2014-09-08

#736: Crew2 č. 41 - 50 %

Crew2 č. 41
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 74 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
2-2-2: starý časopis, nový obsah (Jiří Pavlovský)
Sam a Twitch 1 a 2 (Scénář: Brian Michael Bendis, kresba: Angel Medina)
Všechno, co jste chtěli vědět o snech... ale báli jste se zeptat 1 až 5 (Scénář: Bill Willingham, kresba: Duncan Fegredo, Kevin Nowlan, Jason Little, Mark Buckingham, Albert Monteys)

Co asi přinesla nová "Crew2", respektive její další sezóna? Nakladatelství pokračuje v tom, že se do "Crew2" snaží narvat komiksy, které by normálně nevydalo, případně se na to dlouho chystá, ale zatím to nevyšlo. Stále tu vycházejí příběhy po sešitech, případně ve větší dávce po dvou sešitech, jak je tomu v případě úvodního příběhu k sérii "Sam a Twitch". "Rex Mundi" a "Skalpy" prozatím skončily a nahradily je další série. S "Rex Mundi" se asi nějakou dobu neuvidíme, ale "Skalpy" vyjdou souborně. Jak se asi budou držet dvě nové série "Sam a Twitch" a "Mezi řádky"? Těžko říct, hlavně v případě série "Mezi řádky", protože ta měla premiéru až ve 42. čísle. U "Sama a Twitche" už můžeme alespoň trochu tušit.

Brian Michael Bendis je velmi často oslavován pro své dialogy, které dokáže napsat naprosto skvěle, a to hlavně v tom smyslu, že mají spád, mají rytmus a hlavně máte pocit, že by tak opravdu mohly postavy mluvit, že nepíše, ale rovnou zachycuje něčí rozhovor. Právě tohle je případ komiksu "Sam a Twitch", kde místy máte pocit, že je to komiks jen o dialogu a Angelova kresba ho pouze dokresluje, ještě více oživuje, spojuje jednotlivé postavy. Angelova tenoučká linka s bohatou šrafurou pak vykresluje především obličeje a jejich výrazy, což i přes přemíru čar dokáže naprosto výborně. Stránky 14 až 15 v časopise jsou toho krásným příkladem.

A co příběh? Tak je tady samozřejmě i příběh, Máme tu dva policajty, neskutečně čisté (myslím nepodplacené), snad jediné ve městě, ale na druhou stranu se jedná o charaktery, k nimž je celkem těžké si najít cestu. Jeden je podivný hubený pán, který jako kdyby dostal pořádnou dávku elektrického proudu, druhý je nenažraný tlusťoch s nevymáchanou hubou. Jsou zde tedy prvky komedie, což je ještě podtrženo Twitchovým rachitickým, neurotickým vzezřením. Přesto je to poměrně drsná, akční detektivka, kde je ale pořád primárně zaměřeno na dialogy. Temná atmosféra je podtržena i zvolenými barvami. Co mi vadilo, to byl lettering, který ale není dán českým překladem, ale už originálem. Nějaké kreslířovo vlastní písmo by tam vypadalo lépe. Nutno ale říct, že první dva sešity nebyly něco, co by mě nedočkavě navnadilo na další díl. Ale uvidíme. "Crew2" je předplacená, tak mě to stejně nemine.

Druhý komiks, který se ve 41. čísle "Crew2" objevil, původně vyšel jako "Sandman Presents: Everything You Always Wanted to Know About Dreams... But Were Afraid to Ask". Tohle speciální číslo se objevilo na stáncích v roce 2001 a jednalo se o soubor krátkých povídek ze sandmanovského světa, které napsal autor "Mýtů". Čekal jsem něco hodně zajímavého, ale popravdě jsem dostal jen pár celkem hezkých báchorek, které mi ale absolutně neuvízly v paměti. Sem tam je to vtipné, ale většinou je to jen takové hezké tajtrlíkování, které moc nevytrhne. Kdyby se tohle objevovalo po jedné v původním formátu "Crew2", alespoň to zabije pár stran. Takhle jich to plní až trochu moc. Jednotlivé povídky - je jich celkem 5 a zbylé se objeví ve 42. čísle "Crew2" - jsou kresleny různými autory, což je příjemné. Hlavně vynikne parádní kresba Marka Buckinghama.

Ono je těžké hodnotit "Crew2", když obsahuje jen začátek jedné série a pak pár kraťasů, které vám moc neřeknou. Ono se pak to hodnocení dostane třeba na 50 %, protože vás tohle číslo neosloví, ale já si nemyslím, že ten formát je špatný. Jen je potřeba si na něj zvyknout a případně skutečně přidat třeba i články, anebo prostě zkusit ještě jiné komiksy. "Sam a Twitch" se můžou vyvinout skvěle, minimálně ta jejich řečnění se dobře čtou. Takže asi takhle: Jen tak dál, doufám, že tenhle formát lidi moc neodradí, protože k nám alespoň dostane série, které by jinak česky asi opravdu nevyšly.

Žádné komentáře:

Okomentovat