2014-05-28

#646: Pixy - 95 %

Pixy (Pixy)
Vydalo nakladatelství Mot v brožované vazbě v roce 2001 (dvě různé obálky) a druhé vydání v roce 2004 (pouze jedna verze obálky). Původně vyšlo jako "Pixy" v roce 1992. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 220 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Max Andersson
Kresba: Max Andersson


Asi to byla ta kresba, která mě docela iritovala a já jsem se proto ani moc nechtěl do "Pixyho" pouštět. Ale v člověku to prostě najednou uzraje a on ví, že je správný čas se k nějakému komiksu dostat. Stejné je to s knihami a filmem. Když je nálada, tak to prostě víte a pak je správný čas na to, abyste se do dlouho odkládaného pustili. Otočil jsem na první stránku "Pixyho" a myslel jsem si, že se jedná jen o takovou epizodku. Jenže pak se jelo dál. Nebyla to krátká epizodka, byl to úvod tohoto sedmdesátistránkového sešitu, kde se neustále něco děje. Jenže tohle není něco, co byste četli každý den. A právě v tom je krása Anderssonovy kresby a jeho scénáře. Postaví před vás něco, co vám dokáže zamotat hlavu, vyrazí vám to dech a samozřejmě si vás to získá.

"Pixy" si mě získal. Nedokázal jsem se od komiksu odtrhnout, a nebýt toho, že se mi opravdu chtělo spát, dočetl bych ho ještě ten večer. Vrhnul jsem se na jeho dočtení hned po probuzení a doslova jsem hltal každé slovo, každý rámeček. Věděl jsem, že nic podobného jsem nikdy nečetl, ale o to ani tak nešlo. Ten příběh si mě dostal pojetím, neustálým děním, které je tak bizarní, ale stále v jednom duchu, že je to prostě krásné. Tady se podíváte do světa, který je prostě žumpa, ale stejně se vám v něm bude líbit, budete ho chtít prozkoumávat, protože tohle je temně ztřeštěná jízda. Je to divné, ale zároveň je to tak zvláštně popelnicově roztomilé, že se necháte rádi strhnout.

Příběh se točí kolem dvojice - Alka a Angíny. Jsou to dva ztroskotanci, na které se usměje štěstí. Jejich dům trpí nákazou graffiti, a tak musí být utracen, ale i když se ocitnou na ulici, život tím pro ně nekončí. Dojde totiž ke šťastné náhodě - neznámý člověk si je vybere a dá jim svůj vlastní byt. Prostě jen tak. Všechno je komplikovanější, ale pro začátek to není důležité. Důležitější je skutečnost, že Angína je těhotná, ale dítě prostě nemůže mít. To by nezvládla. Ona docela těžko zvládá žít, natož aby se snažila udržet na životě někoho jiného. Z Alka se stane zaměstnaný, dostane práci v chovné stanici pro peníze, jenže pořádný problém teprve nastane, když se ozve jejich potracený plod, který si říká Pixy. Nejprve to vypadá, že bude chtít číst pohádky, ale pak se ukáže, že byl jenom opilý. Alko musí jednat - je třeba Pixyho zabít. Ale jak se dostat do světa mrtvých a sám nezemřít?
Alternativní obálka prvního vydání

Trochu jsem se snažil o to, abyste dostali ten správně šílený dojem z příběhu, a myslím, že tam je. Tohle si stejně musíte přečíst, abyste to docenili. "Pixy" opravdu není komiks jako jakýkoli jiný, a pokud nemáte s Maxem Anderssonem žádné jiné zkušenosti - já je před "Pixym" neměl - budete hodně překvapeni. A já si myslím, že mile. Tohle je komiks, u něhož bych nečekal, že mě až tak strhne, ale když jsem ho četl, byl to prostě zážitek. Jako kdyby se Tim Burton stal dekadentním básníkem a uvědomil si, že život je všechno, jenom ne to, co ve skutečnosti žijeme. Realita a smysl našeho života jsou zde postaveny na hlavu, jsou zde úžasné pasáže, kdy se standardní pravila doslova otáčejí a získávají nový význam. A celé je to krásné zábavné a depresivní. Tohle je evropský underground v tom nejlepším smyslu slova.

2 komentáře:

  1. Anonymní26/1/16 10:56

    Pixy je fakt skvělej. Skvělej a hodně šílenej! A jeho dramatizace pro loutkový divadlo (Rodinné divadlo) taky stojí za to.

    OdpovědětVymazat