2021-05-21

#DP163: Future State: Nightwing

 Autorem článku je Daniel Palička 

Scénář: Andrew Constant 
Kresba: Nicola Scott

Plejáda gothamských minisérií z Future State se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Jedním z posledních titulů, na které si posvítíme, bude minisérie “Future State: Nightwing”. Jde podle mě o jeden z lepších titulů, které v rámci již zmíněné iniciativy vyšly, anebo bych jej naopak mohl řadit mezi jedny z nejhorších? Tuto otázku si zodpovíme v dnešní recenzi. 

Musím se přiznat, že Nightwinga mám v oblibě. Příběhy, které jsem s ním četl, mě relativně bavily, a ačkoliv jej nepovažuji za nejvýraznějšího člena Batfamily, stojím si za tím, že i tak jde o dobrou postavu, která má v DCčkovském univerzu své právoplatné místo, a to nejen po boku Batmana, ale také vedle svých věrných parťáků z Teen Titans. O to více pak zamrzí, že ve většině případech je jeho potenciál - bohužel - trestuhodně nevyužit. Ano, v současném superhrdinském mainstreamu se najdou výjimky potvrzující pravidlo, jenže ty bych mohl spočítat na prstech jedné ruky. Hodně závisí na scénáristech a na jejich snaze správně uchopit charakter Dicka Graysona, který, buďme upřímní, byl v posledních několika letech využit všelijak, ve většině případů však naprosto mizerně.

Zápletka minisérie “Future State: Nightwing” není nijak složitá. Nightwing se po jedné drobné potyčce musí vypořádat s členy zločinného Magistrátu, organizace, která chce polapit všechny maskované šílence pobíhající po celém městě. Jednoduché jak facka. Samozřejmě, děj je krapet složitější a mohl bych zmínit ještě několik nesmírně důležitých informací, ale nechci zbytečně vyzrazovat důležité části děje.

Scénárista Andrew Scott (pro mě absolutně neznámé jméno) se rozhodl vsadit na jistotu a Dicka pojal docela ošemetně. Na jednu stranu se jej snaží psát jen jako dalšího gothamského superhrdinu, jehož jediným cílem je zachraňovat civilisty a úspěšně vzdorovat silám Magistrátu. Nic standardního. Přece jenom, protagonistu s hrdinskými ideály a s jasným údělem jsme viděli již tisíckrát. Každopádně, autor si toho je plně vědom, a tak Dicka postavil do trošičku jiné role: rozhodl se z něj udělat mentora pro nového Batmana (jeho samostatnou minisérii si na Comics Blogu již brzy zhodnotíme), což je vcelku osvěžující prvek, který vynikne především v druhé polovině vyprávění. Dynamika mezi oběma postavami je využitá na maximum, přičemž některé scény z druhého čísla vás mile překvapí.   

Co je taktéž nutné vyzdvihnout, je kresba. Nicola Scott sice není třída ve svém oboru, i tak se však jedná o nadaného výtvarníka, jehož styl do příběhu krásně pasuje. Jemné linky, které jsou umocněny coloringem Ivana Plascencia, jenž futuristickým lokacím dodává šmrnc, napomáhají k lepšímu vyznění akčních sekvencí, díky čemuž se čtenář může do svižnějších pasáží lépe ponořit a vychutnat si je o poznání více. A co víc, tvůrci také výborně pracují s prostředím. Ačkoliv v ději nenarazíte na žádné úchvatné či rovnou dechberoucí lokace, musím uznat, že s některými naložili autoři zdařile. To je dle mého názoru chvályhodné.   

V čem však komiks pokulhává, jsou postavy. Pominu-li Nightwinga a nového Batmana, nenarazíme v minisérii na nikoho, kdo by výrazněji vyčníval. Zkrátka a dobře, člověk aby zajímavou postavu pohledal. A bohužel, to platí nejen o klaďasech, ale rovněž o záporácích. Ano, ve většině případů hrají spíše druhé housle, ovšem i přesto se nemohu zbavit dojmu, že jsou do minisérie začleněni strašně divně. Připočtu-li k tomu přeplácané, místy zbytečně zkratkovité finále a několik nudných pasáží, nedostáváme zrovna příjemnou kombinaci, což u superhrdinského titulu, jako je tento, nikdy není ku prospěchu věci.   

“Future State: Nightwing” v žádném případě není špatnou minisérií a v rámci iniciativy bych ji mohl řadit k tomu lepšímu, co vyšlo. Každopádně, nemohu se zbavit dojmu, že po dočtení ve mně komiks nic moc nezanechal. Hledáte-li příjemnou akční podívanou, mohl by vám následující kousek sednout. Nečekejte však titul, který by ve vás rezonoval dlouho. I přesto však vřele doporučuji. Jako příjemná jednohubka funguje následující minisérie skvěle, a to především pro Nightwingovy věrné fanoušky. 

Přehled titulů, které jsou zahrnuty do iniciativy Future State, naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat