2014-06-02

#652: Superman Action Comics 3: Na konci času - 55 %

Superman Action Comics 3: Na konci času (Superman: Action Comics Vol. 3: At te End of Days)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 13 až 18 série "Action Comics" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: Grant Morrison a Sholly Fisch
Kresba: Rags Morales, Brad Walker, Travel Foreman, Chris Sprouse, Andrew Hennessy, Mark Propst, Karl Story a Cam Smith

Pokud jste četli předchozí dva díly ze série "Superman Action Comics", které u nás vyšly pod hlavičkou BB/artu, nemůžete být překvapeni tím, co dostanete. Na druhou stranu, pokud začnete touhle knihou a pak se vrátíte k prvním dvěma, možná pro vás všechno bude snesitelnější a také pochopitelnější. Ani ve snu by mě nenapadlo, že všechno, co jsem četl v knihách "Superman Action Comics 1: Superman a lidé z oceli" a "Superman Action Comics 2: Neprůstřelný" může být propojeno až takovým způsobem, jak to Grant Morrison dokázal. Kniha kromě šesti kapitol z hlavní linie, obsahuje ještě šest krátkých příběhů, které napsal Sholly Fisch a které dokreslují jednotlivé kapitoly. Bohužel jsou opět uvedené na konci nikoli za jednotlivými kapitolami, jak vycházeli v původním sešitovém vydání. Stejně tomu bylo v předchozích knihách.

Od prvního dílu restartované série "Superman Action Comics" psal Grant Morrison jeden rozsáhlý příběh "Muž z oceli", který se uzavřel právě až touto knihou, respektive osmnáctým dílem celé série. Jako kdyby se Grant rozhodl, že těmito osmnácti díly shrne to, jaký Superman byl v předchozích desítkách let, zamontuje do toho klasické příběhy z Metropolis, příběhy spojené s cestováním v čase, ale i příběhy ujeté. Superman si prošel různými fázemi a prošel si jimi i tady. Z vyjukaného kluka se z něj stává ten, co musí přežít ve městě a ještě pomáhat lidem. Ta úvodní část byla rozhodně nejlepší, následovaly jednotlivé a různorodé epizody, které jako kdyby ani nedávaly smysl, respektive v nich neexistovala návaznost. Právě v tomhle směru dokáže kniha "Na konci času" trochu otevřít oči.

Svět Supermana dostává naprosto nový smysl a stejně tak i svět ostatních postav, ať už jsou současné anebo minulé či budoucí. Nejen, že Grant Morrison do příběhu vkládá více než jeden rozměr navíc, on dokonce do příběhu vkládá dva. Je zde svět, který má pět rozměrů, a právě díky postavám z tohoto vesmíru najednou všechno dostává nový smysl. Nebo nesmysl? Myslím, že tohle je důvod, proč spoustě lidí Morrisonův příběh nesedne. Není snadné se v něm vyznat a možná ani nebudete mít chuť číst znovu předchozí dvě knihy, aby to všechno sedlo na své místo. Ono to smysl opravdu dává, což je i důvod, proč se mi tahle kniha vlastně docela líbila. A také proto, že už to Morrison dál nenatahuje.

Grant opět ukazuje, že si moc načetl o Supermanově vesmíru a vytahuje z rukávu postavy, které se na první pohled mohou zdát směšné, ale prostě v tom Supermanově univerzu mají místo. Takovými postavami jsou Mxyzptlk nebo Vyndktvx, který je hlavním záporákem v této knize. Grant bere směšné postavy, ale ono mu to s nimi stejně funguje. A tak proti sobě má Superman něco, co může naprosto zničit všechno. Morrisonovi se daří celkem dobře vystavět atmosféru toho, že i Superman může být zničen. A vlastně k tomu opravdu i dojde. Jen je asi hlavní problém, jak se na to budete dívat. V Moralesově kresbě, která v knize převažuje, se na to dívá docela dobře. Navíc, kresba sama hlavně dotváří ten správný dojem, zamotanost a komplikovanost plynou pouze ze scénáře.
Obálka limitované edice.

Osobně trochu nechápu, proč - když už došlo k restartu - se nevytvořilo naprosto nové universum a místo toho se Morrison rovnou hodně rychle vrátil ke všemu starému. Já vím, že je to jeho specialita. On si prostě chtěl pohrát se starými postavami a dát vlastní pohled a ukázat, že to, co se dělo v minulosti, mělo smysl také, i když to bylo sebepodivnější. Jsem docela zvědavý na to, jak se dařilo dalším autorům navázat na tento Morrisonův opus. Je snadné se v něm ztratit, ale myslím, že je docela snadné na něj navázat. Uvidíme. Další díl u nás podle mého ještě vyjde, tak se rád nechám překvapit tím, co Andy Diggle a po jeho předčasném odchodu po jednom dílu Tony S. Daniel a další s touhle sérií udělali, protože její začátek je zvláštní a rozpačitý. Rozhodně to není pro naprosto nové čtenáře, respektive ti znalejší ze čtení "Superman Action Comics 3: Na konci času" budou mít trochu víc.

Komiks "Superman Action Comics 3: Na konci času" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Superman Action Comics 1: Superman a lidé z oceli"
"Superman Action Comics 2: Neprůstřelný"

Žádné komentáře:

Okomentovat