2018-09-04

#1797: Terka a její jednorožec - 55 %


Terka a její jednorožec (Phoebe and Her Unicorn: A Heavenly Nostrils Chronicle)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Phoebe and Her Unicorn: A Heavenly Nostrils Chronicle" v roce 2014. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Dana Simpson
Kresba: Dana Simpson

Jasně, kniha "Terka a její jednorožec" rozhodně nebude čtení pro každého. Na první pohled je tak nějak patrné, že to bude hlavně čtení pro holky, což tak nějak platí i ve chvíli, kdy se do knihy začtete. Cílová skupina je jasná a myslím si, že přesně tu dovede komiks oslovit. Zajímavé ale je, že komiks původně vychází jako klasický americký novinový strip, tedy ten proužek, který si přečtete v novinách, nejlépe každý den. Můžete se o tom přesvědčit na těchto stránkách, kde je strip pravidelně publikovaný a stále vychází. Dana Simpson tak cílí i na ty, kteří se ke stripu mohou dostat na internetu. Pro souborné vydání se ale vydavatelé rozhodli pro jiný formát, v podstatě k tomu, že jsou panely ve formátu 2x2, případně jinak, pokud byl proužek nestandardní.

Kniha "Terka a její jednorožec" je první sbírkou sebraných stripů, které vycházejí od roku 2012 a je na nich vidět, že se Dana Simpson snaží o to, aby se nejednalo jen o jednotlivé stripy, ale o širší příběh. Stripy na sebe navazují, to, co se řešilo v předchozím, se dořeší v tom následujícím, případně v některých dalších. Příběh se tak pomalu odvíjí a posouvá někam dál. K tomu jsou pak i speciální stripy nedělení, které jsou jinak zbarvené, mají různé formáty a nevěnují s příliš hlavní linii, prostě takové doplňky navíc. Sebrané sbírky v originále už budou mít osmou knihu, což není špatné a svědčí to o tom, že svoje cílové publikum autorka zaujala. K tomu vydala knihu pro ještě mladší čtenáře a sešit s různými hádankami a aktivitami. Je vidět, že se Dana Simpson se svým přístupem celkem trefila.

Popravdě je celkem zajímavé, že se jí podařilo prorazit s něčím, co je tak specifické. Ale je pravdou, že ono se to podařilo i Billovi Wattersonovi s jeho legendární a geniální stripovou sérií "Calvin a Hobbes". Jenže Bill Watterson měl ve svém stripu přece jen trochu více - kromě skvělého grafického provedení i mnohem hlubší myšlenky, které ve vás rezonovaly i dlouho po dočtení. A přitom bylo hrdinou také dítě školou povinné a jeho parťákem imaginární zvíře. I když je Terčin jednorožec imaginární? Tohle je prvek, s kterým si autorka celkem dobře pohrává a využívá ho i pro zápletky některých svých stripů a delších příběhů v jejich rámci. A její vztah Terky (v originále Phoebe) s jednorožcem funguje, a to hlavně na základě klasického kontrastu - Terka je takový trochu flákač a nemá moc kamarádů, jednorožec Marigold je namyšlená a sebestředná a povahově mnohdy příliš doslovná. Společně ale tvoří funkční dvojici.

Myslím si, že by kniha "Terka a její jednorožec" mohla mít úspěch i v českých podmínkách, protože se jedná o stripy, které jsou takové milé, nenásilné, netlačí se zde na pilu, a přitom se jim daří být pořád zábavnými. Nejedná se však o humor, který by vás dovedl odrovnat. Mně se ani jednou nestalo, že bych se skutečně rozesmál. navíc jsem měl místy pocit, že český překlad vtipům trochu ubírá a že někde snad došlo i k nepochopení, protože ten strip jako kdyby končil bez nějakého většího smyslu. Pro děti to ale může být celkem příjemné čtení, kde se nezabíjí, kde se všechno tak nějak dobře vyřeší, i když někdy kouzly. Kresba je povedená a slouží svému účelu, dobře vyjadřuje emoce obou hlavních postav. Jak říkám, kniha "Terka a její jednorožec" je takové milé čtení. Navíc je fajn, že původně černobílé stripy byly vybarveny. Sluší jim to trochu více.

Komiks "Terka a její jednorožec" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat