2018-07-10

#1747: Punisher MAX 2: Irská kuchyně - 55 %


Punisher MAX 2: Irská kuchyně (Punisher MAX 2: Kitchen Irish)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako díly 7 až 12 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 2: Kitchen Irish" u Marvelu v edici MAX v roce 2005. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Leandro Fernandez

Kdysi jsem měl Gartha Ennise hodně rád. Ono to zase nebude tak dávno, přišel mi vtipný, přišel mi zábavný a měl dobré postavy. A tak se toho u nás vydávalo hodně s jeho jménem a ukázalo se, že to může nějakou dobu fungovat. Jenže pak jsem si uvědomil, že v jeho komiksech se toho hodně opakuje, že jsou zde postavy, které jsou si dost podobné, a to nikoli jen proto, že hodně spolupracoval se Stevem Dillonem. Bylo to i tím, že vám najednou dojde, že Garthovi došly příběhy a on sám se opakuje. Bohužel mám pocit, že kniha "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" je toho celkem jasným důkazem. A i když by se mělo jednat o dospělejší verzi Punishera, tedy v podstatě ne příliš humornou, na knize "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" je vidět, že se Ennis od starého pojetí ještě neodpoutal.

Kniha "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" má v konečném důsledku strašně jednoduchou zápletku. Umřel velký boss, který žil dlouhá léta v  Hell's Kitchen a vládl tam irským gangům poměrně pevnou rukou. Všichni z něj měli strach, nikdo nevěděl proč vlastně. Boss je teď po smrti, stejně to byl starý páprda, ale ještě neřekl poslední slovo. Zanechal gangům poslední vůli. Celkem čtyři gangy, čtyři jejich vůdci. Každý z nich dostal část šifry. Pokud šifry spojí, dostanou deset miliónů dolarů. Jenže znesvářené gangy se neradi dělí, a tak je jasné, že každý pro sebe bude chtít získat celou částku, ne jen čtvrtinu. A do toho se čirou náhodou přimotá Punisher, který byl ve správnou chvíli na správném místě.

V příběhu nechybí ani staří známí z armády, nebo prostě odněkud z války, protože na to je Garth ujetý. Jenže s příběhem knihy "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" je jeden velký problém. Je to uzavřený příběh, což je fajn, ale to více méně platí o každé knize v rámci série "Punisher MAX". Problém s knihou "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" je v tom, že je to vlastně jen anekdota, která je roztahaná do celkem šesti sešitů, což mi přišlo opravdu hodně, a to především ve chvíli, kdy vám je naprosto jasné, jak to celé musí skončit. Ennis věděl, že tohle je slabina příběhu, a tak na sebe vrší postavy, které jsou někdy opravdu dobré, někdy skoro zbytečné.

Garthovi Ennisovi se musí nechat, že i v celkem nudném, nebo tedy minimálně předvídatelném příběhu má postavy, které stojí za to. Kebule je skvělá postava, ale její konec je takový nijaký. Mohlo to dopadnout lépe, si myslím, aby to postavě sedlo více. Maginty je výborně ujetá postava, ale třeba Punisherovi spojenci jsou nuda, skoro zbyteční. "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" rozhodně není nejlepší knihou v sérii a je na ní moc vidět, že Ennis toho o Punisherovi napsal moc a že možná měl skončit trochu dřív. Anebo se vykašlat na takové odlehčené příběhy, protože to k sérii "MAX" moc nesedí. Tenhle až moc připomíná předchozí Ennisův run.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 1: Na začátku"
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"
"Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge"

Žádné komentáře:

Okomentovat