2017-10-25

#1553: Temnými hvozdy - 100 %


Temnými hvozdy (Through the Woods)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Vyšlo původně jako "Through the Woods" v roce 2014. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: Emily Carroll
Kresba: Emily Carroll

Vzhledem k tomu, že se zaměřuji především na český komiks, nemám takový přehled o tom, co vychází v zahraničí. O to více jsem pak překvapen, když se k nám dostane něco pro mě neznámého, ale vyklube se z toho pak pořádná pecka. Ale naštěstí i na Comics blogu už najdete i recenze na zahraniční komiks, a to v podobě článků od Dana Paličky, které vycházejí ve středu, v sobotu a v neděli. Moje recenze je ale na komiks, který již vyšel česky, a to dílem nakladatelství Comics Centrum, které sem tam přijde s nějakou nečekanou peckou. A právě takovým komiksem je "Temnými hvozdy" od autorky Emily Carroll. Když jsem se do komiksu začetl, jen jsem zíral na to, co se mi vlastně dostalo pod ruku.

"Temnými hvozdy" je skvělou ukázkou toho, proč je komiks jiným médiem, proč je odlišné od prózy, filmu i výtvarného umění. Je natolik specifické, že dokáže vytvářet unikátní díla, což Emily Carroll jen potvrzuje. Její spojení textu a kresby a hlavně stylu kresby je natolik silné a dobré, že jsou příběhy, které jsou autorkou vyprávěny, skutečně silné. Kresba není jen doplňkem, ale je to naprosto nezbytná součást komiksu, která utváří atmosféru, a to mnohdy samostatně, kdy je téměř v kontrastu s textem. Kresba vás na jednou dovede rozhodit, dovede vás navnadit na to, co přijde, a vy víte, že to nebude nic pěkného. Najednou je tu totiž panel, který vás překvapí, který vás rozhodí, a vy si uvědomíte, že to je kresba, kterou studujete více, protože vás z ní třeba i zamrazilo.

Komiks "Temnými hvozdy" je komiksem hororovým, což už se dalo trochu tušit jak z názvu, tak i z obálky. Tady je ještě důležité zdůraznit, že se jedná o komiks hororový, ale ve stylu "Kytice" Karla Jaromíra Erbena. Místy, jako kdybyste skutečně četly jeho balady. Příběhy jsou temné, krvavé, ale nechtějí být nutně za každou cenu gory, za každou cenu šokující. Naopak, tohle je spíše upozaděno a Emily staví právě na budování atmosféry, a to jak prostřednictvím scénáře, tak již prostřednictvím kresby, jak jsem zmínil v předchozím odstavci. Společně se pak vytváří krásná atmosféra temných, skoro až gotických příběhů, z nich jako kdyby se vytratila radost a všude tam číhalo něco temného, nepěkného, nepříjemného.

Pokud máte rádi hororové příběhy, tak prostě nemůžete být zklamáni. Emily Carroll se neobrací na moderní horor, ale spíše na starý, gotický horor, na duchařské příběhy, ale přesto je vidět, že čerpá i trochu někde jinde, například v pohádkách a nechybí ani inspirace Lovecraftem a jeho tajemnými monstry. Každý příběh na vás hned o začátku dýchá tajemnou atmosférou, která se mění v ještě temnější a temnější. Ano, miluji horor, to nepopírám, ale Emily Carroll je prostě tak dobrá, že jí v ničem nemusím nadržovat. Ona umí napsat hororový příběh, ona dokáže zaútočit na vaše základní strachy, ale vy se od jejích příběhů stejně nedokážete odtrhnout. Doufám, že autorka přijde s nějakou další, podobnou knihou a že bude vydána i u nás, protože skvělého hororu není nikdy dost. A z tohohle jsem byl unesen.

Knihu "Temnými hvozdy" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat