2020-07-31

#DP84: Free Comic Book Day 2020: Spider-Man & Venom

Autorem článku je Daniel Palička.

Scénář: Jed Mackay, Donny Cates
Kresba: Patrick Gleason, Ryan Stegman 

V minulé recenzi jsme se podívali na zoubek sešitu "Free Comic Book 2020: X-Men & Dark Ages", ze kterého jsem byl doslova nadšený. Svůj účel splnil na jedničku a dokázal mě parádně nalákat na chystané události, jež by se v rámci aktuálně vycházejících mutantských sérií a velmi očekávané řady z temné alternativní reality Marvelu, kde došlo k Y2K, měly dříve nebo později dít. Já si zkrátka nemám na co stěžovat! Dnes se každopádně podíváme na druhý sešit z letošního FCBD, a to na sešit věnovaný Spider-Manovi a Venomovi. Ten podobně jako jeho předchůdce v sobě obsahuje dva oddělené příběhy. 

Prvním z nich je spidermanovská jednohubka, za níž stojí scénárista Jed Mackay. Toho pravděpodobně nemusí většina z vás znát, protože u Marvelu je to docela nováček, ale v krátkosti jde o autora, jenž si dokázal udělat jméno zejména díky aktuálně vycházející sérii "Black Cat". Ta v době psaní následující recenze má vydaných již jedenáct sešitů včetně jednoho odlehčenějšího annualu, takže o tuto postavu je kupodivu stále velký zájem. Není tedy vůbec zvláštní, že účinkuje i v první polovině následujícího sešitu. 

Dějově jde o klasickou týmovku Spider-Mana s Black Cat. Jejich společným úkolem je tentokrát porazit záporáka Adriana Toomese, známějšího pod záporáckým přízviskem Vulture, a zhatit jeho zlotřilé plány. Nejedná se o nic objevného, ani o něco, co by vám změnilo pohled na svět. Je to zkrátka odlehčený příběh, jenž si přečtete během volné chvíle. Sice vám na jednu stranu vykouzlí úsměv na tváři, protože v něm najdete hned několik funkčních humorných scén a plno fantastických interakcí mezi oběma hlavními hrdiny, ovšem sám nedokážu stoprocentně říct, jestli vás MacKayho příběh dokáže nalákat, ať už na Spider-Mana od Spencera, nebo na Mackayho Black Cat. Ano, závěrem nám sice scénárista říká, že se pravděpodobně něco chystá do budoucna, avšak to nemění nic na mém výsledném dojmu. 

Než přejdeme k druhému příběhu, v krátkosti se ještě vyjádřím ke kresbě Patricka Gleasona. Kreslíř je to skvělý, já ho mám rád už od dob "Batman & Robin" z "New 52" a "Supermana" od Tomasiho, ale u Marvelu se podle mě ještě dost hledá. Nevím, čím to je, ale na několika panelech jsem měl velké problémy s obličeji, což je divné, když si uvědomím, jak si Gleason obvykle s tvářemi postav dokáže bravurně pohrát. Některých výrazů Black Cat se po dočtení děsím doteď. S akcí, zábavnými designy postav a  panelováním nicméně nemám sebemenší problém. V tomto ohledu Gleason exceluje. A abych nezapomněl, krásné výrazné barvy všechno vylepšují o několik úrovní výš.   

Nyní přejdeme na část s Venomem v hlavní roli. Tu má na starosti kreativní tým, stojící za jeho aktuálně vycházející řadou, ve složení scénárista Donny Cates a kreslíř Ryan Stegman. Tito dva s postavou Eddieho Brocka a obecně s celou symbiontskou mytologií dokázali udělat šílené věci. Venomovi kompletně změnili status quo, svým způsobem ho posunuli do rovin, kam by se ho nikdo neodvážil posunout, a udělali z něj po dlouhé době výbornou postavu, které můžete fandit a která má opravdu propracovanou a silnou osobnost.

Právě v druhé části sešitu z FCBD se stavějí základy pro budoucí dění. Venom upozorňuje další hrdiny na to, že se hrozba obrovských rozměrů blíží k Zemi, což nevěstí nic dobrého. Zároveň, aby toho nebylo už tak málo, na scénu přichází zcela nový záporák jménem Virus, který se s Eddiem Brockem utká v pouličním souboji. A vím, teď, jak to tady popisuji, to možná zní strašně překombinovaně na poměry zápletky kratšího příběhu, ale všechno do sebe krásně zapadá a celá nástavba pro další dění funguje na jedničku. Cates napsal funkční svižný scénář, kde opět dokazuje, že marvelovským postavám a Venomovi dokonale rozumí, a Stegman se postaral o úžasné temné panely, plné krásných detailních scén, obzvlášť těch v dešti. 

Sečteno a podtrženo, "Free Comic Book Day 2020: Spider-Man & Venom" rozhodně není špatný sešit. První polovina je svižná, vtipná a akční. Jde zkrátka o příjemnou jednohubku, která má dost kladů, každopádně má i některá negativa, která ji nepatrně sráží dolů. A co se týče druhé části, ta je ve zkratce výborná ve všech ohledech. Kdybych měl udělat menší porovnání, tak za mě byl předchozí sešit o X-Menech a Dark Ages lepší, ale ani tento rozhodně není špatný a určitě stojí za přečtení. Tak neváhejte a jděte číst!

Žádné komentáře:

Okomentovat