2018-08-22

#1788: Fury: Bůh ochraňuj válku - 60 %

Fury: Bůh ochraňuj válku (Fury)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako díly 1 až 6 minisérie "Fury" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Fury" u Marvelu v edici MAX v roce 2001. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Darick Robertson

Snažím se letos vracet i ke starším komiksům, které jsou u nás na trhu déle a už se o nich moc nemluví. Garth Ennis už má u nás vydáno dost, to nejlepší už tu je, i když se přiznám, že bych byl docela rád, kdyby se objevilo i jeho "Crossed". A nejen to jeho, případně i další spin-offy. To je drsná, brutální a ujetá série, která mě bavila a je škoda, že česky se o tom nemohou přesvědčit i další čtenáři. Zatím se spokojím s komiksem "Fury: Bůh ochraňuj válku", který je taky docela brutální a je vidět, že to bylo vytvořeno pro Marvel MAX a nikoli pro klasický Marvel, který by tolik násilností a ještě v tak explicitní míře nesnesl. Ale v klidu jsou tu jen násilnosti, nahota žádná. V tomhle směru je Ennis většinou strohý.

Ale co, jeho komiksy nejsou o sexu. Většinou jsou o válce. Válka Ennise fascinuje a je schopný ji vpašovat do jakékoli série. Když o tom tak přemýšlím, tak nějakým způsobem je asi ve všem, co u nás od něj vyšlo. Pokud to není hlavní téma, tak je to minimálně téma vedlejší, nebo se objevuje v nějaké epizodě. Jak naznačuje název "Fury: Bůh ochraňuj válku", je válka hlavním tématem této knihy, která je uzavřenou minisérií. Fury je na tom špatně. Válka nikde v dohledu žádná, v S.H.I.E.L.D.u má funkci, která je spíš jen reprezentativní. Prostě nuda. Nudí se hodně. Navíc má na starosti jednoho teenagera, kterého by nejraději neviděl. Slaboch, což se Furymu příčí.

K Nickovi přijde minulost v podobě Rudiho Gagarina. Je to Rusák, který se připletl k různým teroristickým skupinám a Fury s ním má zkušenosti. Párkrát se setkali a bojovali proti sobě. Rudi má podobný problém jako Nick. Nudí se. Nemá do čeho píchnout, a tak přemýšlí o tom, že by si jednu válku sám nasimuloval. Nebo ne nasimuloval, prostě by jednu válku rovnou začal. Nick s tím nechce mít nic společného, ale je vidět, že klidný život ho sere. Pak se dozví, že Rudi do toho šel sám. A tak se chopí příležitosti a jde do války. Je to akce, kde může pracovat s nováčky, kde zase jednou může velet, kde je to jako masakry za starých časů. Tak polovina příběhu je příšerná. Ne proto, že by to bylo vyloženě špatné, ale jednoduše proto, že je to klasický Ennis. Až moc klasický. Opakuje se, až to bolí. Vendelín je bizarní postava, kterých měl Ennis až moc podobných. Chování některých postav - protivný Li - je samoúčelné a je jasné, jak to s ním dopadne.

Pak je tu ale druhá polovina, kde se Ennis zabývá válkou a jejími následky a hlavně postavou Nicka Furyho a jeho přesvědčením. Jasně, trochu to evokuje Punishera a jeho postoj, ale přesto je patrné, že tahle část má myšlenku a není špatná. Navíc vývoj událostí není nudný, dochází ke zvratům, které poukazují na to, že děj je promyšlený. A pak je zde ještě jedna pozitivní stránka. Kresba. Darick Robertson je prostě frajer a dovede v mainstreamové kresbě nakreslit všechno, a tím všechno myslím hlavně násilnosti. Jeho rozstříknuté mozky vypadají jako rozstříknuté mozky, vyvržené vnitřnosti jsou nechutné a celé je to prostě brutálně krásné. Kdyby Ennis nebyl tak repetitivní, dal bych komiksu i víc, ale některé scény jsou prostě unavující. Pokud jste od něj skoro nic nečetli, bude vás komiks bavit mnohem víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat