2019-12-17

#2085: Před Incalem


Před Incalem (Avant l'Incal)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako příběhy "Avant l'Incal" (1988), "Détective privé de classe R" (1990), "Croot" (1991), "Anarcopsychotiques" (1992), "Ouisky, SPV et homéoputes" (1993) a "Suicide allée" (1995). České vydání má 308 stran a prodává se v plné ceně za 789 Kč (brožovaná) a 989 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Zoran Janjetov

Svět, který je spojený s "Incalem" se nám celkem utěšeně rozrůstá. Nejen, že zde máme už dávno samotný "Incal", ale nyní konečně i komiks "Před Incalem" a nechybí ani "Poslední Incal". K tomu tu ještě máme komiksy "Kasta metabaronů" a "Technokněží". Tím se nám svět, kterému se říká "Jodoverse" ještě úplně neuzavřel, jsou zde ještě nějaké další komiksy, ale v podstatě by se dalo říct, že to skutečně hlavní už tu máme. A co je ještě lepší, neustále se nám rozrůstá počet toho, co u nás bylo přeloženo a co napsal Alejandro Jodorowsky, což je minimálně pro mě velmi příjemná zpráva, protože tohoto autora jsem si velmi oblíbil a není zde snad ani jeden komiks, který by mě od něj zklamal. A nejinak je tomu i v případě komiksu "Před Incalem", i když tady bych hlavně k poslednímu sešitu nějako tu připomínku měl. Jako kdyby tahle série měla skončit předposledním sešitem a ne až tím posledním.

Kniha "Před Incalem" je souborem celkem šesti sešitů, kdy v prvních pěti se rozvíjí příběh, který je v pátém uzavřen. Problém se šestým sešitem je v tom, že celkově vypadá navíc. Nemůže se vztahovat k hlavnímu příběhu, protože ten byl ukončen, tedy hlavní příběh série "Před Incalem". Ale Alejandro Jodorowsky potřeboval vytvořit můstky k tomu, co se bude dít v komiksu "Incal" a případně i následně v komiksu "Poslední Incal". To se mu sice povedlo, ale je to všechno tak trochu násilné, hodně se zde skáče mezi scénami a je to roztříštěné. Kdyby se mu podařilo jednotlivé scény, které jsou v šestém sešitu, nějak rozprostřít do předchozích pěti, možná by mu série pořád vyšla na stejný počet dílů, ale celkově by to vyznívalo lépe a byla by zde lepší provázanost obou sérií, obou částí velkého příběhu. To ale úplně nevyšlo, stejně jako nejsem vyloženě spokojen s tím, jak to dopadlo s Johnem Difoolem a Louz de Gara v příběhu "Před Incalem". Ten konec už je také trochu šroubovaný, jako kdyby to, co se stalo, skoro nemělo smysl. Ale přece jen je zde pořád návaznost, která do jisté míry funguje.

Začal jsem recenzi odzadu, a tak se konečně pomalu dostávám k tomu, co je vlastně na začátku komiksu "Před Incalem", tedy v prvních pěti dílech. Sledujeme osudy Johna Difoola. na tom se od ostatních dílů světa "Incalu" nic nezměnilo. Sledujeme jeho osudy v podstatě od dětství, i když největší prostor je věnován tomu, jak se stává detektivem a jak řeší jeden velký případ, který z něj má udělat skutečného detektiva. A tím případem je jedno velké tajemství, jež se vztahuje k tomu jak vlastně funguje celý šachtosvět, v němž John žije. A je to tajemství pořádné, které možná není až tak těžké odhalit, ale to vůbec nevadí, protože hlavní je zde sociální kritika a to, jak to vlastně skončí. To má v sobě určitou dávku neměnnosti a skutečnosti, že je velmi těžké se sám postavit něčemu obrovskému. Možná lze cestu nalézt, ale je to velmi komplikované a rozhodně je třeba přinášet oběti. V tomto ohledu může být konec neuspokojující, ale minimálně k němu vede taková cesta, která si pozornost rozhodně zaslouží. Alejandro Jodorowsky ukazuje svou neskutečnou fantazii, ale i přesah, který je součástí každého díla. Myslím si, že "Před Incalem" rozhodně patří k těm, které jsou v jeho případě čitelnější i pro čtenáře, který ho až tak nezná.

Kniha "Před Incalem" se ale nevyznačuje jen specifickým, a i když s chybami, tak skvělým scénářem Alejandra Jodorovského, ale i specifickou kresbou Zorana Janjetova, kterou Alejandro sám označil jako takovou moebiovskou, ale před "Incalem". I proto si Zorana pro sérii "Před Incalem" vybral, protože to dává smysl. Je to tak trochu Moebius, ale není to Moebius. Není to Moebius, který dělal "Incal", je to Moebius, který dělal jiné komiksy. Mimochodem na tomto vydání je vidět, jak se Zoran Janjetov sám vyvinul, protože první stránky knihy v roce 2001 přepracoval a je tam rozdíl vidět. Asi by to bylo ještě lepší, kdyby celou knihu kreslil tak, jako nakreslil těch prvních pár stránek. Ale je nesmysl předělávat celé dílo. I tak kniha "Před Incalem" skvěle funguje, je velmi dobře zpracovaná a rozhodně je lepší jako samostatný příběh - což je do pátého dílu - než jako návaznost - hodně nucená - na komiks "Incal", která se odvíjí až na konci pátého a především v šestém dílu. Není to tak ladné, jak by člověk chtěl, je to místy hodně na sílu a něco je dost zjednodušeno. Ale v rámci Alejandrovy filozofie to tak nějak sedí.

Komiks "Před Incalem" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat