2018-11-07

#1843: William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice - 75 %


William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice
Vydalo nakladatelství Labyrint v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 100 stran a prodává se v plné ceně za 295 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Taťána Rubášová a Jindřich Janíček
Kresba: Jindřich Janíček

Když se podíváte na přebal knihy "William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice", asi to není něco, co by vás vyloženě nadchlo. Ale na druhou stranu si myslím, že obálka knihy "William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice" - a vlastně kresba celého komiksu - jsou takové, které jsou prostě jedinečné. Jindřich Janíček ukazuje, že je autorem, který má svůj specifický styl, jenž je schopen prezentovat v pořádném příběhu, který je dlouhý a který má svoje specifické tempo, stejně jako formu. A tohle se v knize "William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice" prostě povedlo. Navíc se zde vypráví příběh, který je zajímavý, má hezký nadhled, příjemný slovní vtip a také pointu, která je velmi dobrá, navíc vlastně dvojitá.

Taťána Rubášová a Jindřich Janíček ještě nejsou vyloženě zavedené komiksová dvojice, ale už za sebou mají knihu "Přicházíme v míru ve jménu lidstva 1957 - 1969", která vyšla v roce 2015 a má celkem 64 stran - jedná se tedy spíš o sešit, ale už publikovali, Jindřich pak má toho publikování za sebou víc, většinou v rámci UMPRUM, kde absolvoval Ateliér ilustrace. Je na něm vidět, že si již v mladém věku vytvořil svůj velmi osobitý styl, který používá pro tvorbu svých komiks. A je vidět, že mu styl sedí a nedělá mu nejmenší problém vyprávět příběh, který je souvislý, jemuž kresba pomáhá vytvářet atmosféru, ale i vtip, případně děj komiksu posouvat dál bez toho, aby byla potřeba jakéhokoli textu.

Kniha "William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice" na začátku vlastně vypadá, že bude vyprávěna jen obrazem, ale nakonec se ukáže, že je zde text přítomný, a to podobně, jako tomu bylo u starých komiksů někdy z počátku jejich existence v českých zemích. Text se nachází pod obrázkem, kdy většinou se jedná o jednostránkové panely, ale není to vyloženě nutnost, Jindřich dokáže kresbu přizpůsobit tomu, co se zrovna děje v příběhu. Ale je pravda, že těch vybočení zase tolik není. Ale to vůbec nevadí, protože celý komiks má formu jakýchsi deníkových záznamů, kdy robot William popisuje, co na své podivuhodné robotí expedici zažili. Tady už nastupuje více Taťána Rubášová a ona přidává nějaký text, i když jsou spolu s Jindřichem oba uváděni jako autoři námětu. A text je dobrý je takový pohodový, ale hlavně je uzpůsoben tomu, aby byl mluvčím skutečně robot. A z toho vychází dost vtípků.

Taťána a Jindřich odvedli dobrou práci a myslím si, že je škoda, že se o jejich tvorbě troch víc nemluví, protože kniha "William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice" je určená nejen k tomu, abyste si ji jedno přečetli, ale abyste se k ní sem tam vrátili a třeba si jen prohlíželi ilustrace, které jsou v ní obsažené. Jsou to ilustrace, které rozhodně stojí za to, ale pokud se vrátíte i k příběhu, rozhodně nebudete zklamáni. Skvěle to funguje a má to v sobě jak vědecko-fantastický rozměr, tak i rozměr lidský. A tohle je na knize "William & Meriwether - Podivuhodná robotí expedice" krásné. Je to příjemné čtení, které vás dovede potěšit, ale i pobavit. Třeba vás to sem tam přiměje i k zamyšlení, což by bylo fajn.

Žádné komentáře:

Okomentovat