2015-08-13

#979: Crew2 č. 48 - 65 %


Crew2 č. 48
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 74 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).

Obsah čísla:
Vše prozrazeno: Velký skandál Crwe odhalen! (Jiří Pavlovský)
Drůbky (žebříčky, zprávy, aktuality a tak podobně)
Mýty: Lamia (Scénář: Matthew Sturges, kresba: Shawn McManus)
Ochutnávač 2 (Scénář: John Layman, kresba: Rob Guillory)
Blacksad: Amarillo II. (Scénář: Juan Díaz Canales, kresba: Juanjo Guarnido)

Tak jsme se dočkali další trojice komiksů, které se snaží zaútočit na různé části naší představivosti a na naše různé emoce. Dostanete příběh, který je strašidelně romantický, příběh, který je brutálně humorný a nakonec i příběh, který je noirově detektivní. Ale na to, jak jsem byl nadšený z předchozího sešitu, se mě po přečtení "Crew2 č. 48" zmocnila mírná nejistota z toho, kam se vlastně některé ty příběhy posouvají. Především "Ochutnávač" mě malinko zklamal a já jsem měl pocit, jako kdybych se nikam neposunul. Ale pěkně popořadě.

Až si přečtete úvodník, kde se dozvíte všechno a vlastně nic a překousáte "Drůbky", tak se dostanete k prvnímu komiksu, kterým je "Lamia". Jak se v úvodníku nakonec dozvíte, není to součást série "Mýty", ale série "Fairest", která je odnoží "Mýtů". Ale to nevadí. Příběh je rozhodně kvalitní a jeho noirové pojetí je celkem dobré. Jen bych si prostě představoval, že to celé bude takové drsnější, k čemuž kresba jednoduše nevybízí a ani vybízet nemůže, protože je v ní celou dobu určitá nadsázka. Příběh sám o sobě je dobrý, ale mě by se prostě líbilo, kdyby byl temnější. Když se to tak vezme, tak tohle je i problém "Ochutnávače". Jako kdyby se autoři snažili ta drsná místa maximálně zjemnit tím, že do celku vloží humor. Jenže on všude nepatří.

"Ochutnávač" mě rozhodně zaujal tím, o čem má být. Trochu mi vadilo, že to je vlastně sci-fi a odehrává se to v upravené realitě, což vede k tomu, že to celé získává satirický a humoristický nádech, který je sice fajn, ale zrovna u druhého dílu mi přišlo, že to je na úkor děje a že se tvůrci babrají v něčem jenom proto, aby měl jejich vtip pointu, ale čtenáře nechtějí nikam posunout, nechtějí mu dát víc. A tak celkově zápletka tohoto dílu vyznívá celkem nezajímavě a jde jen o to, jestli se vám nezvedne kufr. Mně osobně tohle až tak drsné nepřišlo, ale také mám pocit, že já snesu mnohem více než jiní.

A nakonec konec. Tím koncem je dokončení dalšího dílu ze série "Blacksad". Tohle je prostě kvalitní komiks, na kterém si dávají autoři záležet, což také vede k tomu, že nevydávají tak často, jak bychom si přáli. Podařilo se vytvořit silné, emotivní finále, které ale není patetické a přehnané. Postavy jsou skutečně výtečně vykreslené a vy se s nimi dokážete sblížit, a to i přesto, že jich většinu v dalších dílech neuvidíte. Otevřené finále, které vybízí k přemýšlení o tom, co bylo dál, se sem hodí. Takže ano, "Crew2 č. 48" je pořád nadprůměrná sbírka, kde zaujme hlavně "Blacksad", ale já doufám, že příště to bude ještě lepší a že se "Ochutnávač" pořádně rozjede.

"Crew2 č. 48" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat