení je speciálním příběhem Spider-Mana, který navazuje na "Kravenův poslední lov", ale o jeho kvalitách si může nechat zdát. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/spider-man-utrpeni.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Spider-Man: Utrpení (Spider-Man: Torment)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2006. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Spider-Man: Torment" u Marvelu od srpna do prosince 1990. Souborné vydání vyšlo u Marvelu poprvé v roce 1997. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Todd McFarlane
Kresba: Todd McFarlane

"Spider-Man: Kravenův poslední lov" je legendární komiksovou minisérií zasazenou do světa Spider-Mana. Vypráví příběh o tom, jak Kraven hodlal zpět získat svou čest tím, že konečně porazí Spider-Mana, který nemohl být obyčejným člověkem, když nad Kravenem neustále vítězil. Kraven vyhrál, určitým způsobem, a zemřel. Proč se k tomuhle komiksu vracím? Protože Kravenův příběh je důležitým prvkem pro pochopení toho, co se děje v komiksu "Spider-Man: Utrpení".
Todd McFarlane je dnes uznávaným autorem a umělcem, který se dal spíše na nezávislou dráhu, což je v Americe docela pochopitelné. Velká studia autorskému přístupu moc nepřejí. McFarlane chtěl navázat na příběh "Spider-Man: Kravenův poslední lov", zvolil i podobné vypravěčské nástroje, které použil. J. M. DeMatteis, ale když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Todd McFarlane je hlavně kreslířem, který by někdy možná měl popustit stoličku scénáristy někomu jinému. V případě komiksu "Spider-Man: Utrpení" to rozhodně platí.
Spider-Man se zase jednou dostává do pořádných problémů a je tím, kdo bude trpět. Jeho protivníkem není nikdo jiný než Curt Connors alias Lizard, s kterým se už ve velkém seznámili i lidé, co Spideyho z komiksů příliš neznají. Stal se totiž hlavním záporákem ve filmu "The Amazing Spider-Man". Lizard je zajímavou postavou, která ve filmu nebyla využita a její potenciál není využit ani v příběhu "Spider-Man: Utrpení". Je zde pouze loutkou, která je ovládána novou personou, která se objevila v New Yorku, aby zúčtovala s naším oblíbeným chlápkem ze sousedství. Ano, právě s tímhle novým záporákem se nám vrací dozvuky příběhu "Spider-Man: Kravenův poslední lov". Ne, že by znalost tohoto příběhu byla naprosto elementární. Zase tolik vysvětlování není potřeba.
Dle mého názoru se Todd McFarlane utopil ve své kresbě. Ta je rozhodně to nejpozitivnější na celém komiksu. Jeho panely jsou skládány tak, jak to v mainstreamu v minulosti nebylo zvykem, mnohem více se přizpůsobují atmosféře a pro akci jsou naprosto zásadní. McFarlane jejich rozložením dokáže skvěle vyjádřit, co postava cítí, stejně jako dokáže parádně zachytit akci, v čemž je srovnatelný jen s malým množstvím jiných autorů. Jeho akce je rychlá zaměřená na detaily a mírně nepřehledná. Dotváří to dojem rychlých a drsných soubojů.
Todd McFarlane
"Spider-Man: Utrpení" tak nakonec doplácí na příběh, který je zpočátku dobře rozjetý, ale jeho rozuzlení je veliké zklamání. Navíc má čtenář pocit, že se McFarlane snažil napodobit J. M. DeMatteise, ale neměl při tom tolik údernosti a tolik umu, aby se mu skutečně podařilo zabřednout do hlubin psychiky hrdiny i jeho protivníků. Některé bubliny, především ty vypravěčské, pak snižují celkový dojem, protože jsou stylově vhodné spíše ke Spider-Manovi pro mladší čtenáře. Škoda, kdyby tenhle komiks měl silnější příběh, McFarlanova kresba mu jen pomůže.

Komiks "Spider-Man: Utrpení" můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat