2015-08-28

#990: Spirála 2 - 100 %

Spirála 2 (Uzumaki 2)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Uzumaki 2" v roce 1999. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 178 Kč.
Knihu můžete se slevou zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Džundži Itó
Kresba: Džundži Itó

Nečekal jsem, že si z druhého dílu zase tak sednu na zadek jako z toho prvního, ale přesně to se stalo. Skoro se mi chce říct, že je nejlepší tuhle knihu číst před spaním, protože pak se skutečně ještě jedná o zážitek, který vám čtení umocní. Já mám horor rád a myslím, že snesu hodně, což se podepisuje i na tom, že z většiny hororových filmů, na které se hlavně zaměřuji, už nemám ono příjemné chvění. Jenže u čtení mangy "Spirála" se mi tohle příjemné chvění vrací a já bych chtěl pořád více a více, aby mě ten pocit neopustil.

Džundži Itó je děsivý, a to jak atmosférou, kterou dovede vytvořit naprosto skvěle (například kapitola "Černý maják"), tak i prostřednictvím hnusných obrazů, které nám prezentuje. Kapitola "Komáři" je toho nádherným důkazem. Jako gore filmová povídka by "Komáři" museli vypadat skvěle. Kniha "Spirála 2" se pak stejně jako první kniha skládá z celkem šest povídek, u kterých není možné říct, že na sebe nenavazují, protože bez toho, abyste si přečetli "Komáry", přece jen nebudete mít takový požitek ze čtení povídky "Pupeční šňůra". Těch návazností je zde ale více, kromě postav i v tom, jak dění některé povídky ovlivňuje dění té další. Džundži Itó přesto vytváří jednotlivé sekvence, které fungují i samostatně.

Je dar umět napsat, nebo v tomto případě i nakreslit hororový příběh. A Džundži Itó tenhle dar prostě má. Ani jedena povídka není slabá, ani jedna se neopakuje a každá je jiná. Já se osobně docela divím, že měl tolik inspirace, i když je pravda, že asi postupoval trochu systematicky a hledal spirály všude kolem sebe. A našel jich až moc. Hned "Čertík z krabičky" je pořádně děsivý, no a na něj navazuje "Lidský hlemýžď", který sice všechno řekne názvem, ale díky Itóově kresbě je to skutečně správně hororový zážitek. Asi se budu opakovat, ale právě kresba, kterou nám Džundži Itó prezentuje, je velmi často tím aspektem, co vás vyděsí. A také jeho vypravěčská schopnost. Stránka je vždy utnuta ve chvíli, kdy má dojít na děsivé odhalení, a vy se až bojíte otočit, protože víte, že tam bude něco hnusného, něco, co vás přiměje se bát. Ano, v tomhle je komiks "Spirála" prostě skvělý, neboť ta hororová atmosféra je v něm krásně kondenzovaná.

Ať už si vyberete první díl, druhý díl anebo třetí díl, myslím, že prostě nešlápnete vedle. Tohle je hororová magie v krásném provedení, v takovém, které skutečně děsí a vytváří nejen hororové představy, ale rovnou předává i hororové obrazy. To krásné mrazení, které mi tenhle komiks dává, to je prostě nenahraditelné. Navíc se Itóovi daří proplouvat jednotlivými příběhy s jednou hlavní postavou a vy se jen bojíte toho, co ještě prožije, co je ještě možné snést. Ale ona toho snese Kirie hodně a já se nemůžu dočkat, až si přečtu třetí knihu, stejně jako mě to bude mrzet, protože je poslední.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Spirála 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat