2021-06-20

#DP180: King-Size Conan

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Roy Thomas, Kurt Busiek, Chris Claremont, Kevin Eastman, Steven S. DeKnight

Kresba: Steve McNiven, Pete Woods, Roberto de la Torre, Kevin Eastman, Jesús Saiz


Barbar Conan minulý rok oslavil 50 let od doby, kdy se poprvé objevil v sešitě “Conan The Barbarian #1”. Marvel se u příležitosti významného jubilea rozhodl, že vydá speciál “King-Size Conan”, prostřednictvím něhož zmapuje významná období Conanova života. Přizval si jedinečné scénáristy a výtvarníky, kteří jsou s Conanem neodmyslitelně spjatí, a nebojácného barbara z Cimmerie jim dal na hraní. Dostali kreativní volnost a mohli si dělat, co se jim zachtělo. Výsledkem byl útlý speciál, jenž nám dohromady nabídl pět zcela uzavřených povídek. Na každou z nich se detailně podíváme, přičemž na samotný závěr si řekneme, zda následující sešit vůbec stojí za vaši pozornost. 


Nač otálet? Můžeme se vrhnout rovnou na věc!


The Barbarian - Aftermath -- And A Beginning (Scénář - Roy Thomas, Kresba - Steve McNiven) 

Roy Thomas je nejen jedním z nejproslulejších marvelovských tvůrců, jenž stvořil postavy jako Vision, Adam Warlock, Ultron a mnoho jiných, ale také tvůrce, který postavu nebojácného hrdiny z románů Roberta E. Howarda převedl začátkem 70. let do komiksové podoby. Není tedy divu, že celý sešit otevírá povídka, na níž spolupracoval se Stevem McNivenem (známý díky komiksům jako Starý dobrý Logan, Občanská válka nebo Uncanny Inhumans).   

Jde o svižnou povídku, jíž nechybí akce, ani skvělá práce s titulní postavou. Navíc, McNivenovi se perfektně daří pracovat s prostředím, díky čemuž je čtenářský zážitek ještě lepší. Už úvodní stránka vám vyrazí dech, to mi věřte. 

Opravdu skvělý kus práce, který mimo jiné funguje jako skvělá předehra ke Conanově komiksovému debutu (až budete číst, pochopíte). Royi Thomasovi Conan jde, což v “Aftermath -- And a Beginning” plně dokazuje. Na začátek jsme si nemohli přát nic lepšího.


The Thief - In The City of Thieves (Scénář - Kurt Busiek, Kresba - Pete Woods)

Kurt Busiek má podobně jako Roy Thomas v one-shotu “King-Size Conan” své právoplatné místo. Když práva na Conana získalo vydavatelství Dark Horse, chopil se jeho hlavní řady právě on. Scénárista, který má na kontě věhlasné komiksy jako Astro City nebo Marvels (česky Zázraky), dokázal z Conanovy mytologie vytěžit maximum, a tak není divu, že se Busiekova série dočkala chvály a obdivu. 

Co se týče jeho povídky, jejíž název zní “In The City of Thieves”, není vůbec špatná. Scénář mi sedl a zobrazení tehdejší etapy Conanova života (v tomto případě éry, kdy tuláci, zlodějíčci a lupiči byli v Hyborii na vzestupu) se povedlo na jedničku. Příběh má spád a při čtení se v žádném případě nudit nebudete. Kresba Peta Woodse sice není nijak objevná, ale pro účely povídky se docela hodí. Dokonce nechybí ani pár humorných scén, které nejenom že zpestřují vyprávění, ale také skvěle odlehčují některé pasáže (a co víc, dokážou vám vyčarovat úsměv na tváři, co se vždycky počítá). A abych nezapomněl, závěrečná pointa je fantastická. 

