2018-10-02

#1817: James Bond 007 3: Hammerhead - 60 %


James Bond 007 3: Hammerhead (James Bond 03: Hammerhead)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako "James Bond 03: Hammerhead" v roce 2017. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Andy Diggle
Kresba: Luca Casalanguida

Komiks "James Bond 007 3: Hammerhead" celkem obstojně navazuje na předchozí díly, a to i pokud se kvality týká. To bohužel v tomto směru znamená i to, že se nejedná o vyloženě něco dechberoucího, i když rozhodně dostanete to, co očekáváte. Tedy to, co očekáváte od tohoto komiksu - zajímavý případ, akci a snad i lehké napětí. Pokud jste ale odkojeni filmy s 007, může být komiksové zpracování trochu zklamáním, protože to není tak explozivní, tak dechberoucí a tak napínavé jako filmová zpracování Bondových příběhů. Přesto to má spád, má to svoje tempo a má to svoje kouzlo, a to i díky kresbě, která se snaží díky svému trochu temnějšímu pojetí ukázat, že tohle skutečně není příběh pro děti, ale je to spíše příběh pro dospělého čtenáře.

Andy Diggle na postu scenáristy vystřídal Warren Ellise, což rozhodně nebyla výměna na škodu. Ale v konečném důsledku mi přišlo, že ten hlavní rozdíl, který nám Diggle prezentuje, je v tom, že on je ve svém scénáři více vlastenecký, než byl Ellis. Pokračuje ale ve stejném duchu jako Ellis a snaží se o celkem přímočarou, relativně jednoduchou akci, která by mohla lehce překvapit tím, kdo je tady vlastně padouch. Ale zrovna u knihy "James Bond 007 3: Hammerhead" si nemyslím, že by byl scénář tak dobrý, aby odhalení záporáka bylo skutečně překvapením. Na to zde nejsou až tak dobře vystavěné základy, z nichž se pak ono odhalení vyvíjí. A trochu mě zklamal i závěr, kde je sice neotřelý způsob, jak si poradit se skutečnou hrozbou, ale vzhledem k velikosti hrozby mi to přišlo takové jednoduché.

O co že v příběhu komiksu "James Bond 007 3: Hammerhead" vlastně jde? James Bond musí zachránit svět. Ne, vlastně ne, tentokrát nebudeme až tak bombastičtí. Jde především o to, aby James Bond zachránil starou dobrou Anglii. Británie na prvním místě. Bond zjistil, že po Anglii jde někdo, kdo si říká Kraken a podle všeho mu jde o to, aby hodně něco zničil. Nikdo neví, kdo to je, o co mu skutečně jde, ale skoro to vypadá, že bude chtít mít něco s nukleárními zbraněmi. James Bond musí zjistit víc a zároveň se musí pokusit ochránit jednoho zbrojařského magnáta. Právě na jeho zbraně by totiž Kraken mohl mít spadeno. Není to vyloženě originální, ale má to dobré tempo, pořád se něco děje a jsou zde i prvky, které Bonda zdobí, i když se skoro chce říct, že z povinnosti - viz lehké erotické dusno, alkoholické nápoje nebo vychytávky oddělení Q. Kdyby ale chyběly, moc by se pro příběh nezměnilo.

Komiksu "James Bond 007 3: Hammerhead" se musí nechat, že nejlepší je v akčních scénách. A pak jsou zde scény, které celkem mile překvapí. Třeba Moneypenny zde má celkem zajímavou úlohu. Ani ministr obrany nezapadne, i když jeho pojetí je spíše takovou karikaturou. Funguje to však dost na to, aby příběh nenudil a bavil. Sem tam nějaký ten vtípek, i to je to, co očekáváte. V konečném důsledku je tedy "James Bond 007 3: Hammerhead" takovou celkem fajn knihou, skoro se chce říct, že na jedno počtení, protože při druhém zde asi nenarazíte na moc prvků, jež by vás dovedly překvapit nebo nějakým způsobem vykolejit. Ale tady nešlo o to, aby Diggle přišel s geniálním, filosofujícím scénářem, šlo o to, aby bavil. A to se mu v rámci téhle celkem rychlé jízdy povedlo.

Knihu "James Bond 007 3: Hammerhead" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"James Bond 007 1: Vargr"
"James Bond 007 2: Fantom"

Žádné komentáře:

Okomentovat