2014-07-16

#695: Liga výjimečných II - 95 %

Liga výjimečných II (The League of Extraordinary Gentlemen, Volume Two)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2004. Původně vyšlo u America's Best Comics jako šestidílná minisérie "The League of Extraordinary Gentlemen II" v letech 2002 až 2003. Souborné vydání vyšlo v roce 2003. České vydání má 226 stran a prodává se v plné ceně za 490 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alan Moore
Kresba: Kevin O'Neill

Jestli vás nadchl první díl série "Liga výjimečných", museli jste si sehnat i druhý díl, který u nás pod hlavičkou nakladatelství BB/art a Crew také vyšel. Alan Moore na konci druhého dílu uvedl, že si dávají s Kevinem O’Neillem pauzu, a ta skutečně nastala. V současné době však série čítá další, třetí svazek, nemluvě pak o knize "The League of Extraordinary Gentlemen: Black Dossier", která dál rozpracovává mýtus Ligy a není úplně samostatným příběhem, spíše dalšími bonusovými materiály navíc, které má čtenář pěkně v jedné knize. Autoři se pak ještě více věnují postavě Nema.

Příběh sbírky "Liga výjimečných II" začíná přesně tam, kde první kniha skončila. "Liga výjimečných I" měla poslední panel s krajinou, na kterou padalo něco z vesmíru. Mohl to být meteorit, ale co když to bylo něco trochu jiného? Něco... živějšího. "Liga výjimečných II" tak ve skutečnosti není ničím jiným, než novou, moorovskou verzí klasického románu H. G. Wellse "Válka světů". Moore věděl, že rámec příběhu bude Wellsovi až příliš podobný, a tak potřeboval hodně silný děj okolo, aby čtenáři pouze nenabídl převařenou verzi staré klasiky. Jak jinak, podařilo se mu to.

Příběh nepostrádá humor, který je v tomhle případě ještě lepší než v první knize, nepostrádá drsnost, která je místy skutečně těžko snesitelná (hlavně scéna s panem Griffinem a Hydem je dokonalá), a navíc zde nechybí ani erotika, což bylo asi to poslední, co v "Lize" ještě nebylo vizuálně zobrazeno. Především se ale daří čtenáři poskytnout další skvělý zážitek, který plyne ze spojování děl, která se mohla zdát nespojitelná. Když se znovu trochu podíváme na to, koho Moore cituje, zůstáváme ohromeni. Kromě klasických postav, které známe z předchozího dílu (Mina Murray, Allan Quatermain, Jekyll/Hyde, Griffin a Nemo) se objevují i nové a my hlouběji zapadáme do světů H. G. Wellse ("Válka světů", "Ostrov doktora Moreaua"), Edgara Rice Burroughse (příběhy o Johnu Carterovi) a Jonathana Swifta ("Gulliverovy cesty"). To však není nic ve srovnání s tím, co následuje po samotném komiksu.

Příběh samotný je nabitý vtipem, akcí, starou Anglií a odkazy na literaturu přelomu 19. a 20. století, ale co teprve chvíle, kdy se začtete do "Almanachu pro cestovatele". To teprve budete zírat, jak je Moore neskutečně sečtělý. Ty odkazy na ostatní literární díla ani nebudete schopni dohledat. Pouští se zde do mytologie, prezentuje čtenáři místa, která existují na Zemi, ale byla vytvořena lidskou fantazií. V šesti kapitolách svazku procházíme celou zeměkouli a dovídáme se, jaká tajemná místa můžeme všude navštívit. Odkazy na Česko a na české postavy také nechybí. Pokud si sbírku "Liga výjimečných II" kupujete jenom kvůli komiksu samotnému, musím vám doporučit, abyste si přesto "Almanach pro cestovatele" pročetli. Dovíte se zde mnohé o dalších osudech hrdinů a nebude pro vás pak divné přesedlat na knihy "The League of Extraordinary Gentlemen: Black Dossier" a "The League of Extraordinary Gentlemen: Century". Uskuteční se zde významné události, které posouvají příběh výrazně dál.

Stejně jako sbírka předchozí obsahuje "Liga výjimečných II" větší množství bonusů. Kromě rozsáhlého "Almanachu pro cestovatele" je to také stolní "Hra výjimečných", galerie původních obálek, omalovánka, básnička, návod, jak si vytvořit vlastní papírový model Nautilu, nahlédnutí do historie Marsu, vystřihovánka a nakonec i originální vánoční přání. Tohle je jednoduše kniha, kde se na čtenáři nešetřilo, za což Moora a O’Neilla obdivuji. "Liga výjimečných II" si zaslouží ještě vyšší hodnocení než první díl, je propracovanější, rozsáhlejší, pokud se týká materiálů, a navíc nelze nic vytknout ani českému vydání.

Žádné komentáře:

Okomentovat