2016-08-18

#1239: Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří - 75 %

Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří (Lucifer: Devil in the Gateway)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2007 a ve druhém vydání v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 minisérie "The Sandman: Presents: Lucifer" a jako čísla 1 až 4 série "Lucifer". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2001. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Scott Hampton, Chris Weston, James Hodgkins, Warren Pleece a Dean Ormston

Ani nevím proč, ale nikdy dřív jsem sérii "Lucifer" pořádně nedal šanci. Téma mě přitom lákalo, ale neodhodlal jsem se k tomu, abych sérii začal číst. Odhodlání přišlo až nyní, kdy se série pomalu chýlí ke konci, respektive její české vydávání je téměř u konce. Venku je v době psaní recenze již kniha "Lucifer 10: Jitřní hvězda", což je předposlední díl této série, nemluvě o tom, že na internetu snadno objevíte informace o tom, že právě desátý díl je tím, kde všechno vrcholí, a podobně jako v "Sandmanovi" je poslední kniha údajně jen tím, co tak nějak dělá tu finální tečku za tím, co již bylo řečeno. Ale já jsem na začátku, tedy u první knihy, kde se Lucifer teprve představuje ve vlastní sérii.

S knihou "Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří" se vám do rukou dostává třídílná minisérie "The Sandman: Presents: Lucifer" a následně první čtyři čísla samostatné série "Lucifer". "Lucifer" je odnoží "Sandmana", však je to také postava, která se v "Sandmanovi" objevila a právě její podobenství z tohoto komiksu je Mikem Careym dál rozpitváváno v samostatné sérii. Nejprve se zdá, že Carey odpadl Gaimanovi od zadku, to se třeba projevuje i v tom, že rád střídá kreslíře, ale zrovna tahle skutečnost dává příběhům jejich specifickou atmosféru a odlišuje je od sebe. Větší podobnost je v tom, že se jedná o městskou fantasy, která čerpá z mytologie ústní i zapsané, místní i celosvětové. Právě takový je první příběh "Světlonošova cesta", kdy se Lucifer vydá na misi, v níž pomáhá svému bývalému zaměstnavateli - nebi.

V tomto prvním příběhu v podstatě čekáte na to, kdy se objeví Sandman, ale on se naštěstí neobjeví a Lucifer si jede svou. Už tady Carey ukazuje, v čem bude jeho síla a v čem se Gaimanovi vyrovná. To jsou příběhy postav, které jsou vedlejší anebo se dlouho jako vedlejší jeví. Tohle je ale ještě více patrné v příběhu následujícím, v příběhu, kterým začíná Luciferova samostatná série. "Šest vyvolených karet" navazuje na předchozí příběh, ale ukazuje, že tohle už je něco jiného, tohle už je něco, co má svůj vlastní potenciál bez ohledu na to, že se jedná o spin-off "Sandmana". Pravda, najdete zde určitou podobnost s Johnem Constantinem, ale Lucifer je přece jen ještě trochu jiný, svůj. Krásný a démonický zároveň, na první pohled skoro kladná postava, která vás vždy přesvědčí o tom, že takový dojem je mylný.

I když je Lucifer skvělou postavou, jsou to postavy vedlejší, které dělají z příběhu "Šest vyvolených karet" něco speciálního. Jsou zde výborné hororové prvky, ale ještě více je zde lidského dramatu, a to i přesto, že některé postavy úplně člověkem nejsou. Odvíjí se před námi příběh o tom, jak chce Lucifer vyložit karty, ale jako kdyby tohle byla vedlejší linie, která není až tak důležitá. Důležitější je, co se stane s ostatními postavami. Je zde jedna kabaretní umělkyně, jeden kouzelník, její šéf, mladý prodavač s indickými kořeny, jeden anděl, který se skrývá mezi lidmi, jeho pomocník v obchodě s knihami a pak taky skupinka moderních nácků. Tohle všechno vytváří jedinečný příběh, který dovede čtenáře překvapit a zasáhnout. Hodně silně zasáhnout.
Mike Carey

Poslední příběh, který zabírá jen jednu kapitolu, je "Od narození s mrtvými". Je to pěkná hororová jednohubka, která svůj hororový potenciál úplně nevyužije a je trochu předvídatelná, ale i tak máte pocit, že se tu před vámi odehrává něco, co bude ještě v následujících dílech důležité. Mike Carey mě přesvědčil, že je opravu dobrým autorem a že se nerozhodl jenom vycházet ze "Sandmana" a z toho, co Gaiman stvořil. Pokusil se o vytvoření svébytné a silné série, což se mu podle všeho povedlo. Začátek je dobrý a já jsem zvědavý, jakým směrem se to vyvine. Mám co dělat, abych dohnal současné vydávání. Rozhodně je pro to dobrý důvod - komiksová série, která rozhodně stojí za to a u které budete chtít vědět, jak se dál vyvíjela.

Komiks "Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

5 komentářů:

  1. Čítal som zatiaľ len Sandman Presents a pár osamote stojacich kapitol, ale Lucifer je parádna séria :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Jedna z mých srdcovek a pro mě mnohem záživnější čtení než série Sandman. Už se těším na poslední díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že při čtení desátého dílu docela zírám - v dobrém smyslu slova :-)

      Vymazat