2020-10-22

#DP103: Marvel's Stormbreakers přichází - O co přesně jde?

Autorem článku je Daniel Palička.

Hned na úvod se musím pozastavit nad jednou věcí. Tentokrát se nebude jednat o klasickou komiksovou recenzi, jak je u mě obvykle zvykem, nýbrž o drobný speciál. Řekl jsem si, že by rozhodně nebylo k zahození, kdybych se na Comics Blogu občas věnoval tématům, na něž by za normálních okolností nevyšel čas, anebo jsou natolik zajímavá a obohacující, že si podle mě samostatný článek skutečně zaslouží. Už v minulosti jsem něco podobného dělal (první a druhá část mého pojednání o nejlepších svazcích českého UKK toho ostatně mohou být důkazem), každopádně teď podle mě přišel pravý čas na to, abych tvorbu posunul ještě dál a zkusil v rámci tohoto blogu experimentovat ještě ve větší míře. A první velkou vlaštovku máte přímo před sebou!


Jak možná mnozí z vás víte, Marvel se nikdy nebál podporovat mladé kreslíře a talenty, jež si zaslouží pozornost komiksových fanoušků. Pravým důkazem toho může být výjimečný, oficiálně organizovaný program jménem Marvel Young Guns, jehož cílem bylo upozornit na výtvarníky, které by člověk neměl v komiksovém průmyslu jen tak přehlédnout, a jejichž nadání rozhodně stojí za povšimnutí. Vydavatelství se ovšem rozhodlo jít o krok dál, a tak nahradilo Young Guns odvážnější a modernější iniciativou Marvel's Stormbreakers.

Marvel's Stormbreakers má plnit stejnou roli jako její mnohem starší bratříček. Jediných zásadnějších změn si můžeme povšimnout ve jméně a v logu, jež prošlo kompletní přeměnou. Najednou je výraznější, osobitější a svébytnější, než jak tomu bylo doposud. Ovšem původní myšlenka byla kompletně zachována. Opět nám tak jsou představeny neokoukané talenty komiksového průmyslu. V dnešním článku si každého ze Stormbreakerů představíme a řekneme si, čím přesně vyniká. Můžeme se na to rovnou vrhnout!        


1. Joshua Cassara

Joshua je relativní nováček u Marvelu. Poprvé se výrazněji projevil v krátce vycházející řadě Falcon od scénáristy Rodneyho Barnese z roku 2017. Aktuálně se s jeho stylem, jenž vyniká jednak výraznými tužšími linkami, jednak dospělejšími, na poměry superhrdinského mainstreamu realističtějšími barvami, můžete setkat v rámci mutantské iniciativy Dawn of X, konkrétně v řadách X-Force a Wolverine.

2. Pat Gleason 

Tento kreslíř původně patřil pod křídla konkurenčního DC. Nejčastěji spolupracoval se scénáristou Peterem J. Tomasim, s nímž se například podílel na řadách Batman and Robin, Superman a různých dalších. U druhé jmenované se občas dokonce podílel i scénáristicky. Pak ovšem přešel pod Marvel, s nímž podepsal exkluzivní kontrakt, a od té doby jej můžeme pravidelně vídat v různých marvelovských sériích, a to hlavně na stránkách pravidelně vycházejícího Spider-Mana od Nicka Spencera, kde se jeho výrazný osobitý styl připomínající hravé animované filmy dokonale hodí.    

3. Peach Momoko 

Peach Momoko se původně narodila v Japonsku. Je známá hlavně díky obálkám, na nichž je vliv Dálného východu a japonské kultury opravdu znát. Designy postav, jež v několika směrech připomínají mangu, jsou doplněny o jemnější linky a méně výrazné barvičky, které jejímu stylu ještě více dodávají na unikátnosti.       

4. Natacha Bustos 

Španělskou kreslířku Natachu Bustos, narozenou na Ibize, můžete znát hlavně díky milé sérii Moon Girl and Devil Dinosaur, kde se mohla naplno vyřádit se svým milým, hravým a kreativním výtvarným stylem, jenž je sice cílený hlavně na mladší čtenáře, ovšem může perfektně zaujmout i dospělé.      

5. Iban Coello  

Iban Coello taktéž pochází ze Španělska, avšak na rozdíl od Natachy Bustos je jeho styl mířený spíše na odrostlejší čtenáře. Snaží se kreslit dynamicky a tak, aby každá akční sekvence dokázala oslnit. Můžete jej znát například z Venoma od Donnyho Catese, kde občas příležitostně vypomáhá, ovšem párkrát se s ním můžete setkat i v různých spider-manovských příbězích.  

6. Carmen Carnero 

Carmen Camero je další ženská kreslířka na seznamu Stormbreakerů. Aktuálně odvádí výborný kus práce v Captain Marvel od Kelly Thompsonové. Malířka, narozená ve Španělsku, vsází hlavně na styl, který je dynamický, zároveň však jedinečný, a který se perfektně hodí do klasického superhrdinského mainstreamu.  

7. Juann Cabal  

A máme tady dalšího Španěla! Tentokrát jde o hvězdného Juanna Cabala, jenž vyniká stylem se světlými barvami. Zároveň se snaží postavy kreslit nápaditě, přičemž se snaží co nejvíce využívat jemnější linky. Cabal zazářil v řadách All-New Wolverine a Friendly Neighborhood Spider-Man od Toma Taylora, aktuálně jej každopádně můžete vídat v řadě Guardians of the Galaxy od Ala Ewinga. 

8. R. B. Silva  

Na závěr se v krátkosti podívejme na R. B. Silvu. Tento talent pochází z Brazílie a exceluje nejen ve velkolepých akčních sekvencích, ale taktéž v detailních designech postav, z nichž je hned na první pohled patrné, kdo za nimi stojí. V moderním Marvelu zazářil v mutantské minisérii Powers of X od Jonathana Hickmana, ale mutantskému světu se věnuje i nadále. 

Přikládám ještě oficiální video od Marvelu, které iniciativu jako takovou představuje v celé své kráse. Odkaz máte přímo zde: 


Z mé strany by to již bylo ode mě všechno. Já osobně doufám, že jsem vám Marvel's Stormbreakers představil co nejlépe, a že jste si nejenom rozšířili obzory a poznali jste některé současné tváře dnešního superhrdinského mainstreamu, ale zároveň jste si z následujícího speciálu něco odnesli. U dalšího komiksového článku, ať už u klasické recenze či opět u něčeho, co se na stránce nevidí každý den, se na vás budu opět těšit!  


Na samotný závěr si ještě udělám menší reklamu. Jak možná víte, Martin, který je tvůrcem Comics Blogu, má i svůj vlastní Filmový deník, na který jsem nedávno přispěl recenzí na netflixovský snímek Vyproštění (v originále Extraction). Pokud si ji chcete přečíst, stačí přejít na následující odkaz. Budu rád za vaši jakoukoliv zpětnou vazbu a případné komentáře!

Žádné komentáře:

Okomentovat