2017-08-12

#DP01: 20 nejlepších knih z Ultimátního komiksového kompletu - část první

Autorem článku je Daniel Palička.

19. července 2017 - den, kdy vyšla poslední kniha z projektu “Ultimátní komiksový komplet”, jehož cílem bylo představit nám ty nejlepší a nejdůležitější komiksové příběhy, které kdy byly za dlouhou historii společnosti Marvel vytvořeny. Kromě moderních komiksů z 21. století jsme měli možnost podívat se na některé historické kousky, zejména na ty z 60.-70. let. Prostřednictvím tohoto článku, který bude rozdělen na 2 části se podíváme na 20 nejlepších komiksových knih, jež byly v rámci projektu vydány.

Ještě než bychom se zaměřili na jednotlivá díla, musím nejdříve objasnit pravidla tohoto žebříčku. Najít zde můžete pouze svazky z první a druhé série. Ze třetí řady tu žádného zástupce neočekávejte. Sice bych zde nějaké ty obzvláště skvělé kousky mohl přidat (za zmínku stojí kupříkladu "Superior Spider-Man" od Dana Slotta nebo "Captain America" od Ricka Remendera), ale kromě toho, že třetí řada ještě neskončila a nové knihy pořád v zahraničí vycházejí, tak žádná z nich není přeložena do češtiny.

Dále platí, že nezáleží na době vzniku příslušného komiksu. Takže může klidně dojít k situaci že například starý komiks je na lepší pozici než moderní komiks z 21. století, protože byl po stránce kvality zkrátka lepší. Tím bych zmínil pravděpodobně to nejdůležitější pravidlo. Jednotlivé knihy jsou umístěny podle mých osobních preferencí. Pokud byste tedy v tomto žebříčku neviděli váš oblíbený komiks, tak se na nás nezlobte. Mimochodem, ještě zdůrazňuji, že právě čtete první část článku, v němž budou knihy na 20.-11. místě, ve druhém textu budou vypsáni ti elitní zástupci. Nuže, toť vše k pravidlům, můžeme se vrhnout na první knížku.

Pro mě celkem milé překvapení. Rozhodně mnohem lepší než kniha "Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon - Utajená říše", která po stránce kvality dopadla katastrofálně. Pořád ji považuji za to nejhorší, co s Capem díky projektu UKK vyšlo. Každopádně, teď něco málo k "Mentabombě". Na rozdíl od již zmíněného odpadu mi přišla zápletka celkem zajímavá, mnohdy celkem originální na poměry starých děl. Dva hlavní hrdinové zde jsou skvěle napsáni, podobně jako vedlejší a záporné charaktery, přičemž akce je asi tou nejzábavnější věcí na celé knize. Nemyslím to nijak urážlivě, protože akční pasáže zde jsou provedeny dosti pěkně. Navíc, občas mi přišlo, že čtu moderní komiks, jelikož některá témata či hlášky hlavních hrdinů jsou na tehdejší poměry zpracovány velmi dobře, což mě i teď překvapuje. Kresba sice mohla být v některých pasážích lepší, ale stále nevypadá špatně. Jedná se tedy o skvělého "Captaina Ameriku" od komiksové legendy Jacka Kirbyho. Určitě vás bude bavit. 

Deadpool rozhodně není špatný charakter. Podle mého mínění se jeho komiksy zaměřují spíše na bezhlavou akci s obrovským množstvím odkazů na popkulturu. Samozřejmě, jsou zde výjimky, ale není jich určitě tolik. A právě "Válka Wadea Wilsona" patří do těchto výjimek, protože pokud bych ji srovnal například s průměrným komiksem "Deadpool: Drákulova výzva", jsou zde patrné rozdíly. Zápletka není tak zběsilá jako ve zmíněném "Drákulovi" a máme zde spíše pohled na méně šíleného Deadpoola, který vás i přesto dokáže bavit. Najdete zde velký počet vtipů, u kterých jsem se dobře zasmál. Oproti srovnávanému "Drákulovi" je celkově humor lépe zpracován. Navíc, Wade Wilson zde není výhradně mašinou na zabíjení s několika hláškami. Ne, jeho postava je zajímavá a mnohem více vás dokáže zaujmout při své interakci s ostatními postavami. Kresba by sice na některých místech mohla být zdařilejší (řekněme si na rovinu, některé obličeje většinou nevypadají dvakrát nejlépe), ale jako celek není špatná. Rozhodně "Válku Wadea Wilsona" považuji za dost povedený komiks s tímto maskovaným antihrdinou. 

Tento komiks tu zmiňuji zejména pro několik dosti zajímavých nápadů, které jsou na poměry ironmanovské mytologie výborně využity i přesto, že toto je hodně starý Iron Man. Oproti Iron Manovi od Stana Leeho (který vyšel v knize “Ultimátní komiksový komplet 91: The Invincible Iron Man - Tragédie a triumf”) zde nejsou momenty, u kterých byste chtěli brečet kvůli tomu, jak jsou hloupé, a lépe zde působí jak samotný Tony Stark, tak záporáci, jejichž charaktery byly zajímavě pojaty. Zejména Madame Masque vás zaujme díky svému vývoji. Pokud se tohoto hrdiny chopí někdo, kdo umí dobře psát (v tomto případě mluvím o Archiem Goodwinovi), tak z něj může hodně vytěžit. Mimochodem, George Tuska také odvádí skvělou práci. Škoda jenom, že zde nemáme sešity z jiných řad, které by rozvíjely příběh hlavní dějové linie příběhu "Začátek konce". Jsou to sice sešity ze sérií "Avengers" a "Captain Marvel", jenže zde by si své místo zasloužily. I přesto se tato kniha povedla a titul považuji za jednoho z těch lepších Iron Manů, který u nás byl vydán.

Spider-Man je dle mého jedna z nejzajímavějších postav z komiksů od Marvelu. Kvůli tomu jsem byl hodně zvědavý, jak si Dan Slott poradí s novým pojetím tohoto hrdiny. Za sebe můžu říci, že jsem byl nadšený. Víceméně tu máte všechno, co byste od této postavy mohli očekávat. Výbornou akci, skvělé hlášky, povedený humor, zajímavé interakce mezi charaktery, různé momenty a nekonvenční využití Spider-Mana. My ho zde totiž nevidíme pouze v kostýmu při akci. Jsou zde chvíle, kdy bude muset zvládnout určité problémy pouze s využitím své civilní identity, což rozhodně není na škodu. Zároveň zde najdete skvělé nápady dokonale zapadající do spider-manovské mytologie a plus k tomu zde nejsou hloupí záporáci. Ano, já moc Jackala jako záporáka nemusím, jelikož mi přijde celkem zbytečný pro různé komiksové příběhy. Tady ale funguje skvěle spolu s novou hrozbou pro pavoučího lezce. Tím bych ihned zmínil kresbu. Miluji kresbu Humberta Ramose, protože jednotliví lidé vypadají jako postavičky z animovaného filmu, což by se sice mohlo jevit jako zápor, ale zde to vůbec nevadí. K této postavě to jednoduše pasuje. Mimochodem, oceňuji také zařazení Petera Parkera do velké superhrdinské komunity. Za celou dobu totiž ve svých sériích buď pracoval sám nebo občas jednou za čas spolupracoval s jedním hrdinou na své úrovni. Zde konečně pracuje s Avengers a Future Foundation, díky čemuž může s hrdiny z vyšší ligy (Iron Man, Captain America apod.) lépe komunikovat. Dan Slott rozhodně nepíše špatně, má hodně zajímavých nápadů a už kvůli tomu si první část "Pavoučího ostrova" zaslouží místo v tomto žebříčku.

Umístění, za které mě pravděpodobně budou všichni nenávidět. Každopádně, obhájím si ho. Jednoho dne jsem na ComicsDB uviděl hodnocení ke komiksu “Ultimátní komiksový komplet 111 - Black Panther: Pantherův hněv”. Kromě celkem krátkého komentáře, v němž na konci bylo uvedeno vysoce nízké procentuální hodnocení (konkrétně 20%) také mé oči zahlédly na monitoru sáhodlouhou diskuzi, jež vznikla čistě díky tomuto komiksu. Má mysl si řekla: “Cože? Tak slabé hodnocení? Budu asi šílenec, ale zkusím to risknout a přečtu si to.” Po dočtení jsem byl vysoce spokojen. Jistě, najdou se zde chyby, které škodí na kvalitě. Kupříkladu finální bitva by dle mého soudu mohla být provedena lépe. A jistě, je zde tuna sáhodlouhého textu. Scénář i přesto rozhodně není špatný. Jednotlivé postavy mezi sebou skvěle fungují, zejména Black Panther je skvěle vykreslen. Záporáci taktéž nebyli špatní. Titulní Killmonger sice působí jako vysoce svalnatá verze herce Dwayna Johnsona, přesto má něco do sebe. I ostatní záporáci jsou zajímavě vymyšleni, jejich design působí skvěle, na mnoha stránkách působí drsně. Co musím na komiksu nejvíce vychválit je úžasná kresba. Tři lidé, Gil Kane s Richem Bucklerem a Billy Grahamem odvedli vynikající práci. Hodně panelů vypadá úžasně na tehdejší dobu, zejména zvířata a prostředí působí dost realisticky. Různé momenty také nejsou špatné a já osobně z tohoto "Black Panthera" mám skvělý pocit. Dopadlo to o několik úrovní lépe jak ten odpad od Hudlina a Romity Jr. z první série projektu “Ultimátní komiksový komplet”. Ne, takhle špatně napsaného Black Panthera nechci, dodnes to považuji za jeden z nejhorších komiksů, které nám kdy mohl “Ultimátní komiksový komplet” nabídnout. "Pantherův hněv" je oproti tomu vysoce kvalitní záležitost. 

Nepatřím mezi fanoušky hororového žánru. Sice proti němu nic nemám, ale příliš ho nevyhledávám. Možná proto má předpověď pro tuto knihu byla, že to bude totální průšvih. Naštěstí se tak nestalo a podobně jako u Petra Šimčíka byly mé pocity převážně pozitivní. Mimochodem, Petrovi chci ještě jednou poděkovat, jelikož nebýt jeho názoru, tak bych se k této knize dostal až někdy ke konci samotného projektu. Každopádně, čím vás hororové komiksy od Marvelu mohou ohromit? Kromě klasických monster, mezi nimiž stojí za zmínku Drákula, vlkodlak (ten má jen tak pro informaci ze všech klasických monster ten nejlepší příběh hned po Drákulovi) nebo Frankensteinovo monstrum, zde najdete sešity, kde dojde na méně známé, zároveň také zajímavé postavy, mezi nimiž pravděpodobně budete nejvíce znát Ghost Ridera, s nímž v rámci “Ultimátního komiksového kompletu” už jedna samostatná kniha vyšla. Zbytek pak tvoří například Morbius či třeba Man-Thing. Poslední zmíněný má asi nejlepší komiks vynikající zejména kvůli černobíle kresbě. Zase na druhou stranu, první zmiňovaný má ten nejhorší komiks z celé knihy. Kresba sice byla uspokojivá, jenže zápletka byla hloupá a v podstatě nemáme uzavřený děj. A ne, už nikdy více nechci Spider-Mana vidět se třemi páry rukou. U všech všudy, to bylo ryzí utrpení. Každopádně, zbytek je víceméně skvělý. Vystřídalo se zde mnoho scénáristů a kreslířů, jejichž výkony jsou skvěle odvedené. Takže ano, pokud máte rádi horory a chtěli byste staré komiksy z doby, kdy Marvel chrlil jednu strašidelně laděnou sérii za druhou, v klidu si kupte tuto knihu.

Druhá část byla mnohem lepší jak ta první. Nevím sice proč, ale bylo to pravděpodobně způsobeno tou hromadou akce. První část byla povedená. I přesto jsem si ze začátku musel zvykat na Slottův styl psaní, jenž mi ze začátku neseděl. Jakmile jsem si na něj zvykl, mé pocity ze čtení byly posléze převážně pozitivní. Zde bych víceméně mohl říci úplně to samé, co k první části, jenom s připomínkami navíc. Akce zde budete mít mnohem více než během první části, to vám říkám rovnou. Zároveň zde akční pasáže celkově působí mnohem lépe. Šlo vidět, že si Ramos kreslení užíval, protože mnohé stránky vypadají skvěle. Celkově zde také bude velice pěkné zakončení tohoto příběhu, kde dojde k pár zásadním momentům pro budoucnost kariéry Petera Parkera jakožto maskovaného lezce po stěnách. Některé postavy zde navíc dostávají více prostoru než při událostech první poloviny "Pavoučího ostrova", zejména Venom, jehož příběhová linie skončila celkem zajímavě. Také chválím pěkné využití Mary Jane jako hlavní postavy spolu s celkem povedeným nápadem kolem Anti-Venoma. 

Komiksová událost, ve které bude muset Hulk spolu se skupinou Warbound (česky přeložena jako Válečné pouto) spojit síly, aby vykonal svoji pomstu proti hrdinům ze Země, kteří ho poslali do vesmíru. Pokud máte rádi komiksy, v nichž jde pouze o čistokrevnou akci a nemusíte při jejich čtení přemýšlet nad složitými filozofickými tématy všeho druhu, je pro vás tento komiks ideální. Hulka proti světu jsem četl v době, kdy můj mozek byl strašně vyčerpaný. Jelikož jsem tou dobou měl touhu si něco přečíst, chtěla moje mozková základna, abych sáhl po něčem, co není moc složité. Díky tomu pravděpodobně mám na tento komiks pozitivní názor. Celkově zde jde jenom o velkolepou akci nakreslenou Johnem Romitou Jr. Podobně jako Humberto Ramos si i Romita užíval, jelikož zde najdete mnoho bravurních pasáží, kde Bruce Banner jakožto Hulk musí čelit mnoha hordám nepřátel. Nejzajímavější je, že vy nebudete fandit obráncům Země. Budete se přiklánět k zelenáči v jeho plánu na zničení všeho, k čemu se dostane. Pokud tohoto “hrdinu” máte rádi, rozhodně si zkuste přečíst tento komiks hned poté, až si přečtete obě dvě části "Hulkovy planety". Pro informaci, tu první můžete přeskočit, protože je veskrze průměrná, druhá je výborná. Ta původně měla být zařazena do tohoto žebříčku, ale nakonec mi na ni nevyšlo místo, což je celkem velká škoda. 

Zlatá klasika od dvojice Stan Lee a John Romita Sr. Myslím, že mnoho komiksů od Stana Leeho, které byly vydány v rámci “Ultimátního komiksového kompletu” mělo celkem rozporuplnou kvalitu. Některé byly výborné, přibližně dva byly průměrné až nadprůměrné a zbytek byl nečitelný odpad. Do té poslední kategorie bych zařadil jeho "Iron Mana" s "Hulkem", druhou by mohl zastupovat "Doctor Strange" se "Silver Surferem" a první mohou hrdě zastupovat "Fantastic Four" se "Spider-Manem". Spider-Man od Leeho mě jednoduše bavil. Zrovna "Konec Spider-Mana" je výborné retro, kde nenajdete záplavu zbytečných dialogů zdržujících děj. Na poměry 60. let se tato kniha celkem rychle čte, akční pasáže jsou povedené, přičemž náš hlavní hrdina není špatně napsán. Je zde pěkně vyvážena hrdinská linka s tou civilní, kde Peter musí řešit problémy s přítelkyněmi, školou a tetičkou. Záporné charaktery vás budou bavit, překvapivě vás taktéž dokážou zaujmout vedlejší postavy, ať už Parkerovi spolužáci ze školy nebo lidé z práce, zejména J. Jonah Jameson zde má své charakteristické rysy. Celkově si navíc myslím, že číslo 50 má co nabídnout po stránce scénáře. Leemu prostě Spider-Man šel. Navíc, kresba je hodně pěkná. Romita Sr. kreslí skvěle. Jeho styl k tomuto hrdinovi pěkně sedí. Takže ano, tohle je rozhodně jedna z těch lepších věcí od Leeho, kterou můžete česky sehnat. 

Jeden z nejzajímavějších komiksů po stránce originality. Neil Gaiman napsal zajímavý příběh, který vyniká zejména díky tomu, že vidíme hrdiny ze světa Marvelu v roce 1602 za doby vlády královny Alžběty. Mnoho hrdinů se tím pádem liší od svých originálních verzí ze Země 616. Někteří hrdinové vás dokážou zaujmout více než jejich klasické verze, jmenovitě třeba Nick Fury, kterého nám knížka hodně přibližuje. Jestliže vás zajímá historie, najdete zde hromadu odkazů na různé významné osobnosti či události. Mě například potěšilo uvedení jména Francis Drake, které je spjaté s Anglií. Samotný Francis byl zmiňován v celkem příhodné situaci, kdy si postavy povídají mezi sebou. Mimochodem, komunikace mezi postavami zde funguje na jedničku, stejně tak i vývoj postav. U každé máte pocit, že nezůstává po zbytek celého dění stejná. Vztahy taktéž fungují zajímavě. Tím bych zmínil kresbu Andyho Kuberta. Kubert si zde na mnoha místech hraje s barvičkami. Někdy to sice přehání s nadměrně výrazným prostředím a panely, ale jinak dle mého nekreslí vůbec špatně. Pokud tedy hledáte výborný komiks od Marvelu z alternativní reality, zkuste si sehnat komiks "1602". Určitě nebudete zklamáni.

3 komentáře:

  1. Docela překvapivý výběr, jsem zvědav na první desítku protože prakticky půlka z tvého výběru by se do mého nedostala :) Třeba nechápu toho Black Pantera - ale ne proto že by byl špatný, spíš když mrknu na tvé hodnocení tohoto a Kdo je.. tak je o 15% horší.

    Iron man a Pavouci ... taky tak nějak nezapadají do bestof. I když Pavouky jsem nečetl, takže tam nemůžu soudit. Jen se mi zdá že do dvacky by se dalo narvat ještě spousta lepších věcí.

    Uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě raději zdůrazním, autorem článku je Daniel Palička, nikoli Martin Štefko, tedy já, kdo hodnotí komiksy standardně, tudíž jeho výběr se od mého může hodně lišit :-)

      Vymazat
    2. vidíš prehledl jsem. Tim se to vysvetluje :) Teda ne ten výběr, ale ten rozdíl.

      Vymazat