Ano, je pravda, že Busiek rozhodně mohl ze zápletky vytěžit o poznání více. Kdyby si dal s některými postavami více práce a mírně by pozměnil některé dílčí momenty, možná by výsledek byl ještě o stupeň lepší. I přesto však jde o solidní kus práce. Žádný velkolepý zázrak to sice není, ale Busiekovy kvality na něm jsou patrné. Za mě spokojenost. 


The Mercenary - Die By The Sword (Scénář - Chris Claremont, Kresba - Roberto de la Torre)

Povídka od legendárního Chrise Claremonta, duchovního otce X-Menů, a Roberta de la Torry mě ohromila, a to doslova! 


Emotivní příběh, jenž se celou dobu odehrává během jedné kruté bitvy, vám vyrazí dech nejen stylem vyprávění, ale také úchvatnou kresbou, s níž si dal de la Torre opravdu záležet. Akční scény jsou úchvatné a krásně krvavé, což v kombinaci s výrazným tmavým coloringem Carlose Lopeze vytváří skvělou kombinaci. Atmosféra krutého bojiště na vás rázem dýchá ještě více, a navíc se dokážete lépe ponořit do celkového vyprávění. 

Claremont precizně bilancuje mezi akčními, mnohem zběsilejšími pasážemi a pomalejší, o poznání intimnější složkou, díky čemuž je děj koherentní a drží pohromadě. S hlavním hrdinou dokážete sympatizovat (to naštěstí platilo i v případě předchozích dvou příběhů, ovšem zde je to umocněno ještě více) a několik závěrečných emotivních stránek vás dokáže solidně zasáhnout u srdíčka.    

Dávám velký palec nahoru! Povídka “Die By The Sword” se neskutečně povedla!


The Avenger - The Requiem (Scénář a kresba - Kevin Eastman)

Asi největší experiment, jaký v sešitu “King-Size Conan” najdete. Scénáře i kresby se chopil Kevin Eastman, spoluautor původních komiksů s Želvami nindža a drsného, nekompromisního uzavřeného příběhu Počítání mrtvých (v originále Body Count), který čtenářům naservíroval čistokrevný akčňák s názvem “The Requiem”. 

Ze všech příběhů jsem Eastmanův přečetl nejrychleji, což bylo způsobeno hlavně malým množstvím textu. Upřímně, že by šlo z výtvarného i výpravného hlediska šlo o nějakou bombu, se tvrdit nedá. Nicméně, z nějakého záhadného důvodu mě čtení strašně bavilo, ačkoliv si jsem vědom veškerých nedodělků a vad na kráse. 

Eastman umí naservírovat solidní akční béčko, a to na něm musím ocenit. Objektivně jde asi o nejslabší kousek sbírky, to bezpochyby, ale ve výsledku jde pouze o příjemný snesitelný průměr, který ve vás sice nebude rezonovat dlouho, ale slupnete jej jako malinu a pobaví vás. Svůj účel splnil dokonale.  


The Corsair - Ship of the Damned (Scénář - Steven S. DeKnight, Kresba - Jesús Saiz) 

Závěrečný kousek od Stevena S. DeKnighta bylo asi největším překvapením one-shotu. Povídka “Ship of the Damned” svou tématikou a celkovým pojetím výrazně vybočuje. Z výpravného hlediska jde o vskutku unikátní kousek, který zaujme nejen svým vizuálem od Jesúse Saize, ale také zvraty a scénářem, jenž je svým způsobem originální. Proč ne? Čtení jsem si nesmírně užil. 

Sečteno a podtrženo, “King-Size Conan” je výborný one-shot, který funguje jako dokonalá oslava Conanových 50. narozenin. Povídky jsou rozmanité, díky čemuž si mezi nimi každý najde svou oblíbenou, a mají co nabídnout. 


Co říci závěrem? Tvůrčí týmy zkrátka dokázaly s Conanem pracovat výtečně a já mohu jen dodat, že recenzovaný sešit je povinností pro každého conanovského fanouška. Marvel odvedl úžasnou práci!     

Žádné komentáře:

Okomentovat