2013-04-18

#6: Živí mrtví 1: Staré dobré časy - 90 %

Dle mého osobního a skromného názoru je jednou z nejlepších komiksových sérií, která u nás vychází, "The Walking Dead" neboli "Živí mrtví". Ano, je to dáno tím, že jsem blázen do zombies, ale ten komiks má své nesporné kvality. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/zivi-mrtvi-stare-dobre-casy.html


Živí mrtví: Staré dobré časy (The Walking Dead Vol. 1: Days Gone Bye)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 v sérii "The Walking Dead" od října 2003 do března 2004 u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 1: Days Gone Bye" v roce 2004. České vydání se prodává v plné ceně za 299 Kč.


Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Tony Moore

Robert Kirkman je v současné době jedním z nejvyhledávanějších komiksových scénáristů vůbec. Má rozjeto tolik sérií, že je až s podivem, že to všechno stíhá. Navíc je s ještě větším podivem, že více méně všechny jsou minimálně průměrné, ale spíše nadprůměrné. Holt je to člověk, který se skutečně chytl toho správného řemesla a dělá ho, jak nejlépe umí. Ale i přesto, že sérií má hodně, jeho nejlepším a neuznávanějším dílem je "The Walking Dead", v češtině známí jako "Živí mrtví". V současné době se jedná o jednu z nejuznávanějších sérií, podle níž se začal točit i velmi úspěšný seriál – recenze na první sezónu The Walking Dead.
První kniha, která nese podtitul „Staré dobré časy“, byla u nás vydána nakladatelstvím Crew – ono také kým jiným. Za tento počin rozhodně patří Pavlovskému, Litošovi a dalším, včetně překladatele Antonína velký dík. Kniha sice nemá tvrdý přebal, ale její vazba je dobrá, nedochází k rozpadávání, a to zatím ani po několikerém čtení. Crew opět odvedla skvělou práci a právem je takovou stálicí mezi českými komiksovými nakladateli.
Ale asi už je na čase se podívat na samotný příběh. Asi všichni víme, o čem bude. Tohle je příběh plný zombie, chodců, nemrtvých, nebo jak jim chcete říkat. Kirkman nás po velmi krátkém úvodu, který má pouhou stranu, zavádí rovnou do světa, kde jsou nemrtví v přesile a živí lidé musejí o své místo hodně tvrdě bojovat. Hlavní postavou je Rick Grimes, i když komiks se samozřejmě rozrůstá a důležitých postav je více. Ale začínáme právě u Ricka a on bude i tím, kdo nakonec povede skupinu přeživších. Rick se probouzí z kómatu a není to probuzení nikterak příjemné. Hned po několika krocích se na něj vrhá nemrtvý. Ale Rick to ustojí, stejně jako mnoho dalších ran, které jej v novém světě a novém životě čekají. Jeho první myšlenka patří rodině, kterou v domě, kde žili, bohužel nenachází. Rick se seznamuje se světem, který je tolik odlišný a díky Mooreově černobílé kresbě a skvělému scénáři jsou zde skutečně silné scény, které člověka chytnou u srdce.
Příběh tohoto dílu je o tom, že Rick najde svou rodinu a spojuje se se skupinkou přeživších. Ale také o tom, že svět je jiný, ale především jsou jiní i lidé, kteří se velmi různě vyrovnávají s nastalou situací.  Někdy ani ti nejsilnější prostě nedokážou jít dál, což je i vyústěním této knihy.
"Staré dobré časy" jsou úvodem celé epické ságy, ale jedná se o úvod velmi dobrý, kde vidíme, že postavy nebudou šetřeny. Čeká je štěstí, ale toto štěstí je vždy přebíjeno událostmi tragickými a hlavně všudypřítomným strachem a obavami. Ve světě, kde smrt kráčí po zemi, je těžké jen zamhouřit oko, navíc jsou lidé nuceni přežívat s naprostými cizinci. A je možné jim všem důvěřovat? Je možné se spolehnout na někoho, o kom pořádně nic nevíme? A zbývá nám něco jiného?
Jak uvedl sám autor scénáře Robert Krikman: Co se děje ve světě, když zombie filmy skončí? Jak postavy dále žijí, co musí podstoupit? Kam je jejich osudy zavedou? Přežijí? Na tyhle otázky se rozhodl odpovědět ságou, která očividně jen tak neskončí. Můžeme být jenom rádi a doufat, že Crew s vydáváním série nepřestane.
Na závěr bych si dovolil menší doplnění oproti verzi na serveru Necronomicon. Zaprvé, musel jsme zvednout hodnocení. Po zpětném pohledu na tento komiks a na jeho kresbu, je prostě jasné, že tohle je nejlépe nakreslená kniha celé série. Je to dáno tím, že pouze v těchto šesti dílech se činil Tony Moore, ostatní už kreslil Charlie Adlard. Charlie není špatný, ale Tony, ať už je jakýkoli člověk, je kreslířem nadprůměrným. Zároveň si myslím, že jako úvod série kniha funguje náramně a že dokáže navnadit na knihy další, které svou kvalitou nijak zásadně nekolísají.

Komiks "Živí mrtví: Staré dobré časy" si můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat