2016-01-08

#1075: Bob a Bobek jedou na hory - 75 %

Bob a Bobek jedou na hory
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 89 Kč.

Scénář: Libor Adam, Štěpán Mareš Drašťák a Jan Vohlídal
Kresba: Martin Krejčí

Kniha "Bob a Bobek hrají hokej" mi tak trochu unikla, ale doufám, že si jí ještě koupím, protože jak se ukázalo, tohle rozhodně není špatné čtení. Ono je hodně těžké navazovat na něco, co má tak dlouhou tradici a je tak milováno v původním podání pana Jiránka, který králíky nakreslil tak parádně, že se budou ještě dlouho vrývat do paměti národa a všech jeho nových generací. Tohle je na původním "Večerníčku" rozhodně krásné, ale přece jen jsou zde tvůrci, kteří mohou navázat na mistra. A takovým tvůrcem se ukázal být Martin Krejčí alias Skam. Jeho kresba je moderní, ale přesto se krásně drží původních kreseb pana Jiránka, respektive ve Skamových králících Boba a Bobka poznáte a nebudete mít pocit, že je to někdo jiný.

Jenže ono to není jen parádní kresbou, která dostane děti a možná i dospělé ono to je i scénářem, který je svůj a přitom navazuje na kouzlo starých "Večerníčků". Už hned úvodní věty každého příběhu vás dostanou do té správné nálady, protože zde přečtete ta slova, kterými začínaly i původní "Večerníčky". Tohle je na tom to pěkné, protože se opravdu tak trochu vracíte. A pak jsou zde postavy, které neznáte, které jsou nové. Tedy neznáte je, pokud jste jako já nečetli předchozí komiks. Právě tyhle postavy ale vytvářejí kolem Boba a Bobka nové prostředí. Je to jedna rodina, která se s králíky neustále dostává do střetu, tedy hlavně hlava této rodiny.

I když to vypadá, že by k tomu neměl být důvod, tak ke střetům skutečně dochází, protože když se rodinka vydává na hory, tak neočekává, že tam budou i králíci. Jenže i Bob a Bobek se rozhodnou, že se na hory také vydají, protože v zimě se prostě musí sportovat. A tak na vás čeká celkem sedm příběhů, které zahrnují především zimní sporty, ale také pronájem jednoho hodně speciálního penzionu a samozřejmě také oslavu Vánoc, a to v krásném, takovém správně atmosférickém příběhu, kdy i po Vánocích na vás padne dodatečně jejich kouzlo, pravda, jen na chvilku. Skam a scenáristé se postarali o příběhy, které jsou laskavém, ale přitom jsou zábavné. V tomhle je pak rozdíl mezi komiksem "Bob a Bobek jedou na hory" a třeba takovými "Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu", které jsem četl ve stejnou dobu. No, a také v tom, že ty králičí příběhy jsou přece jen o dost promyšlenější. Snad jen ta daná kostra je taková příliš se opakující. Ani to ale tvůrcům nezabránilo, aby sem tam překvapili - viz vánoční finále.

S knihou "Bob a Bobek jedou na hory" rozhodně nešlápnete vedle, navíc i proto, že jsou zde i nějaké ty hříčky a rébusy, které mohou děti vyplňovat a řešit. I díky tomu je v komiksu ještě něco navíc a není to jen další publikace, která se snaží těžit z dobrého jména milovaných postav. Děti se budou bavit a myslím, že by se mohli bavit i dospělí. Jsou zde v rámci jednotlivých epizod vtípky, které jsou zábavné a které jsou určené spíše dospělejším čtenářům. Není to ale nic, co by zásadně měnilo komiks ve čtení pro dospělé, to zase ne. Co se mi líbilo, to je i cena komiksu. On není velkoformátový, ale za to, kolik má stran a že je zde i menší bonus v podobě křížovek a hříček, to rozhodně stojí.

Komiks "Bob a Bobek jedou na hory" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

2 komentáře:

  1. Ahoj, díky za recenzi. První komiks asi už moc neseženete ale máme tady ještě pár kousků kdyby jste chtěl jeden na recenzi nebo do sbírky tak můžeme darovat :)

    Jan "Arenoth" Vohlídal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád za něj i zaplatím :-) Klidně mi napište na stefko.martin@gmail.com a domluvíme se.

      Vymazat