2015-09-01

#992: Noční škola: Kniha čaromějek 1 - 60 %

Noční škola: Kniha čaromějek 1 (Nightschool: The Weirn Books 1)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Nightschool: The Weirn Books 1" v roce 2009. České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 171 Kč.
Knihu můžete se slevou zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Svetlana Chmakova
Kresba: Svetlana Chmakova

Když jsem se podíval na obálku a na jméno téhle "mangy", tak jsem si říkal, že to bude nějaká kravina. Ale buď jsem vyměknul, anebo nevím, mě tohle místy prostě bavilo. Jsou zde některé celkem dobré vtipy, kterým jsem se rád zasmál, což jsem od tohohle čtení nečekal. Ano, představoval jsem si, že tohle bude jenom něco, co je určeno pro holky od šesté třídy výš, že to bude uslintané a sladkobolné, ale ono je to ve skutečnosti čtení, které se snažilo pobavit v kresbě, která je vlastní japonským tvůrcům, i když autorka je podle jména Ruska, i když tedy ve skutečnosti působí v zámoří a má ruské i kanadské občanství. Proslavila se hlavně díky publikování svých kreseb a komiksů na internetu.

Je vidět, že Svetlana Chmakova má talent a nebojí se sem tam přidat nějaký ten dobrý a nečekaný vtípek. Ale nebojí se také trochu přiostřit, když jde do tuhého a sem tam prezentuje některé obrazy, které jsou skutečně děsivé. Je na ní vidět, že zvládá vyprávění příběhu a má osvojené základní nástroje. Ano, její vyprávění není nějak extra originální, ale v rámci toho, jakou látku si vybrala, používá vypravěčské nástroje dost dobře na to, aby i neoriginální téma v sobě mělo něco, co čtenáře donutí číst dál. Ne, netvrdím, že je to extra brutální, nebo nějaké nečekané, ale v rámci mainstreamu je to prostě celkem fajn a není to odfláknuté jako jiné věci.

O čem je "Noční škola"? No, vlastně je o tom, že klasické školy se na noc zavírají proto, aby zde po nocích mohla probíhat výuka trochu jiných studentů, studentů, kteří mají magické schopnosti anebo jsou sami magickými tvory. Ti pak vcházejí do školy a využívají ji pro svoje vlastní předměty a vlastní výuku. Až na hlavní hrdinku Alex, která se do školy bojí chodit a raději zůstává doma. Jenže její matka, která je ve škole dozorčí, musí opět na noční a Alex má poznat, že její život není až tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Její život se převrátí vzhůru nohama a my se nic víc nedozvíme.

Série "Noční škola" není v podání Svetlany až tak rozsáhlou. Jedná se o čtyři knihy. Přesto došlo jen k tomu, že se ZonerPressu podařilo vydat jen tu první knihu a jsem si jistý, že i díky tomu bude zážitek mírně nedostačující. Hodně se zde otevře, stane se hodně tajemného, dost je toho naznačeno, ale nic se pořádně nedozvíme a ani nemáme možnost, protože ze série u nás vyšla skutečně pouze tato jedna kniha a další už se nedočkáme, protože - jak je známo - ZonerPress s vydáváním mangy skončil. Snad alespoň v tom Koplovi se bude dál pokračovat. "Noční škola" není super komiks, ale na to pobavení a zabavení bohatě stačí. Popravdě bych docela rád věděl, jak se to povedlo autorce dovést až do konce.

Žádné komentáře:

Okomentovat