2019-10-03

#2042: Krysí královny 3: Démoni


Krysí královny 3: Démoni (Rat Queens 3: Demons)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vycházelo jako čísla 11 až 15 série "Rat Queens" a jako "Rat Queens Special: Braga". Souborně vyšla kniha v roce 2016. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Scénář: Kurtis J. Wiebe
Kresba: Tess Fowler

Musím říct, že série "Krysí královny" je pořád takovou, která mě baví. Jasně, je vidět, že kniha "Krysí královny 3: Démoni" má novou kreslířku, ale není to aspekt, který by mě vyloženě iritoval, není to změna úplně k horšímu, stále je zásadní to, že i tato kresba dokáže vyprávět příběh ve fantasy kulisách, které jsou uvěřitelné. A že se holky tentokrát vydávají na quest, nejsou na místě a objevují docela dost nových míst, města, krajů a vlastně i světů, protože tohle už je něco trochu odlišného od jejich města. Nutno ale podotknout, že i když se posouvá příběh, to primární, na co se kniha "Krysí královny 3: Démoni" soustředí, jsou pořád postavy. A ty dostávají docela dost zabrat. Nejen tak, že si konečně vyřeší svou identitu a nechají si narůst vousy, ale tak, že skutečně musí řešit minulost, bojovat o svůj vlastní život. A také o své přátelství.

Ani jedna hrdinka zde nemá málo prostoru, všechny dostávají docela zabrat, i když je pravdou, že pozornost se nejvíce soustředí na Hannah, protože hned na začátku její otec provede něco, co ho stojí svobodu. A rozhodně se nedá čekat, že jeho budoucnost bude zářná. Hannah neví, co je s jejím otcem, nedokáže se spojit s matkou, a tak si řekne, že je na čase vydat se zjistit, co s to vlastně stalo. Nestalo se toho zrovna málo, ale horší je spíš samotný návrat na univerzitu mágů, na kterou Hannah kdysi chodila, ale podle všeho se s ní nerozloučila zrovna způsobem, jenž by se dal nazvat zdárným absolvováním. Takže je jasné, že se vrací minulost, aby to Hannah nandala v současnosti, a ona tak mohla padnout do osidel zla, které na ní čeká. Nebo je přímo v ní? Rozhodně to nejsou zjištění, která by měla postavy potěšit.

I když se hlavní dějová linie točí kolem Hannah a její minulost - a vlastně i přítomnosti a budoucnosti - jsou to i ostatní holky, které dostávají prostor k tomu, aby se jejich příběh utvářel. Betty je prozrazena jako zločinec mezi pidižvami a dokonce je na ni vypsaná odměna. Dee je tou, která má asi nejméně prostoru a vypadá to, že tady vlastně jen přicmrndává. Nakonec ale i u ní přece jen dojde k zajímavému setkání a k naznačení toho, jak by to s ní mohlo být v dalších dílech, kam se její příběh vyvine. Podobné vedlejší by to mohlo být i s Vi, která je zajímavá hlavně tím, že si nechala narůst vousy, ale má tu skvělou scénu s drakem, i když u toho je i Betty, ale pak je zde zajímavý vývoj událostí okolo jednoho meče, kdy je více naznačeno, než řečeno, a tak se můžeme alespoň těšit na to, jak se bude série vyvíjet dál. Tohle je mimochodem konec první sezóny série.

Komiks "Krysí královny 3: Démoni" je pořád v tom duchu, v jakém mě okouzlil první díl. Tahle čtveřice si prostě nenechá srát na hlavu, mluví jako dlaždiči a pro ránu nejdou daleko, i když někdy je to rána do vlastních řad. Kurtis J. Wiebe dokázal postavy pojmout natolik živě, že zvrat, k němuž dojde v knize "Krysí královny 3: Démoni" je skutečně emotivní a dopadne na vás. O to více pak budete zvědaví na to, jak se to dál vyvine, jak bude příběh pokračovat. Na to, že fantasy poslední dobou moc nemusím, je tohle série, která mě chytla a ještě pořád mě baví, protože je to skvělé spojení humoru, vulgarity ale i dobrého vyprávění. Není to vyloženě nový koncept, ale je dobře pojatý a těm čtyřem holkám skvěle sedl. Anebo ony jemu?

Komiks "Krysí královny 3: Démoni" zakoupíte na stránkách eshopu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Krysí královny 1: Šmrncem a magií
Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova

Žádné komentáře:

Okomentovat