2016-09-27

#1267: Jak rozumět komiksu - 100 %

Jak rozumět komiksu (Understanding Comics)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "Understanding Comics" v roce 1993. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Scott McCloud
Kresba: Scott McCloud

Když si chcete o komiksu přečíst nějakou teoretickou knihu, přečtěte si "Jak rozumět komiksu". A takhle by mohla recenze skončit a bylo by hotovo. Tahle kniha totiž mluví za své a řekne vám všechno, co potřebujete, abyste trochu pochopili to, jak vlastně komiks vzniká, ale spíše to, co představuje a jak je možné jej číst. Protože číst jej jako knihu je neskutečně omezující a rozhodně vám to nedá tak komplexní zážitek, jaký autor zamýšlel, anebo jaké médium samo o sobě dovoluje. Velkou výhodou knihy "Jak rozumět komiksu" je skutečnost, že je sama jako komiks stvořena, a tak se jedná o jiné, nezvyklé podání teorie, které funguje a které dovoluje jednotlivé popisované prvky a skutečnosti celkem snadno pochopit.

Když se do knihy začtete, můžete mít po několika prvních stránkách pocit, že to bude až moc vědecké, že to nepochopíte. Je to tím, že hned na začátku se Scott McCloud snaží o definování toho, co je to vlastně komiks. Smaží se skutečně najít odbornou definici, ale činí tak především proto, aby bylo možné určit, co všechno do komiksu spadá. Definuje komiks a celou knihu vlastně vytvořil především proto, aby si lidé uvědomili, hlavně ti, co komiksem pohrdají, že to není ani zdaleka nějaké podřadné médium, ale je to jednoduše další forma umění, která je ve stejné rovině jako další formy umění, které známe a uznáváme. Vždyť takový film za umění považujeme, a to je mu jen něco přes sto let. Komiks je o tisíce let starší.

Když se řekne komiks, tak mnoho lidí, i když to nejsou Američané, si jako komiks představí právě americké sešity, které jsou plné akční kresby, namakaných/vyprsených postav a jednoduchých zápletek, nemluvě o dialozích, které jsou mnohdy ještě jednodušší. Jenže tohle je jen jeden komiksový žánr. Podívejte se na český trh a uvidíte, že komiks je mnohem pestřejší. Jasně, těch superhrdinů je strašně moc, ale to je prostě tím, že jsou trendy, že letí, že mají historii. A dobře se prodávají. Když se něco dobře prodává, tak to přece nemůže být umění. Ale ano, může. Moje definice umění se v tomhle směru shodne se Scottem McCloudem. Umění není něco vysokého, umění je pro mě všechno co člověk dokázal vytvořit. Teď jsem hodně obecný, ale nechci se zavrtávat do detailů. Chci jen zdůraznit, že nerozděluji umění na vysoké a nízké, protože jakékoli dílo dovede na člověka nějak zapůsobit, něco v něm vyvolat.

Scott McCloud se ale nezaměřuje jenom na to, jak umění působí, že i komiks je umění, především mu jde o to, aby každý čtenář mohl pochopit, co komiks představuje, jaká jsou jeho specifika a co má společného s dalšími uměleckými formami. Lépe se ponoříte do toho, jak plyne čas v komiksu, jaké je jeho spojení s prostorem. Uvědomíte si, že komiks dokáže něco, co jiné médium dokázat nemůže. A pak je zde důležitý prostor mezi panely, který není jen prázdným místem, ale jedná se o svébytný vypravěčský nástroj, který je jedinečný právě pro komiksovou formu. Je možné jej využívat různé, stejně jako další nástroje, jež komiks má - kresba, text, ale také barva, styl linky, atd. Těch nástrojů je tolik, ale ještě více je příběhů, které je možné těmito nástroji vyprávět.
Scott McCloud

Na přebalu knihy a nakonec i v textu se uvádí jedna zásadní věta: "Potenciál komiksu je bez hranic a úžasný!" Tohle je skutečně naprosto stěžejní informace, protože - kromě všeho jiného - je pravdivá. I na těchto internetových stránkách už jste se mohli setkat se skutečně různorodými komiksy a sama kniha "Jak rozumět komiksu" ukazuje potenciál tohoto média, který může sloužit v podstatě i jako učebnice, jako čistě teoretická příručka k tomu, jak něco chápat. Komiks je bohaté médium, které může být ještě bohatší. Záleží jen na autorech, jestli se ho chopí nějak nově, budou chtít ukázat jeho možnosti, anebo jen budou pokračovat v jeho růstu. Pokud jsou tu ti, co teprve chtějí komiks objevovat, ale ne jen jako příběhy, ale jako formu, které by se sami chopili, je právě kniha "Jak rozumět komiksu" skvělým začátkem. A naštěstí vyšla i česky!

2 komentáře:

  1. Anonymní27/9/16 14:54

    Ahoj, četl jsem tvojí recenzi a hned po přečtení jsem si řekl že tohle musím mít. Můžu se tě zeptat kde je možné zakoupit? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel asi moc neporadím, kniha bude vyprodaná, takže možná jedině nějaké antikvariáty, anebo Aukro.

      Vymazat