2023-05-03

#DP204: Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera!

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Brian Azzarello

Kresba: Alex Maleev


Iniciativa DC Black Label se nám v Česku představila hned několika grafickými romány. Na nejnovějším z nich, akčním bijáku “Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera!”, se podílela komiksová legenda Brian Azzarello spolu s ikonickým kreslířem Alexem Maleevem. Jak se komiks povedl? Stojí za vaši pozornost? 

Nalijme si čistého vína, Brian Azzarello má nejlepší tvůrčí léta dávno za sebou. Časy takových klenotů, jakými byly psychologické drama Lex Luthor: Muž z oceli, dobrodružná superhrdinská série Wonder Woman nebo rozsáhlé, do detailu promyšlené krimi 100 nábojů, jsou nenávratně pryč a věrní čtenáři jen marně čekají na další kvalitní titul. Azzarello bohužel ztratil dech, což se na sériích z posledních několika let výrazně projevuje. Fanouškům neservíruje promyšlené, čtivé příběhy, jež by čtenáře ohromily poutavou zápletkou, propracovanými postavami nebo originálními myšlenkami, nýbrž generické série, které s výjimkou pár akčních sekvencí nemají pořádně co sdělit. Grafický román Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera!, původně vydaný pod křídly iniciativy DC Black Label, se mezi ně může přiřadit. 

Komiks se nese v duchu takových “skvostů” jako Batman: Zatracení nebo Faithless, které sice disponují pěknou vizuální složkou, dějově však pokulhávají. V případě Sebevražedného oddílu tomu není jinak. Alex Maleev je špička ve svém oboru, ba dokonce má s všemožnými superhrdinskými postavami patřičné zkušenosti. Osobitá realistická stylizace se k serioznímu vyznění příběhu perfektně hodí a díky tmavšímu coloringu některé detaily lépe vyniknou. Nicméně po dějové stránce nemá Azzarelův uzavřený grafický román čím zaujmout.

Scénář je těžce podprůměrný. Originalita na bodu mrazu.  Protagonisté v čele s Red Hoodem jsou mdlí a nezáživní. Jde pouze o šablonovité postavičky, kterým chybí duše. Během čtení vás ničím neoslní a v paměti vám neutkvějí. Ano, připouštím, že několik akčních sekvencí přece jenom může čtenáře zaujmout, nezachrání však hořkou pachuť z četby.

Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! je spotřební superhrdinský výplach, který bezpochyby potěší fanoušky přímočarých akčňáků a milovníky Sebevražedného oddílu, náročné čtenáře ovšem nemá jak oslovit. Postavám chybí hloubka, scénář je pouze sled náhodných akčních scén, které však nedrží pohromadě, a nepříliš zdařilý závěr působí dost prvoplánově. Ani tentokrát se Azzarello nevymanil se ze škatulky. Stále jede ve svém standardu z posledních let. Zda je to dobře či špatně, posuďte sami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat