2019-01-30

#1903: Vlad 2: Pán z Novijanky - 60 %


Vlad 2: Pán z Novijanky (Vlad: Le maître de Novijanka)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2002. Původně v této podobě vyšlo jako "Vlad: Le maître de Novijanka" v roce 2001. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Yves Swolfs
Kresba: Griffo


Po prvním díle to není vyloženě pokrok, ale není to ani nějaký kvalitativní propad. "Vlad 2: Pán z Novijanky" je takovou zajímavou kombinací "šíleného Maxe", "Pohádek tisíce a jedné noci" a také "Rapunzel", kterou asi známe spíše jako "Na vlásku" v Disneyho podání. Má to něco z toho všeho a do toho je to ještě v thrillerovém a sci-fi provedení, aby to bylo zajímavější. Na první pohled by se tedy zdálo, že v tom není mnoho originálního, ale právě všechny ty motivy, které se zde spojují, skvěle fungují a dávají dohromady něco relativně nového, a pokud ne nového, tak alespoň takového, aby to čtenáře zaujalo. A myslím, že "Vlad 2: Pán z Novijanky" tohle skutečně docela dobře dokáže. Pokud to nebudete číst jedním dechem, nebudete k tomu mít příliš daleko.

Kniha "Vlad 2: Pán z Novijanky" začíná přesně tam, kde skončil předchozí díl "Vlad 1: Můj bratr Igor". Vlad je na stopě svého bratra. Musel se vypořádat s kriminálníky, kteří jsou zapleteni nejen do zmizení jeho bratra, který před někým utíká, ale podle všeho i do smrti ruského prezidenta. Vlad tak pomalu rozplétá, co se vlastně stalo a proč musel jeho bratr uniknout. Zatím se dostal do slepé uličky, ale vždycky má ještě jednu možnost, kterou může vyzkoušet. A v knize "Vlad 1: Můj bratr Igor" se tou novou možností stala Novijanka, kde by mohl být muž, který bude vědět, kam se jeho bratr poděl. A právě do Novijanky Vlad míří, ale nebude to mít jednoduché. Už po něm jdou.

V příběhu "Vlad 2: Pán z Novijanky" jde v konečném důsledku o to, aby Vlad zjistil další indicii, která povede k tomu, kde se jeho bratr Igor nachází. Ne, ani v této knize nezjistíme, jak se to s Igorem má. A to je do jisté míry jedna ze silných stránek příběhu, protože je zde něco, proč budete chtít číst další díly. Je zde linie, na jejíž konec se chcete dostat. Tentokrát si musíte projít jednu návštěvu, která jakoby pro nikoho neměla skončit dobře. Novijanka už po Vladově odchodu nikdy nebude taková, jaká byla před jeho příchodem. A pokud ne Novijanka, tak minimálně rodina muž, kterého Vlad navštívil.

S knihou "Vlad 2: Pán z Novijanky" série pokračuje v docela solidní zápletce a kvalitě, která je nastavena na dobré úrovni. Tohle je takový zajímavý mix politického thriller, sci-fi a akčního komiksu, navíc i s nádechem noiru, že to prostě musí mít něco, co vás alespoň trochu zaujme. I druhý díl má šťávu a je přitom zase trochu jiný než díl předchozí. Tohle se mi líbí. Jsem zvědavý, jestli i zbylé dva díly, které česky vyšly, si udržely stejnou kvalitu jako první dva díly, které mám již za sebou. "Vlad" je jednou z těch lepších ukázek evropského komiksu, i když se nejedná o ukázku vyloženě zářící.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vlad 1: Můj bratr Igor"

Žádné komentáře:

Okomentovat