2013-12-10

#414: Superman Action Comics 2: Neprůstřelný - 50 %

Superman Action Comics 2: Neprůstřelný (Superman: Action Comics Vol. 2: Bullletproof)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 0 a 9 až 12 série "Action Comics" a "Action Comics Annual 1" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: Grant Morrison, Sholly Fisch a Max Landis
Kresba: Rags Morales, Brad Walker, Cully Hamner, Gene Ha, Ben Oliver, CAFU, Ryan Sook, Rick Bryant, Andrew Hennessy a Bob McLeod 

Stalo se mi to už v případě druhého dílu "Detective Comics", který u nás vyšel, ale rozhodl jsem se, že u Batmanova komiksu té kritiky už bylo docela dost, a tak si tenhle jeden problém nechávám právě na "Action Comics 2". Co mi na těch dvou knížkách tak vadí? Tak ten problém je v tom, jak je celá kniha poskládána. "Action Comics" vychází původně jako sešitový komiks, který je silnější než standardní sešity. Je to dáno tím, že se jedná o tradiční vlajkovou loď, nehledě na to, jaká je kvalita série. Její větší počet stran je dán tím, že kromě hlavního příběhu je zde většinou ještě krátký příběh vedlejší, doplňkový anebo takový, který si rozehrává vlastní děj, jako tomu bylo v případě "Detective Comics 2", kde jsme sledovali příběh Two-Face. Tyhle krátké komiksy jsou prostě vzaty a hozeny v tomto souborném vydání na konec knihy.
Dobře, i tohle je řešení. Jsou zde souborně, chronologicky, jak vyšly. Fajn, to by se dalo skousnout. Jenže u toho není popisek, nic. Například krátký příběh "Výkonná moc" se jasně vztahuje k první kapitole s názvem "Prokletí jménem Superman". Ano, čtenářovi to pravděpodobně dojde, ale to by byl až takový problém tam pro čtenáře, kteří není až tak znalý nebo si to nebude hledat na internetu, dát nějakou informaci o tom, jak komiks původně vycházel? Hlavně například v tomhle případě by se hodilo úplně přeskládat to, jak jsou příběhy řazeny, protože umístnění krátkých příběhů na konec, když mají jasnou souvislost s konkrétním příběhem a k ostatním se nevztahují, nedává smysl. Je mi jasné, že tohle je vydání, jak ho BB/art získává od DC a netuším, jak moc může český vydavatel do té původní podoby zasahovat, ale například u knihy "Batman: Soví město" tam čtenář drobné vysvětlivky má. Hned je to přehlednější.
Tak trochu ke struktuře "Action Comics 2", abych se už mohl konečně zabývat i kvalitami příběhů. Jednotlivé příběhy jsou k knize řazeny takto - v závorce uvádím sešit, v němž se původně objevily:
  • Prokletí jménem Superman (Action Comics 9)
  • Neprůstřelný (Action Comics 10)
  • Nová tajná identita (Action Comics 11)
  • Návrat zapomenutého Supermana (Action Comics 12)
  • Chlapec, který ukradl Supermanův plášť (Action Comics 0)
  • Výkonná moc (Action Comics 9)
  • Zesnulí přátelé (Action Comics 10)
  • Supertrik(o) (Action Comics 11)
  • O původu druhů (Action Comics 0)
  • Zranitelný (Action Comics Annual 1)
  • Anchiale (Action Comics Annual 1)

První příběh "Prokletí jménem Superman" a jeho doplňkový kraťas "Výkonná moc" se odehrávají v alternativním světě. Tvůrcům obou příběhů se podařilo vytvořit svět celkem fungující, udá se zde zajímavý příběh, kde známé postavy získávají naprosto nové dovednost. Obecně je tohle druh komiksu, který nemám rád. Proč se uchylovat na jiné světy, kterých v takovém případě může být nekonečno možných? Proč raději nezůstat u toho jednoho, na který jsme zvyklí, kde se také mohou dít silné příběhy? To se naštěstí Morrisonovi podařilo, což dokazuje i příběhy, který je rozpracovaný v kapitolách "Neprůstřelný" a "Nová tajná identita". Spolu s doplňkovým kraťasem "Zesnulí přátelé" tvoří tenhle příběh to nejsilnější, co v komiksu je a Morrison opět ukazuje (za drobného přispění Shollyho Fische), že "Action Comics" může být dobrá série, jen by ji nesměli tak strašně kouskovat.
Grantovi se daří se Supermanem dělat psí kusy a v "Neprůstřelném" se mu povedlo opravdu něco neuvěřitelného - jsem docela zvědavý, jak se to vyvine dál. Na tento výborný příběh navázal komiksem, který sice opět mění mytologii Supermanova světa, ale nedaří se mu to tak krásně, jako se to povedlo Snyderovi s jeho "Sovím tribunálem". Morrison si nevystavěl tak silné základy, aby mu "Návrat zapomenutého Supermana" prošel jako celkem pochopitelný zvrat. "Návrat zapomenutého Supermana" je však přece jenom pořád celkem zajímavým příběhem, který činí celou sbírku trochu silnější. Pozitivem je pak fakt, že do děje vstupují, respektive se v něm odhalují další postavy, které jsou pro Supermanův svět důležité, takže můžeme nějaký vývoj ještě očekávat.
Pokud se týká speciálních edic, tak příběh "Chlapec, který ukradl Supermanův plášť", jenž původně vyšel v "Action Comics 0", je zase trochu civilnějším kouskem, který nemá až tak velký vliv na Supermanův svět, ale je to příjemné zpestření. Dobře napsané, povedená pointa. Jednoduše vypravěčsky - a koneckonců i kresebně - zajímavý příběh. Co se týká výročního komiks "Action Comics Annual 1", tak to je jen klasická týmovka se špatným záporákem, který by se bohužel mohl objevit i někdy příště. Jediné, co má příběh navíc, to je nějaké to ekologické, respektive trvale udržitelné poselství. Kraťas "Anchiale" je příchodem staronového záporáka, na druhou stranu je pozitivní, že i mainstream může být beze slov.
Obálka limitované edice
"Superman Action Comics 2: Neprůstřelný" je pro mě podobně rozporuplným komiksem jako první díl. Grant Morrison dokázal napsat naprosto skvělé příběhy, jenže do toho přihodil i něco navíc, co už tam být nemuselo. Dělá ze série mozaiku, která jako celek není dokonalá. Bohužel kvalitu tohoto souborného vydání snižuje rozházenost jednotlivých komiksů, která z toho vydání dělá nesourodý mišmaš. Celkem mě mrzí, že už potřetí za celkem krátkou dobu musím jít s hodnocením mainstreamu celkem nízko, ale tahle kniha je tak neskutečně nevyvážená, že jinak nemohu. A to jsem doufal... Nedá se nic dělat. Kdyby tohle nebyla vlajková loď DC, dá se celkem dost přehlédnout, ale ona to jedna z vlajkových lodí je. Ty chyby zde prostě jsou. Celkem příjemná je ale skutečnost, že se zde vyřádilo velké množství kreslířů a je to poznat. Kresba není nutně unifikovaná, ale každý si do příběhu dává svoje. To je rozhodně jeden z kladů knihy.

Komiks "Superman Action Comics 2: Neprůstřelný" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Superman Action Comics 1: Superman a lidé z oceli".

Žádné komentáře:

Okomentovat