2018-02-19

#1636: World of Warcraft 4 - 55 %


World of Warcraft 4 (World of Warcraft: Book Four)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 22 až 25 série "World of Warcraft" a jako "World of Warcraft Special 1". Souborně v originále komiks vyšel jako "World of Warcraft Book Four" v roce 2014. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Walter Simonson, Louise Simonson a Mike Costa
Kresba: Mike Bowden a Pop Mhan

Už při recenzi knihy "World of Warcraft 3" jsem si říkal, že Walter Simonson asi v posledním díle, který vyšel, respektive v posledních sešitech, nezvládne finále ukočírovat nějakým opravdu silným a zajímavým způsobem. Dalo se s tím počítat, protože čtyři sešity, to opravdu není moc prostoru na to, aby se předvedlo něco oslnivého. A také se nic nepředvedlo. Aby kniha navíc nebyla tak úzká - ona ani tak není nějakou bichlí - tak se ještě přidal "World of Warcraft Special 1", což také není zrovna zázrak a budete z něj mít pocit, že jsou to jen takové výplňové stránky. Ale jako pohled do světa Azerothu je to celkem fajn, stejně jako je fajn hlavní příběh, který má klasický spasitelský charakter, jenž není pro fantasy zrovna cizí.

Příběh, který se nám rozehrál dříve, měl vést především k tomu, že se nám představil Med'an, což popravdě není pro hlavní postavu nijak skvělé jméno, ale fajn, celkem snesitelné je. Med'an je potomek různých ras a v této knize - i když čtenář už to ví - se i ostatní postavy mají dovědět, jaké kořeny v sobě vlastně spojuje. Je předurčen k tomu, aby byl veliký, a je předurčen k tomu, aby vysvětlil a očistil odkaz svého otce, Medivha, jehož jsme mohli poznat i ve filmovém provedení. Je to on, kdo otevřel bránu temnoty, ale není to on, kdo o všem rozhodoval. Něco prostě bylo dáno, něco nešlo změnit. Ale teď je tu Med'an, aby tu změnu přinesl a aby spojil nespojitelné.

Na knize "World of Warcraft 4" je dobré to, že se drží hry, že se drží předlohy a zavádí nás na místa, která jsou ve hře a které jste mohli navštívit, pokud je znáte. Na knize je dobré také to, že se snaží pokrýt všechny rasy a že se snaží o to, aby byl pohled na ně rozmanitý a místy i celkem nejednoznačný. A také je fajn, že se tohle projevuje v hlavní dějové linii, kdy skutečnost, že existují různé magie, je základem vyústění příběhu. Bohužel top nic nemění na tom, že celý příběh knihy "World of Warcraft 4" je vlastně koncipován tak, že tu máme nějaké strašlivé zlo, které se na první pohled nedá porazit, ale samozřejmě se cesta najde, taková skoro až biblická, kdy je potřeba se spojit. Hodně klasické schéma, které je navíc kořeněno skutečností, že je tam otevřeno více nebezpečí, o nichž se ale jen mluví a vám je jasné, že v komiksu se na ně pořádně nedostane.

Knihou "World of Warcraft 4" se uzavírá jedna série, která nebyla až tak dlouhé - měla celkem 25 sešitů a asi je dobře, že se v příběhu už nijak víc nepokračovalo, protože zase neměl tolik co nabídnout. Je fajn se podívat do světa Azerothu trochu jinak, je fajn v něm vidět nějaký další větší příběh, ale ty postavy si ani pořádně nedovedete zamilovat, abyste se k nim trochu víc přimkli. A vývoj Med'ana je takový hodně zbrklý a urychlený pro potřeby děje, jež měl být zahuštěný. Jenže na začátku byl spíše roztahaný, což nakonec vedlo k tomu, že to finále prostě tak dobře nevyzní. Je to jen boj dobra se zlem se všemi jeho klasickými prvky a ničím výrazným navíc. Není to ani škoda, spíš je to takové očekávané. Kniha "World of Warcraft 4" ale pořád zůstává snesitelnou a jako marketingový produkt lehce nadprůměrnou.

Komiks "World of Warcraft 4" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"World of Warcraft 1"
"World of Warcraft 2"
"World of Warcraft 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat