2016-01-29

#1090: Bob a Bobek hrají hokej - 65 %

Bob a Bobek hrají hokej
Vydala Česká televize v sešívané vazbě v roce 2015. Vydání má 68 stran a prodává se v plné ceně za 69 Kč.

Scénář: Pavel Marek, Josef Tomáš, Alex Dowis, Martin Krejčí a Libor Adam
Kresba: Martin Krejčí, Štěpán Mareš Drašťák, Jan Vohlídal, Alex Dowis a Jakub Mareš

Když mi pánové, kteří stojí za tímto projektem - konkrétně pak Honza Vohlídal - posílali knihu "Bob a Bobek hrají hokej", rovnou mi psali, ať se neděsím, že to není ještě tak vycizelované - jak často máte možnost takové slovo použít a skutečně ho použijete? - jako další kniha s názvem "Bob a Bobek jedou na hory". Rovnou se přiznám, že mě to trochu nahlodalo a já jsem se obával, jaký je výsledek jejich snažení. Vzhledem k tomu, že první kniha v podstatě již není pořádně k sehnání, tak bych jim také chtěl nejprve poděkovat, že mi ji vůbec poskytli. Sami se mi ozvali, sami se nabídli. Takže, Honzo, díky, i vám ostatním, kdo s tím máte něco společného.

Domluvili jsme se na tom, že to bude v podstatě recenzní výtisk, takže tady plním i já svůj slib a píši recenzi na první novou knihu s Bobem a Bobkem, která - jak už tak nějak i název napovídá - vyšla především proto, že se v roce 2015 konalo Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a maskoty tohoto šampionátu se stali právě Bob a Bobek. A jelikož se dá očekávat, že to bude primárně o hokeji, tak vězte, že s Bobem a Bobkem si projdete celou historii hokeje, a to i včetně výroby jednotlivých propriet, které k tomuto oblíbenému sportu potřebujete. Jen počítejte s tím, že tohle je jejich podání a že to bude spíše sranda. O hokeji samotném se taky něco dovíte, ale hlavně se budete bavit.

Celý tým, který za tímto projektem stojí, ukázal, že Bob a Bobek jsou postavy i pro současnou dobu, jsou to postavy, které jsou pořád zábavné a které mohou být vtipné i moderním způsobem. Jejich snaha si zahrát hokejový zápas je výborná, ale ještě lepší je, jak tvůrci dávají Boba a Bobka do nových souvislostí, jako je například pravěk. Objevuje se zde také hrdina další knihy, pán, který má s Bobem a Bobkem akorát problémy. A když vidíte, jak jejich vzájemná setkání dopadají v této první knize, ani se mu moc nemůžete divit, že má na králíky pifku. Oni králíci nejsou zlí, jen se jim to někdy vymkne z rukou a věci nedopadnou tak, jak by si přáli.

Všechny příběhy se točí kolem hokeje a je vidět že se tvůrci snažili, aby to bylo zábavné. A také je. Nemyslím si, že je na tom moc vidět, že pracovali pod velkým tlakem, aby se všechno pro mistrovství stihlo. Ten výsledek je pořád nesmírně dobrý a já jsem rád, že se podařilo Boba a Bobka mezi lidi vrátit právě tímto tvůrčím týmem. Jsou zábavní, jen někdy máte pocit, že by bylo fajn dát jednotlivým příběhům i více prostoru, aby se to mohlo trochu rozjet. Ale pro zachování seriálového, epizodického provedení podobně jako u "Večerníčku", je to celkem pochopitelné.

Některé příběhy nemají úplně dokonalou gradaci a máte mnohdy pocit, že prostě uplynuly a jede se dál a vy musíte hltat, abyste se trochu najedli. Pořád ale platí, že tenhle tým to vzal za správný konec, což se projevilo hned ve druhé knize "Bob a Bobek jedou na hory", která je i tiskařsky mnohem lépe provedená. Přece jen lepená vazba je lepší než sešívaná železnými sponkami. Takže jen tak dál, pořád se, chlapci - pánové? - takhle zlepšujte a já se nemůžu dočkat, až přijdete s dalším Bobem a Bobkem. Třeba se podívají i do jiného než jen zimního období a sportů s nimi spojenými. Tyhle postavy si zaslouží další a další pokračování.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Bob a Bobek jedou na hory".

Žádné komentáře:

Okomentovat