2016-05-09

#1161: Carciphona 1 - 60 %

Carciphona 1 (Carciphona 1)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Carciphona 1" v roce 2014. České vydání má 172 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Shilin Huang
Kresba: Shilin Huang

Tituly, které vydává nakladatelství Zanir, se mi celkově líbí a jsem rád, že se stále daří přicházet s něčím novým. Mám rád malá nakladatelství, snad i proto, že jedno malé jsem si také vytvořil, i když primárně jen pro svou tvorbu. Zanir se soustředí na mangu, případně na manhwu, a vybírá si tituly, které by se do České republiky jinak pravděpodobně nedostaly, případně by jejich cesta byla velmi komplikovaná. Přesto se jedná o tituly, které mají do jisté míry i mainstreamový potenciál, respektive takový, který by mohl zaujmout více fanoušků, ne jen omezenou skupinu, která je zaměřená na nějaký konkrétní žánr nebo subžánr. "Carciphona 1" je takovým příkladem, protože fantasy už přece jen není jen okrajovou záležitostí.

Takže "Carciphona 1" je anglická manga čínské autorky, kterou je možné zařadit do fantasy žánru. Je to celkem jednoduché, protože zde máme čaroděje, máme zde dobu a svět, který trochu připomíná středověk, ač učený středověk, a pak jsou zde ještě různé rasy, i když na ty máme jen takový jednoduchý a rychlý náhled, více se nám zatím příliš nepředstaví. Na začátku se seznamujeme na celkem čtyřech barevných stránkách s hlavní postavou, kterou je Veloce Visrin, jež je čarodějkou. Ale je čarodějkou ve světě, kde je magie zakázána. Jenže ona dostává výjimku ze zapovězení a může žít ve světě s obyčejnými lidmi, ale pouze za předpokladu, že nebude své schopnosti používat.

Skokem se dostáváme do dění, které budeme skutečně v díle sledovat, a to je dění, které se točí okolo Keriho (celým jménem Keritzel), jenž přichází do města, kde Veloce žije, na učení, ale hned při prvním setkání s místními narazí a potkává právě mladou čarodějku, která poruší dohodu a trochu si začaruje. A tenhle jeden akt má následky, které jsou řešeny v celém prvním dílu, kde ale nejde jen o to, že Veloce musí nést určitou vinu, ale také o to, aby se zde vytvářela nová pouta, lépe se prezentovaly postavy a také se popsal svět, v kterém se to všechno děje. Tohle je popisováno dostatečně stručně a v rámci celého příběhu, takže se nemusíte bát, že by příběh nudil. Naopak má docela dobré tempo a uhání kupředu.

V některých chvílích ale uhání až moc rychle a je strašně moc vidět, že zde jsou skoky v ději, které nejsou úplně jasné. I díky kresbě se pak trochu ztrácí přehled o tom, jaká postava zrovna mluví, jaká se v panelu objevuje a je potřeba zvýšená pozornost a někdy i nutnost se sem tam k nějakému panelu vrátit a ujistit se, že tohle je skutečně ten nebo ta, o kterých si myslíte, že ve scéně vystupují. I tak je ale možné komiks "Carciphona 1" zařadit k příjemnému čtení. Nakladatelství Zanir si tak udržuje poměrně dobrou úroveň svých komiksů a je vidět, že si vybírá takové, které jsou tematicky nějakým způsobem spřízněné - především pak jde o magii a fantasy, případně démony. Právě ale kvalitativní vyrovnanost jednotlivých knih je příjemná a člověk se pak rád těší na další knihu. Letos by nakladatelství ještě mělo vydat třetí knihu série "Simon Sues" a knihu "Cesta meče".

Komiks "Carciphona 1" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

2 komentáře:

  1. Anonymní22/4/17 17:09

    a dá se to někde stáhnout? Nechce se mi za to nějak utrácet nebo li alespoň online přečíst ale česky děkuji

    OdpovědětVymazat