2019-01-09

#1888: Temná věž - Pistolník 1: Cesta začíná - 45 %


Temná věž - Pistolník 1: Cesta začíná (Dark Tower - The Gunslinger: The Journey Begins)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Dark Tower - The Gunslinger: The Journey Begins)" v roce 2010. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Peter David, Robin Furth
Kresba: Sean Phillips, Richard Isanove

Když u nás měla začít vycházet i další minisérie ze světa "Temné věže", navíc již s podtitulem "Pistolník", docela jsem se těšil, protože jsem si myslel, že by se konečně mělo jednat o klasickou adaptaci literárního díla. Jednoduše řečeno, čekal jsem, že tohle bude komiksové zpracování první knihy ze série "Temná věž". Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že tomu tak vlastně není a v komiksu de nadále o to, aby se příběh vyprávěl trochu z jiného pohledu, anebo aby se vyprávělo něco, co v knihách ani nebylo. A tak ještě lehce navazujeme na to, co se dělo v předchozích pěti komiksových knihách a ještě se spíše vracíme do Rolandovy minulosti, než abychom se věnovali skutečně tomu, co bylo středobodem knihy "Pistolník", jíž se Rolandova pouť v beletristické podobě započala.

Už rozjímání Robin Furth na začátku knihy je takové nejisté, jako kdyby se snažila vysvětlit, jak bylo náročné s dalšími minisériemi přijít, ale jako kdyby omlouvala i to, jakým směrem se nakonec vydali. Přiznám se, tenhle směr mi moc nevyhovuje. Na začátku jen takové zamyšlení o tom, kdo je vlastně Muž v černém, je to efektní, ale nic zásadního to nepřines, protože to důležité je řečeno v textovém úvodu, bohužel. Pak už se tedy dostáváme k Rolandovi a jeho pouti, ale nejde o to, abychom ho sledovali při putování, kde o to, abychom se dívali, jak se zastaví a začne vyprávět události z minulosti, které popravdě nejsou tak důležité, jak by se zdálo, a hlavně nejsou ani tak zajímavé, aby stálo za to je skutečně vyprávět. Jako kdyby scenáristé ukročili naprosto vedle. A ani s kresbou to není o moc lepší.

Je sice fajn, že se na kresbě podílel i Sean Phillips, ale ve snaze zachovat styl Jae Leeho, je to všechno jednotvárné a nejsem si jist, že držet se toho stylu je nezbytně nutnost. Třeba Roland v dospělejší verzi, ve chvíli, kdy se poprvé objeví v panelu, vypadá hrozně. Jak kdyby to neměl být pistolník, který putuje k Temné věži a udělá pro to všechno, ale spíše pobuda, který se snaží dostat na co nejlepší místo ve frontě na polívku od Armády spásy. Už ta scéna dovede vzít chuť na další čtení, což je škoda. A ve chvíli, kdy si Roland sedne a začne vyprávět příběhy, které mají zaplnit nějaké mezery v Rolandově životě, začíná to být zlé. Jako kdyby se už Peter David a Robin Furth jen opakovali, jako kdyby se snažili vytvářet až moc paralel i v místech, kde už nemají co dělat.

A tak kniha "Temná věž - Pistolník 1: Cesta začíná" vůbec není adaptací "Pistolníka" jedná se jen o knihu, kde se sebralo pět sešitů, jež jsou vlastně jen epizodami v Rolandově životě, epizodami, jež se nejeví nijak důležité. Komiksová minisérie tak najednou ztrácí náboj a jede vlastně už jen na tom, že tohle je "Temná věž", takže super. Jenže ono to tak super není. Kresba se zdá už trochu jednotvárná, nové postavy nedůležité, nikam se neposouvá děj. A to je škoda. V komiksovém provedení má "Temná věž" také velký potenciál, ale rozhodně ne tímhle stylem. Přesto jsem docela zvědavý, jak se "Pistolník" v tom komiksovém provedení dál vyvíjel. Další díl si nenechám ujít už jen proto, že to třeba bude o něco lepší. V takovém provedení je to ale slabé, jen díky tomu vydání to vypadá o něco lépe, než co uvnitř skutečně najdete.

Komiks "Temná věž - Pistolník 1: Cesta začíná" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Temná věž 1: Zrození pistolníka"
"Temná věž 2: Dlouhá cesta domů"
"Temná věž 3: Zrada"
"Temná věž 4: Pád Gileadu"
"Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho"

Žádné komentáře:

Okomentovat