2015-01-02

#820: Každá jsme jiná 3 - 65 %

Každá jsme jiná 3 (Kanojoiro no Kanojo 3)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Kanojoiro no Kanojo 3" v roce 2007. České vydání má 288 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Aoi (Kei Watanabe a Takamichi Yamada)
Kresba: Yukari Yashiki

Tak jsem se nakonec dostal i k tomu, abych si přečetl nejtlustší ze všech tří dílů, které v sérii "Každá jsme jiná" vyšly. Jedná se o uzavřenou sérii a v tomto třetím svazku se více méně dozvíte vše podstatné, co asi bylo potřeba říct. Už v recenzi na předchozí díl jsem se pozastavoval nad tím, že je trochu zvláštní, kolik toho ještě může být řečeno, ale že se třetím dílem se má skončit. Přesto se skončilo a vlastně ani nebudete mít pocit, že se něco zásadního vynechalo. Ten konec tomu docela sedí. Pravda, dokázal bych si představit, že by série mohla mít ještě jednou tolik dílů, ale na druhou stranu, už by se to nejspíš dost opakovalo, anebo by se to vydalo směrem, který by byl jiný. Zůstane otázkou, jestli lepším.

V předchozím díle jsme se s holkami loučili ve chvíli, kdy si Juka plnila svůj sen, kterým je vítězství v MMA šampionátu. Ale ani Maju nezůstávala pozadu. Snažila se dostat milovanou filmovou hvězdu, což se jí nakonec také povedlo. Jenže každá z nich něco musela obětovat. Skoro to vypadalo, že Juka vlastně nemá žádný pořádný život, u Maju se zase zdálo, že ani nechápe, co všechno opravdový život obnáší. Třetí kniha je tu od toho, aby se tohle všechno prohloubilo a obě dívky si uvědomily, co jim na sobě navzájem vadí. To si také pěkně řeknou a máme tu onen potřebný zvrat, s kterým je pak možné dosáhnout zdárného konce.

Došlo ale k něčemu celkem zajímavému. Najednou nemáte pocit, že se jedná o romantickou komedii, ale vlastně je to celkem vážné vztahové drama, které je sem tam odlehčeno buď humorem, anebo nějakou tou akcí. Ale je pravdou, že ze zápasů zde mnoho není, manga se v tomhle omezuje jen na pár panelů a Jučiny zápasy prožíváme buď z vyprávění, anebo jen formou flashbacků, kde se vracíme k tomu, co ji utvářelo, co ji vedlo k tomu, aby se chovala tak, jak se chová, aby se cele oddala pouze bojovému sportu. V manze je pak alespoň docela zajímavě zachyceno to, jak se Juka stává z outsidera miláčkem davů. Sportovně to není až tak úchvatné, ale na druhou stranu, z hlediska vypointování se příběh docela povedl, a to právě i po sportovní stránce.

"Každá jsme jiná" je taková oddechová série, kde se už ke konci všechno děje celkem rychle. Komiks se čte ve zběsilém tempu a najednou to skončí a vy máte pocit, že to bylo sice fajn, ale že vám zase ani tak moc nevadí se s těmi holkami rozloučit. Jste rádi, že jste je potkali, ale tam vaše radost končí a vy se můžete pustit do čtení něčeho dalšího. Tvůrci si zvolili zajímavé prvky, hlavně vložení MMA bojovnice a zápasů, a nakonec ani nedošlo k tomu, že by to celé probublalo v romantickém blábolu. Je tu nějaké to hezké zakončení, ale je to celkem příjemné. I proto si myslím, že tenhle díl je ze všech tří nejlepší, i když rozhodně ne nijak příliš výrazně. Dobré čtení, kdy během večera možná zvládnete i všechny tři knihy.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Každá jsme jiná 1"
"Každá jsme jiná 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat