2016-01-06

#1073: Z pekla (2. vydání) - 100 %

Z pekla (From Hell)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě a v limitované edici v roce 2015. První vydání vyšlo v roce 2003. "Z pekla" si prošlo takovým menším vydavatelským martyriem. Nejprve série vycházela v magazínu "Taboo" na pokračování, a to v číslech 2 až 7  (vyšlo jen 9 čísel a magazín skončil v roce 1992) v letech 1989 až 1992. Magazín vydával Stephen Bissette ve svém nakladatelství Spiderbaby Graphix. Alan Moore a Eddie Campbell se však poté rozhodli, že komiks vydají jinde, a to v celkem deseti sešitech a jednom sešitu bonusovém nazvaném "From Hell: The Dance of the Gull-catchers". Takto celý komiks vyšel v letech 1991 až 1998 v sešitech, a to nejprve u nakladatelství Tundra Publishing (ukončilo činnost v roce 1993) a následně u Kitchen Sink Press (nevydává od roku 1999). Souborně byl komiks vydán jako "From Hell" u Top Shelf Publishing v roce 1999. Top Shelf Publishing překvapivě pořád funguje a vydalo i "From Hell Companion", což jsou scénáře, komentáře a další bonusy, které Alan a Eddie dodali. České vydání má 576 stran a prodává se v plné ceně za 799 Kč (vázaná) nebo 999 Kč (limitovaná).

Scénář: Alan Moore
Kresba: Eddie Campbell

"Z pekla" je jeden z těch komiksů, které mi naplno dokázaly hned několik věcí. Zaprvé to, že Alan Moore je komiksový génius. A nejen komiksový, prostě románový, scenáristický, kreativní. Tím druhým základním poznáním byla skutečnost, že komiks může vyprávět cokoli. Opravdu cokoli, pokud máte odhodlání, vytrvalost a kolegu, který vám to všechno nakreslí. "Z pekla" je neskutečné dílo nejen v tom, jak je rozsáhlé, a v tom, jak neskutečně dlouhé obsahuje poznámky, které jsou dodatkem, ale je také neskutečné v tom, o co se vlastně jedná. "Z pekla" je prozaickou rekonstrukcí whitechapelských vražd, tedy vražd, které má na svědomí tajemná osoba Jacka Rozparovače. Tajemná tedy především proto, že nikdy nedošlo ke skutečnému odhalení totožnosti. Anebo alespoň takovému, které by bylo na 100 % prokazatelné.

Z celé knihy je strašně moc cítit fascinace tématem, což obdivuji v první řadě. Kromě toho, je ale ještě cítit něco, co je obvyklé pro romány - jsou to rešerše. Právě první dodatek ke knize ukazuje, jak moc komplexní rešerše Alan Moore měl. On to dokazuje i dodatek druhý, jen tak mimochodem. Máte pocit, že si Alan načetl skutečně všechno k danému tématu a až ve chvíli, kdy měl všechny možné informace, samozřejmě primárně ty podložené, tak začal psát příběh, který je na jednu stranu dokumentem, rekonstrukcí vražd na základě dochovaných a potvrzených informací, na druhou stranu je pořád prozaickým dílem, tedy fabulací. "Z pekla" tak dokonale splétá realitu s fikcí a prezentuje Alana Moora jako nesmírně silného vypravěče, který nejen, že se opře o historická fakta, ale i tak představí neskutečně silný příběh, jenž vás dostane.

V knize "Z pekla" budete mít pocit obojího. Jak skvělý pocit z toho, že odhalujete fakta okolo vražd Jacka Rozparovače, tak i z toho, že čtete fikci, která uhání kupředu, má skvělé postavy a navíc i mnoho tajemství. To hlavní je vyjasněno velmi brzy, ale i přesto Alan Moore dokázal přijít s takovými zvraty, s takovými prvky, které vám vyrazí dech. Předposlední kapitola je pak neskutečná. Ona je celá kniha studnicí zajímavých historek a příběhů, ale právě díky předposlední kapitole získávají naprosto nový rozměr. Tohle už nemusí sednout každému, ale příběh tím získává novou dimenzi a vy možná začnete věřit tomu, že jsou zde síly, které jsou nad naše chápání, ale díky nimž všechno drží pohromadě.

Já pořád opakují jméno Alana Moora, ale žádný jeho komiks by nebyl tak skvělý, kdyby si nevybral ty správné kreslíře, kteří s nim vydrželi až do konce. V případě knihy "Z pekla" se jedná o Eddieho Campbella, který samozřejmě přispěl k tvorbě i svými poznámkami, ale primárně svou tuší. Stránky jsou děleny na panely v poměru 3x3, kdy samozřejmě někdy je tento stereotyp narušen. Není použita barva, což mohlo být dáno i tím, že to by bylo náročné na dokončení, ale když budete komiks číst, uvědomíte, že právě tato forma kresby se k tématu dokonale hodí. Jako kdybyste četli komiks, který se skládá ze starých dřevorytů. Kresba a scénář jsou tak v dokonalém souznění, což je také Alanův dar, protože vždy vybere správného kolegu.
Eddie Campbell

"Z pekla" je komiks, který je úkazem, který je jedinečným dílem, jemuž nemusíte věřit jedinou stránku. Jenže on vás nahlodá. Budete o tématu přemýšlet a budete chtít sehnat více literatury. Možná si trochu zklamaně uvědomíte, že vlastně žádná kniha, o kterých Alan píše, nevyšla v českém překladu, ale on je internet neskutečný zdroj, kde najdete všechno možné. "Z pekla" je komiks, který opět přetváří žánr, dává mu něco navíc, ale přitom pořád vypráví příběh, který je určen pro čtenáře, který baví, je neskutečně temný a má tak skvělou strukturu, že nebudete mít pocit, že by zde bylo jakékoli slabé místo. To přece jen není něco, co by mohl říct každý autor. Navíc všechno dokonale zapadá a tohle je verze, které se dá věřit, ale to už je na vás.

Komiks "Z pekla" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

4 komentáře:

  1. Anonymní6/1/16 11:12

    Zrovna čtu. Jsem teprve ve třetině a jsem nadšenej. Skvělá byla třeba část o londýnských stavbách. A ty kresby! Dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní6/1/16 11:17

    Jo a píšete výbornej blog. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Vaše stránky jsou také velmi zajímavé.

      Vymazat