2015-07-10

#955: Vějíř 2 (2010) - 65 %

Vějíř 2
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2010. Vydání má 316 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Ostrov doktora Kačera - Jiří Tesař
  • Diamanty jsou věčné - Jarník & Lišák
  • Manga z klobouku - NeoWorm
  • Dcera - Haspien
  • Mahó Šódžo Karin-čan - Etuta
  • Papírový svět - Okawa Mizuki, Oleg Labunskij
  • Garm - Mešitka
  • Jeviště zrůd Petra Bezruče - Zuzana Blaštíková, Antonín Tesař
  • Vášnivý objevitel - Sir_Pete
  • Kráska a zvíře - Arisu, DanQ
  • Pl(í)žení - Kazumaki
  • Zamilovanej Amor - ingi
  • Zkouška trpělivosti - Lysandra, Gobloch
  • Sekretářka na prodej - Tsukisaki, Nelie, DanQ
  • Annein & Tirsariel - Janiko
  • Píseň zbloudilého děvčete - Musashi
  • Co srdce nevidí... - Temi, DanQ
  • "9" - Ikpis
  • Poslední tah - Kazumaki, DanQ
  • Dvojitá Předtucha - Re
  • Miko no Uta - Nya-chan Production
  • Zmrzlá Lilie - DarkSena


Na Crweconu 2015 jsem se setkal s osobou, která vystupuje pod přezdívkou DanQ. Jedná se o Dana Řezníčka, který je jedním z editorů sborníků "Vějíř" a také jeho pravidelným přispívatelem. Právě díky němu jsem získal starší "Vějíře" a ještě další publikace, které vyšly pod hlavičkou občanského sdružení Kobuta (dříve Yatun). Dostal jsem se tak i ke starším "Vějířům", a i když mi chybí ještě první, myslím, že stojí za to se pustit do těch, které u sebe již mám. Na druhém (tento ještě nebyl na obálce označován rokem, kdy vyšel) mě zaujala jedna skutečnost. Dá se číst klasicky, ale také jako japonská manga, tedy odzadu. Ne proto, že by byly všechny komiksy tak novátorsky psané, ale proto, že je sborník rozdělen na dvě části. Většina komiksů je kreslena v klasickém evropském stylu čtení, ale tři komiksy je třeba číst odzadu.

Nejprve tedy k této specifické trojici. První je "Zmrzlá lilie" od DarkSeny, což je pokus o japonsky tragický příběh. Pokus relativně vyšel, i když podání je možná trochu zmatečné. Kresba je zajímavá, a to jak šrafurou, tak i texturou, které jsou často používány. Skoro zbytečné mi přijde klasické manga emotivní přehrávání, ale komiks celkově nevyznívá zle. Bohužel yonkoma "Miko no Uta" mi nic neřekla a nebyl jsem schopný mnohdy pochopit význam jednotlivých stripů. Očividně ještě nejsem dost zasvěcený. A jako poslední se odzadu čte komiks "Dvojití předtucha" od Re, což je celkem zábava, která je vtipně kreslena, jen je ke konci už moc rychlá a přijde mi, že ten závěr dostatečně dobře nevyzní. Ale sem tam jsem se bavil, hlavně kresbou.

Přejděme ale na klasické evropské čtení a podívejme se na první komiks "Ostrov doktora Kačera", což je takový humorný horor, kdy ke konci převládnou hororové prvky. I díky kresbě to vyznívá výborně a jako úvod je kraťas povedený. "Diamanty jsou věčné" mají dobrou myšlenku, samotný nápad, který se točí kolem diamantů, ale při čtení jsem se zrovna nebavil. Je to takové trochu unylé a nemá to spád, i když pointa se trochu snaží o záchranu. "Manga z klobouku" opět hraje spíše na vtipnější notu, ač tentokrát je to propojeno s krutostí. Černohumorná povídka má spád, je úchylná tak akorát a nezamrzí vás, že jste ji četli.

