2018-03-06

#1647: Gotham Central 2: Šašci a blázni - 90 %


Gotham Central 2: Šašci a blázni (Gotham Central: Jokers and Madmen)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 11 až 22 série "Gotham Central" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2009. České vydání má 288 stran a prodává se v plné ceně za 649 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Ed Brubaker a Greg Rucka
Kresba: Brian Hurtt, Michael Lark, Greg Scott

Už kniha "Gotham Central 1: Při výkonu služby" nám ukázala, že tohle je série, která má svou sílu. A dle mého názoru komiks "Gotham Central 2: Šašci a blázni" tohle tvrzení jen potvrzuje, protože se nám do ruky dostávají další skvělé příběhy, které prezentují Gotham v trochu jiném světle, z trochu jiného pohledu. Mluví se - hlavně tedy v úvodu - že Brubaker je především autor, který skvěle umí noir. Ale zrovna noir se ke knize "Gotham Central 2: Šašci a blázni" tak moc nehodí. Jednoduše je lépe označit komiks "Gotham Central 2: Šašci a blázni" jako komiks detektivní, nebo ještě lépe policejní, protože o tom právě je, o policejní práci, kterou musejí detektivové odvádět v Gothamu, kde rozhodně není možné počítat s tím, že případy budou normální, když máte za zadkem Batmana a ten má zase za prdelí bandu pořádně šílených záporáků.

Na knize "Gotham Central 2: Šašci a blázni" je ale nejzajímavější skutečnost, že by se vlastně bez Batmana skvěle obešla a jeho přítomnost, když už na ni dojde, je spíše rušivá. Jako kdyby tam nepatřil. A popravdě tam ani moc nepatří jeho záporáci, ale je pravda, že si Brubaker a Rucka vybírají takové, kteří ještě pořád vypadají jako lidé a trochu do dění zapadnou. Asi hned z obálky je jasné, kdo jedním z těch záporáků bude. A ano, Joker rozhodně má v policejních příbězích svoje místo. Kromě něj se ještě dostane na Mad Hattera, Penguina a v krátkosti i na Freeze, ale to je všechno a je to díky tomu super. Popravdě nejlépe příběhy vyznívají ve chvíli, kdy o tyhle vyhypované klaďasy a záporáky nejde, i když v každém příběhu se alespoň na chvíli jeden objeví.

"Víra a denní snění" je příběh, který má jen jednu část a ukazuje speciální jednotku GCPD ještě z jiného pohledu, kdy vypravěčem je žena, která na stanici dělá v podstat jako recepční. Hezky vás dostane do děje i do toho, jak je práce v téhle jednotce na hlavu. Následuje příběh "Snadné cíle", kde se nám Joker představuje skutečně ve skvělé formě. Třídílný komik "Život je samé zklamání" se téměř obejde bez supráků a je to dobře, protože je díky tomu dobrým detektivním příběhem. Otvírá pak prostor pro čtyřdílný komiks "Neuzavřený", který je vrcholem z hlediska postav a jejich drobnokresby. Toho čtení je skutečně docela dost a 288 stran vám chvilku vydrží. Je zde sice dost dialogů, ale i tak se vám jednotlivé panely budou velmi dobře číst a budete je doslova hltat. "Gotham Central 2: Šašci a blázni" nedává prostor pro nudu.

Komiks "Gotham Central 2: Šašci a blázni" je skvělý především proto, že obsahuje dobré detektivní příběhy, dobře prezentovanou kriminální práci, ale především pak postavy, které jsou realistické, které mají hloubku, které mají emoce, které mají různé motivace, různé pohledy na svět, ale přesto společně skvěle fungují, i když se některé nemusí a i když si některé nejspíš nikdy nesednou. Najednou máte pocit, že i Gotham je celkem normální město, sice hodně temné, ale žijí tam lidé, kteří jsou normální, kteří jsou smrtelní, kteří nejsou tak super. A bohužel se o tom mnozí přesvědčí. Stejně jako o tom, že ti nebezpeční nejsou jen v kostýmech, ale i v normálním oblečení, které nosíte vy nebo já. "Gotham Central 2: Šašci a blázni" je kniha, kterou se rozhodně vyplatí si koupit. I když je to skoro bez Batmana, právě jeho nepřítomnost knize hodně pomáhá.

Komiks "Gotham Central 2: Šašci a blázni" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gotham Central 1: Při výkonu služby"

Žádné komentáře:

Okomentovat