2021-02-09

#2138: Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec



Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec

Vydala nakladatelství Labyrint a Euromedia v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 359 Kč.

Scénář: Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek
Kresba: Karel Osoha

Po knize "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" následoval druhý díl "Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec", který pokračuje v příběhu Josefa Hasila, nebo alespoň v té jeho části, která čtenáře, potažmo dívky zajímá asi nejvíce, tedy období jeho života, kdy se stal osobou, jež vešla v obecnou známost jako Král Šumavy. První kniha se zaměřovala na to, že jsme viděli Josefa Hasila, jak začal se svou činností převádění osob přes hranice do Německa. Nejednalo se o jednoduchý úkol, a nakonec se nevyplatil, protože byl Hasil - a nikoli sám - uvězněn v lágru. Ale podařilo se mu utéct, což je konec knihy "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" a vlastně i začátek Knihy druhé. V té se s Josefem Hasilem setkáváme na druhé straně hranic, v Německu, kam se mu podařilo utéct z vězeňského tábora. Ani zde ale není život nijak jednoduchý, protože se také jedná v podstatě o tábor, kde jsou srocováni lidé, co se pokusili utéct. Jejich životní podmínky nejsou nic skvělého a každý se snaží najít svoje místo. A Josef Hasil jedno takové má.


Nějak se mu podařilo, že má nadání na převádění lidí, tedy i když byl chycen. A v německém táboře si ho našla americká strana, která jej chtěla využívat pro svoje špionské akce, jež se v podstatě zaměřovaly také na to, aby se určití lidé dostali přes hranice, ať už jedním směrem, nebo směrem druhý. Kniha "Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec" se tak věnuje hlavně činnosti pro americkou stranu, a to ji spojuje i s knihou poslední, která se více věnuje tomu, jak se československá strana snažila Hasila, skoro za každou cenu, dostat. Ale zpět ke knize druhé, kde vidíme Josefa Hasila v jeho známé roli, tedy tady skutečně vidíme Krále Šumavy v jeho plné síle. A přitom byl agentem, který dělal pro americkou stranu. Kniha "Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec" tohle celkem napovídá, ale rozhodně se nedá říct, že by se jednalo o nějakou velkou akci ve stylu amerických špionážních filmů. Tohle je osobnější příběh.


V knize "Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec" se autoři hodně věnují tomu, jaké měl Hasil pocity, co asi prožíval, jak se snažil z Československa dostat svou partnerku, přičemž na to měl poměrně hodně možností, ale ona se k tomu prostě neodhodlala. Raději zůstávala v zemi, kde byla její situace nejistá a kde hrozilo to, že bude cílem komunistické strany, která proti Hasilovi začala brojit. A to se nakonec také potvrdilo. Ale i to je více rozepsáno v poslední knize, kde jsou patrné i následky toho, jak se Hasil zachoval a že rozhodně nebylo zaměřeno jen na něj, ale na celou jeho širokou rodinu, v podstatě na všechny, které v Československu zanechal. Anebo příběh o tom, jak se snažil člověk dělat něco dobrého, pomáhat tam, kde si myslel, že je pomoc potřeba, ale nakonec díky tomu trpěli všichni lidé kolem něj. A někteří také umírali.


V tomhle směru j kniha "Návrat Krále Šumavy 2: Agent-chodec" velmi silná, v tom osobním zaujetí nejen hlavní postavou, ale i dalšími charaktery, jež se zde objevují. Některé jsou naznačeny jen okrajově, ale u v šech máte pocit, že by se mohlo jednat o skutečné osoby, které v nějaké podobě mohly žít a daným způsobem jednat. Jsou to osoby se skutečnými motivacemi, osoby, které chtěli něčeho dosáhnout, ať už se na to ze současného pohledu díváme jako na něco pozitivního, anebo jako na něco negativního. Příběh Josefa Hasila ukazuje nejen sílu jednoho člověka, ale především se zaměřuje na šílenost dané doby a toho, jak lidé stáli proti sobě, někdy beze zbraní, ale mnohdy i s ní. A ta doba byla skutečně šílená a jeden se skoro diví, že pro člověka, jakým Josef Hasil byl, dopadla ještě celkem dobře. Ale o tom více v knize "Návrat Krále Šumavy 3: Opona se zatahuje".

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat