2016-02-24

#1108: Jednou se zase setkáme, Sanam - 40 %

Jednou se zase setkáme, Sanam (We Shall Meet Again, Sanam)
Vydali META, o.p.s. a UNHCR v elektronické podobě v roce 2015. Původně vyšlo jako "We Shall Meet Again, Sanam" v roce 2013. České vydání má 60 stran a je možné jej stáhnout zde.

Scénář: Oskar Ekman
Kresba: Peter Bergting

Možná jsem si myslel, že tohle bude nějaké kontroverzní čtení, ale tohle je prostě jen snaha ukázat, že imigranti vlastně nejsou nic zlého a že to jsou oni, kdo to má těžké. Ano, jsem si jistý, že někdo jako hlavní postava tohoto komiksu existuje, že měl podobný osud a že neměl moc na výběr, pokud chtěl žít, ale to neznamená, že komiks, který vypráví takový příběh, je okamžitě edukativní a správný. Je to jen povrchní náhled na imigrantskou problematiku, náhled, který ani zdaleka nemůže dětem udělat v hlavě správný obrázek, ale jen představu o tom, že Tam je zlo, Tady je dobře a je tu pro ně dost místa. Tohle je neskutečné bagatelizování celkového problému a nechápu, jak se takový komiks může považovat za edukativní.

Ale pojďme se na "Jednou se zase setkáme, Sanam" podívat jako na komiksové dílo, teď na chvíli bez ohledu na to, jakému účelu má vlastně sloužit. Když se podíváte na scénáře, tak je poměrně klasický a nepřináší s sebou vyloženě překvapivé momenty. Na začátku máme stav, který hrdina - nebo jeho rodiče - nechce akceptovat, a tak se ho rozhodne změnit. Co následuje, to je klasická cesta možná trochu novodobá kalvárie, kdy si musí hrdina projít určitými obtížemi, o utrpení se tady nedá mluvit, protože si dovedu představit, že migrace může mít mnohem hnusnější podobu, no a pak se dostane do toho vytouženého ráje, kde to s ním vypadá docela nadějně s vyhlídkou na lepší zítřky.

Kdyby se tenhle komiks ukázal lidem, co v arabských zemích zůstávají, možná by jich odešlo ještě více, protože z komiksu to vypadá, že je Evropa na migraci připravena, že má skvělý systém, jak ji řešit, a že je naprosto jedno, kolik uprchlíků přijde. No, zase tak jedno to asi nebude. Ale zpátky ke komiksu. Co na něm rozhodně dovede zaujmout, to je kresba. Je možná trochu chudá na detaily, ale v arabské části a vlastně i v té části, kde se utíká, to přidává na chudobě a určité bezmocnosti - není o co se opřít. Grafické zpracování komiksu je také velmi dobré a lettering je parádní. Jenže za tím pořád vidíte, že pokud má být tenhle komiks edukativní, je s ním něco hodně špatně.

Dějově je komiks naivní, ale problém je naivita celkového vyznění. Na jednu stranu je správné ukázat, že jsou zde problémy, které nutí lidi utíkat. Jenže je dle mého názoru chyba ukazovat jen to, že oni odejdou, sem přijdou, a tady je pro ně otevřená náruč, která je schopna dávat a dávat a nic za to nechtít. Mohla by být, ale to by se oni museli chovat jinak. Jenže tohle v komiksu není znázorněno. Není zde znázorněno, že všichni uprchlíci nejsou milí lidé a nechovají se vzorně. Tenhle příběh by si zasloužil trochu naturalismu, trochu skutečných fakt a ne jen náznaků.

Jako příběh, proč ne, ale dávat to dětem jako edukativní materiál, to je problém, protože bez dalších informací je to prostě nesmírně vytržené z kontextu. Stejně jako informace, na základě kterých se vytvářejí radikální názory. Ale co, ani dospělý si mnohdy není schopen udělat vlastní názor, zvážit všechna fakta, prostě jen následuje stádo. Tak tohle asi chceme i po dětech. Naservírovat jim jednu část příběhu a to ostatní prostě zamlčet, protože to tak pěkné není. Humanismus je hezká věc, ale být humánní bez informací mi přijde jako sebevražda. Chápu, proč tenhle komiks vznikl, ale doufám, že se do škol moc nedostane. Ani bych se nedivil, kdyby byl na cestě nějaký jiný, extremistický, nenávistný, který bude zase ukazovat jinou pravdu a zase jen část příběhu.

4 komentáře:

  1. Anonymní24/2/16 10:11

    Komiks jsem nedávno četl a naprosto souhlasím. Kresba se mi líbila, ale ten děj...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holt i tohle vychází...

      Vymazat
    2. Ale je dobře, že i tohle vychází.

      Vymazat
    3. S tím souhlasím, o tom žádná, čím víc toho bude, tím ucelenější obrázek si bude moct každý udělat o tom, co ho zajímá, nezajímá

      Vymazat