2017-10-23

#1551: Sexkomiks - 85 %


Sexkomiks (Sex Story: La premiére histoire de la sexualité en BD)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Sex Story: La premiére histoire de la sexualité en BD" v roce 2016. České vydání má 206 stran a prodává se v plné ceně za 398 Kč.

Scénář: Philippe Brenot
Kresba: Laetitia Coryn


Nejsem puritán a souhlasím s tvrzením, které je v knize několikrát zmíněno, hlavně v závěrečné fázi, kde se dostáváme v historickém putování do současnosti. Tím tvrzením je: "V sexu je dovoleno vše, pokud s tím druhá strana souhlasí." Cokoli, k čemu by měl být člověk druhým nucen, cokoli, co je vymáháno silou, je špatně, je to trestný čin. Ale máme svobodu, máme volnost, a díky bohu za ně. Proč tedy vnímat sex jen jako cestu k plození dětí? Samozřejmě, že to je jeho úloha, ale sex v lidském provedení by měl způsobovat rozkoš, měl by prohlubovat vztah mezi dvěma lidmi, kteří jej provozují. A nezáleží na tom, jakého pohlaví pár je. A nezáleží vlastně ani ne tom, jestli se jedná o pár, či více lidí na jednou. Anebo jen o jedince. Člověk zná mnoho cest, jak se uspokojit a v posledních desetiletích se jeho možnosti rozšířily.

Zní skoro banálně, že se něco takového snažím zdůraznit, ale ono je to důležité hlavně v historickém kontextu. To, jaká dnes existuje volnost a o jakou se někteří lidé snaží rovnoprávnost - teď nemyslím jen o zrovnoprávnění homosexuálů a heterosexuálů, ale i zrovnoprávnění žen a mužů - není něco, co by bylo v každém období zaručeno, naopak, Philippe Brenot podává poměrně dobrý přehled o tom, že opak je pravdou. Žena se stala majetkem, byla jen manželkou, která měla za úkol rodit děti a doufat, že při porodu nezemře. Není to přehnaná představa. "Sexkomiks" totiž postupně v historických obdobích prezentuje, jak se vyvíjel sex samotný, vztah k sexu i postavení muže a ženy ve vztahu i v sexuálních hrátkách. Věděli jste, že pro ženu bylo dokonce trestné, aby si sex užívala?

Historie lidstva je podivná, ale pokud se podíváte na sexuální historii lidstva, budete zírat ještě víc. Nejednou jsem si říkal, jak je možné, že něco bylo persekvováno, nechápal jsem, jak se lidé, většinou muži, mohou chovat tak, jak se chovají. A to mnohdy ještě na základě "vědeckého pokroku". Po přečtení knihy "Sexkomiks jsem docela rád, že žiji v současné době, která sice také není vyloženě benevolentní, pořád najdete až mnoho lidí, kdo se dívají na homosexuála jako na zrůdu, ale stále jsme uvolněnější než kdy dřív. A sad ten trend uvolnění bude pokračovat. Dovedu si představit, že v tomhle smysl by mohla kniha "Sexkomiks" některým lidem i otevřít oči. Právě ta konfrontace sexu a jeho pojetí napříč historií, je velmi výmluvná a ta srovnání jsou mnohdy krutá. Sem tam se jen zdá, že je vyprávění moc kouskované a úplně na sebe nenavazuje, ale holt je to dáno i nutností omezit rozsah knihy a vybrat to zajímavé.

Philippe Brenot je rozhodně povolanou osobou, však je to odborník v oblasti psychiatrie a sexuologie. Navíc má očividně smysl pro humor, což se projevuje napříč celou knihou, nemluvě o tom, že se nebojí prezentovat i vtipy, které by někteří mohli považovat za politicky nekorektní. Ale já jsem rád, že pro některé je politická korektnost také ptákovina a v podstatě obdoba cenzury. U knihy "Sexkomiks", jejíž obsah mě bavil a otevřel i mě, poměrně otevřenému člověku, nové obzory, jsem viděl v podstatě jediné negativum. Proč je kniha vydána jako komiks? Tahle skutečnost má opodstatnění vlastně jen v tom, že bylo možné odlehčit povídání vtípky, a také v tom, že je díky tomu celé téma přístupnější. Laetitia Coryn má navíc karikaturní kresbu, která se k vtípkům hodí, navíc vždy dovede znázornit, co je potřeba a nebojí se.

Komiks "Sexkomiks" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat