2017-02-22

#1378: Medvídek Lup a jeho kamarádi - 75 %


Medvídek Lup a jeho kamarádi
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2017 (první vydání v roce 2008). Vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.

Scénář: Klára Smolíková
Kresba: Honza Smolík


Každá kniha, kterou Klára Smolíková vydá, alespoň v oblasti komiksu, mě zajímá. A když k tomu ještě kresbu stvořil Honza Smolík, je člověk zvědavý ještě víc. To se projevilo i v případě knihy "Medvídek Lup a jeho kamarádi", i když v tomto případě se nejedná o komiks vyloženě nový. Sbírka vyšla již v roce 2008, a to také pod nakladatelstvím Mladá fronta. Nové vydání má jinou obálku, ale také grafika se trochu změnila, aby s ní sami autoři byli co nejvíce spokojeni. To se povedlo a kniha vypadá skutečně hezky a je na ní vidět, že si s ní dali práci. Druhé vydání také obsahuje nový lettering. Kniha maličko změnila formát, kdy je o něco širší a o něco nižší, ale rozhodně neztratila nic na zajímavosti a na tom, že může přinést zábavu jak dětem, tak i dospělým.

Obálka nám jasně říká, že kniha obsahuje celkem 32 příběhů, kdy každý příběh má 2 strany. To nám dohromady dává celkem 64 stran, ale vzhledem k tomu, že sbírka má celkem 96 stran, musí zde být ještě něco navíc. Tím navíc jsou různé hádanky, rébusy a úkoly, které jsou obsaženy různě mezi jednotlivými příběhy. V tomhle není daná nějaká pravidelnost. Za úkol máte například najít správnou cestu, několik rozdílů, apod. Díky tomu je čtení knihy ještě o něco živější a zajímavější. Děti se tak budou bavit nejen tím, že si budou číst příhody se zvířátky, ale také tím, že s nimi budou řešit hádanky.

I když jsou příběhy dvoustránkové, je na nich pěkná jedna věc. Některé jsou do jisté míry provázané. To, co se stane v prvním, má určité následky do druhého. Pokud se například představí jedna postava, je pravděpodobné, že se v dalším také objeví. Pokud si Bonifác postaví dům, v dalším díle ho má. A podobných drobných provázání je tam více a vy si uvědomujete, že tohle není jen sled epizodek, které spolu nijak nesouvisí, ale že i na tak malém prostoru se Klára a Honza pokusili o to, aby se vytvářel funkční svět s postavami, které se mohou i lehce vyvíjet. Hlavní postavou je podle názvu medvídek Lup, ale hned od začátku se do popředí derou truhlář Jezevec a cestovatel Bonifác. Objeví se ale i další postavy a je pěkné, že se neobjevují jen tak odnikud, ale vždy jejich příchod nějak souvisí s dějem.

Kniha "Medvídek Lup a jeho kamarádi" z roku 2008 se vyprodala a není se moc čemu divit. Jedná se o knihu, která dovede děti bavit, která přichází s hezkými postavami a najde si své čtenáře. V souborném vydání pak oceníte, jak na sebe některé příběhy navazují. Navíc se děj odehrává v různých ročních obdobích, čemuž jsou také příběhy přizpůsobeny. Hned ten úvodní zimní je zábavný a hezky vás uvede do Lupova světa. Charaktery postav se pak hezky rozvíjejí, jen ten Lup zůstává takovou neměnnou proměnnou, kdy jeho charakter je asi nejméně propracovaný. Jednoduše takový medvídek, který je vždy tam, kde má být, a vždy udělá to, co by udělat měl. I to je na něm ale sympatické. Kdo by nechtěl takového kamaráda?

Knihu "Medvídek Lup a jeho kamarádi" zakoupíte na stránkách nakladatelství Mladá fronta.

Žádné komentáře:

Okomentovat