"Dcera" má krásnou, tenkou manga kresbu, u které by se mohlo jednat klidně o jeden díl hororové série povídek, anebo i o úvod rozsáhlejšího příběhu. Jen kdyby Haspien nechtěl tak moc. Měl jsem celou dobu pocit, že chce pořádně temnou atmosféru, že chce zaujmout, že prostě tlačí tak moc na pilu, až se v tom trochu zamotává a ono to není tak efektní, jak by doufal. Přesto dobrý duchařský příběh. Etuta následně představila "Mahó Šódžo Karin-čan", u které mohou ocenit jen kresbu, protože scenáristicky opět bez efektu. Manga kresba je ale krásně blyštivá, což podtrhuje i použití textur. Hezky by se to vyjímalo na obálkách shojo magazínu. "Papírový svět" už nikoli. Ten je depresivně poetický, ale má v sobě krásu, a to jak v případě příběhu, tak i v rámci kresby, která má výtečnou šrafuru. Jedná se o jediný příspěvek ze zahraničí, konkrétně z Ruska, který je skvěle přeložen do češtiny.

"Garm" je dějově divný komiks, který jsem možná ani nepochopil. Měl jsem pocit, že to má být akční a vztahové zároveň, ale ani jedno na mě dostatečně nezapůsobilo. "Jeviště zrůd Petra Bezruče" je skvělá povídka. Tvůrci nejspíš koukali na film "Zrůdy", což oceňuji. Pointa je trochu moc doslovná, ale líbí se mi, co chtěli tvůrci říct a nakonec i to, jak to řekli. Pro mě jeden z nejlepších komiksů sbírky. Yonkoma "Vášnivý objevitel" je celkem fajn, ale ani v tomto případě mě stripová forma nedostala. Snaha o vtip zde je, ale nevychází naplno. "Kráska a zvíře" je teen romantika, kde se tvůrci nebáli fantastického prvku a naopak ho využili ku prospěchu příběhu, který je primárně zábavný a trapnost některých situací dokáže využít humorně.

"Pl(í)žení" je hezký vtípek, který je roztahaný možná až na moc stran, ale nechybí mu humor i v některých scénách před finále. Komiks "Zamilovanej Amor" asi nechápu. "Zkouška trpělivosti" už je přece jen zajímavější, má děj a má vtip, což je dle mého názoru především spojujícím článkem jednotlivých vybraných povídek v tomto sborníku. U "Zkoušky trpělivosti" jsem se pak skutečně i zasmál. Aby byla moje předchozí slova popřena, tak "Sekretářka na prodej" je temnějším příběhem s hororovou pointou, kde celou dobu čekáte, jak se temnota v pozadí projeví. Jednoduše raději neotvírejte dveře, které se otvírat nemají. Výborná, skoro minimalistická kresba, alespoň co se pozadí týká, což v tomto případě umocňuje zvláštní atmosféru očekávání.

Na poetickou notu zahrají komiksy "Annein & Tirsariel" a "Píseň zbloudilého děvčete". První proto, že je beze slov a je skutečně takovou poezií v komiksu, druhý proto, že z poezie - konkrétně z básně Viktora Dyka - skutečně vychází. V obou případech se jedná především o takové příjemné pohlazení po duši, ale s tragičtější koncovkou. "Co srdce nevidí" je skvělou ukázkou mangy pro dívky. Tohle by klidně mohlo být součástí shojo magazínu. Je to hezké, je to vtipné, je to romantické a má to dějovou linku, která někam vede. Další z komiksů, který se mi ve druhém "Vějíři" velmi zamlouval. Hlavně neotřelou kresbou mě nadchnul Ikpis a jeho "9". Pointa ujde, ale ta kresba, která by mohla připomínat Jonna Sfara, se mi prostě líbila.

Na závěr pak nechybí vtipný komiks s názvem "Poslední tah", který má nečekanou i když pravda trochu jetou pointu. Ale tohle mi prostě sedlo, protože je to ujeté dobrým směrem. Navíc to dává šachu naprosto nový rozměr. "Vějíř 2" nebo "Vějíř 2010", jak chcete, se mi zamlouval. Nebudu tvrdit, že mě doslova ohromil, ale jsou zde komiksy, které podle mě vynikají a zasloužily by, aby se o nich mluvilo. Jenže jsou zde i takové, které mi naprosto nic neřekly. Ale vůbec. Přesto zůstává neskutečně široká variabilita, která je krásným kořením všech sbírek. Tak v brzké době hurá na další.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"

2 komentáře:

  1. Anonymní11/8/15 13:57

    Bude i recenze na první díl Vějíře?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se mi ho podaří získat, tak určitě, ale zatím ho nevlastním.

      Vymazat