2020-02-06

#2104: Gantz 25


Gantz 25 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako kapitoly 273 až 280 v sérii "Gantz". České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Ještě nejsme na konci, ale konečně máme v sérii "Gantz" zvrat, který by nás mohl trochu nasměrovat k tomu, jaký to vlastně všechno má smysl. Rozhodně nechci tvrdit, že díl "Gantz 25" je v tomhle směru všeříkající, to rozhodně není, ale přece jen se o Gantzu a tomu, proč zde vybraní jedinci bojují, dozvíme trochu víc. Ale musíme si na to počkat až do samotného konce knihy, protože nejprve ještě musíme přečkat souboj, který se zde jevil snad jako nekonečný. A jako nekonečný se bude jevit i v knize "Gantz 25", protože nepřítel, kterému se zde musejí postavy postavit... jinak... s kterým se postavy střetnou, se skutečně jeví jako nesmrtelný a s každým dalším domnělým úmrtím se znovu zvedne, postaví se a je snad ještě silnější. Nemluvě o tom, že i mění podobu, což je rozhodně prvek, který se Okuovi musí nechat - měl dost fantazie, aby každá podoba stovkového byla jiná, byla odlišná a do jisté míry i nápaditá. Na kresbu to muselo být také zajímavé.

V první části, která je tou delší - celkem šest kapitol z osmi - sledujeme to, jak se nám dobře známý tým snaží o to, aby porazil stovkového mimozemšťana. Ten neustále mění podoby, neustál je silný, jako kdyby nikdy neměl zemřít. Hlavně se zde ukazuje, jak je silný Jezdec Svalovec, což je cool akční figurka, která má i dramatický přesah. Něco jako "Vlk samotář a mládě". Ale jsou tu i další zajímavé osudy. Do popředí se nám totiž nakonec dostává Kató, který všechno dělá vlastně jen proto, aby vrátil do hry - a tím i do života - Keie Kuronu, Podaří se mu to? To je zásadní otázka, na kterou kniha "Gantz 25" přináší odpověď, i když ono není moc těžké si domyslet, jak to asi bude s hlavní postavou, která už tu nějakou dobu chybí. Asi ani Hiroja Oku si pořádně neuvědomil, jak to bude bez hlavní postavy skřípat.

Poslední dvě kapitoly se tedy věnují tomu, jak Gantz nakonec rozděluje body, což je alespoň trochu vtipné, ale hlavně je to zlomové v tom, že jsme se konečně po několika knihách posunuli dál a už neřešíme jedno zabíjení mimozemšťanů, už nás v dalším díle - pravda, až v dalším - bude čekat něco nového, co se asi nebude moc lišit od toho, co jsme četli dosud, ale pořád je zde naděje, že nás Hiroja Oku něčím zásadně překvapí. Jak jsem již napsal, má zde určité odhalení, které dává dalšímu dění nový náboj a nezbývá, než se těšit, jak to celé asi dopadne. Osobně doufám, že nebudeme moc zklamaní a že se dočkáme toho, že už začne příběh někam skutečně směřovat a nebude to jen akční onanie, která může být fajn chvíli, ale delší dobu nevydrží. Mimochodem, také je fajn, že se alespoň párkrát vrátily sexy obálky, které nemají žádnou spojitost s tím, co se v jednotlivých kapitolách mangy stane.

Kniha "Gantz 25" nijak zásadně nevybočuje ze standardu, na nějž jsme v této sérii poslední díly zvyklí. Jednoduše je to akční řežba, kde se víc mluví až ke konci, když je potřeba něco vymyslet, případně počkat na to, až Gantz rozhodí body. A v rámci série to docela funguje. Je zde nějaký dějový posun, což je fajn, dokonce i budete tak nějak chápat, jak to do sebe zapadá. A třeba je v tom skutečně nějaký hlubší smysl, který se konečně začíná projevovat, to by bylo hodně fajn. Jinak se ale jede na to, že je zde plno akce, naštěstí se ale daří souboje vygradovat, a to i přesto, že máte pocit, že záporáka tu stejně není možné zabít. Nakonec to konec má, což je hodně fajn. Kdyby se i tenhle souboj ještě natahoval, už to bude pro čtenáře naprosto neúnosné. Takhle dočtete knihu "Gantz 25" s pocitem, že to ještě má smysl a dá se to. Tedy pokud jste na sérii už dávno nezanevřeli.

Komiks "Gantz 25zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat