2015-09-11

#997: Comics Centrum vydává kontroverzní komiks Franka Millera

Přesně čtrnáct let po teroristických útocích, které změnily svět, vychází v českém překladu kontroverzní dílo Franka Millera "Teror ve jménu víry". Kniha reagující na události 11. září vzbudila mezi čtenáři tak silné emoce, že po ní slavný autor komiksů zatím nic dalšího nenakreslil a nenapsal. 

Frank Miller ("Sin City", "300" a mnoho dalšího) prý vytvořil komiks "Teror ve jménu víry" jako provokativní propagandu. Dílu po okraj naplněném naštvanými i bezmocnými pocity se to ale možná povedlo až příliš. Přestože je Miller známý propagátor lidské svobody a cti, jeho "Teror ve jménu víry" zůstal mnohými nepochopen a vyvolal vášnivou vlnu kritiky. "Už jen naše oznámení o vydání české verze rozproudilo napříč internetem mohutnou debatu. Řada lidí má na tenhle komiks jasný názor, aniž by ho vůbec četla. Na jednu stranu nás to ale zase tak moc nepřekvapilo. Na Millerova "Darebáka", který akcentuje podobné hodnoty, kdysi také někteří recenzenti reagovali velmi divoce," říká šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum Václav Dort. 

Komiks "Teror ve jménu víry" měl složitou cestu od samého začátku. V roce 2006 oznámil Frank Miller vydání knihy "Holy Terror, Batman!", aby rok na to vzkázal fanouškům, že na projektu pokračuje, ale už bez Batmana, kterého nahradí nový hrdina Správkař. Stalo se tak nejspíše na základě negativní kampaně batmanovského scenáristy Granta Morrisona, jenž se vůči plánované novince ostře vyhradil. Miller komentoval své rozhodnutí slovy: "Žijeme ve zlých časech a ty nás formují. Podívejte, mé rozhodnutí vytvořit tenhle příběh bez Batmana s tím souvisí. Řekl jsem si: Chci opravdu kreslit chlápka, co honí po městě Riddlera? Ne. Teď jde o mnohem víc."

V jednom z pozdějších rozhovorů Frank Miller řekl, že zatím nezažil tolik nenávisti jako po zveřejnění prvních tří obrázků z "Teroru ve jménu víry". A když po nejrůznějších peripetiích v roce 2011 komiks konečně vyšel, protimillerovská kampaň ještě zesílila. Millerovi byl vytýkán především islamofobismus. Spencer Ackerman dokonce v časopise "Wired" knihu označil za "nejděsivější, nejurážlivější a nejjízlivější komiks všech dob". Celá situace se Franka Millera dotkla natolik, že kromě několika obálek už nevytvořil nic nového. Dokonce zastavil práce na pokračování svého slavného komiksu "300" s názvem "Xerxes". A tak na plátna kin dorazil film, aniž by vyšla jeho předloha, která byla uvedena v titulcích.

"Když na chvíli vystoupíme z debaty, jak to vlastně Frank Miller myslel, musíme uznat, že v tomto komiksu svůj výtvarný arzenál šumů, cákanců a šrafur pozvedl na vyšší úroveň. Sice tím velmi znesnadnil reprodukci celého díla, scény, ve kterých se řine déšť unášený větrem, jsou ale famózní. Miller zároveň využívá narativní i výtvarné prostředky komiksu jakožto média na naprosté maximum. Vynalézavost některých scén až vyráží dech. Jedná se pravděpodobně o naprostý vrchol autorovy tvorby," dodává Václav Dort. 

Další informace a ukázky z komiksu "Teror ve jménu víry" najdete na www.comicscentrum.cz . Tam lze také novinku Franka Millera zakoupit. Já už jsem komiks četl a musím říct, že to rozhodně nebyl zážitek, v který jsem doufal, ale tohle je komiks, na který si musíte udělat komiks sami. A co si budeme povídat, i několik let po vydání je to pořád téma, které je aktuální.

1 komentář:

  1. Je mi líto, ale Frank Miller není žádný propagátor svobody a cti, ale omezený "macho" autor, který si libuje v drsných pózách. Většina jeho novodobých postav si hraje na tvrďáky, chová se hnusně ke všem okolo sebe a mluví jak dlaždič. Tohle je bohužel Millerův pohled na hrdiny, kterým poskvrnil hlavně Batmana. Tohle je ukázka typického Millerova komiksu, doporučuji moment v 23:04 https://www.youtube.com/watch?v=DofuVpdrMXA

    OdpovědětVymazat