2014-05-05

#613: Bleach 7: The Broken Coda - 90 %

Bleach 7: The Broken Coda (Bleach: The Broken Coda)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 53 až 61 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "The Broken Coda" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Zlomené finále". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

No jo, je to jasné. Téhle manze jsem prostě propadl. A to ani nemusel být Tite Kubo až tak úchylný jako třeba Hiroja Oku v "Gantz 3". Jsou tu vtípky, které jsou celkem dětinské, ale ony jsou na správných místech a prostě sednou. "Naruto", kterého spíše kritizuji, i když poslední díly, co jsem četl, mi také docela sedly, mi přijde v některých případech spíš protivný než hezky dětinský, ale "Bleach" si stále drží úroveň teenagerskou, a tak není až tak trapný, ale v některých případech je naopak celkem dospělý a člověk se diví, co tam všechno spatří. Není to ale nic, co by bylo za hranicí přístupnosti. Navíc černá krev nemá takový efekt jako krev rudá. Alespoň v tomto případě. Jako kdyby to byly jen cákance barvy, nic víc.

Šestý díl se s námi rozloučil. v zajímavé situaci. Rukia od Ičiga odešla a nechala po sobě akorát vzkaz. Co je ovšem důležitější, to je skutečnost, že Rukia na cestě pryč narazila na svého bratra a jeho nohsleda. Ti dva si pro ni očividně přišli, protože porušila nějaká nařízení Soul Society. Právě tam se má Rukia vrátit, ale když to Ičigo zjistí, není zrovna stejného názoru a má v plánu Rukiu zachránit. Jenže to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a Ičigo zjišťuje, že svět, který se mu otevřel v prvním díle, je výrazně širší, má jiná pravidla, než si myslel, a i když se v chlapci očividně skrývá poměrně velký potenciál, ještě neví, jak ho využít tak, aby v těžších soubojích vyhrával. A i když za sebou jeden velký má, až teď zjišťuje, že to byl jen začátek.

Jeho vítězství proti gigantickému Hollow zvanému Menos Grande bylo sice dáno jeho schopnostmi, ale co si budeme povídat, bylo to hodně o štěstí a o tom, že se v něm jeho schopnosti naplno projevily. Teď ale stojí proti někomu, kdo svoje schopnosti ovládá naprosto dokonale, zná pravidla boje a ví, jak použít svou duševní energii tak, aby vyhrál. Pro Ičiga to není pěkné zjištění, ale čtenář se doví, že tvůrce ještě má co předvést a že je toho docela hodně. Kniha najednou slibuje, že se podíváme do Soul Society, ale ono to nebude tak rychlé. Docela se těším, až tenhle svět poznáme, a jsem zvědavý, jestli už to bude v další knize. Tipoval bych však až tu devátou. Uvidíme.

"Bleach" je komiks pro ty, kteří jsou manga nadšenci, ale zároveň je to komiks, který může nadchnout i obyčejné nadšence do komiksu, lidi, co mají rádi zábavu, která není příliš náročná, zábavu, která může pokračovat. "Bleach" je skvělou sérií na pokračování. Je to vtipné, místy je to celkem temné, neříkám přímo hororové, ale jsou zde monstra, některá obrovská, navíc jsou zde souboje s meči. Pro moji duši, která ještě polovinou zastydla někde v pubertě, je tohle prostě paráda. Jen kdyby tam bylo víc té Inoue. Ale ono to i tak stačí. Skvěle jsem se bavil a několikrát jsem se smál nahlas, až jsem z toho dostal nefalšovaný záchvat smíchu.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"

6 komentářů:

  1. Blecha mě upřímně nikdy nenadchla - ale teď zase mluvím o seriálu, k manze jsem se nedostala. Jak je toho moc dílů, nemá se mi to chuť kupovat. Ale co vím, známí to vychvalují víc jak Naruta. Jen je tam problém s tou nekonečností :) Možná se k tomu někdy dostanu. Uvidím. Teď jsem začala s Gantzem... a jestli u něj vydržím, kdo ví.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, nikdy neříkej nikdy :-) Já jsem i o manze vždycky myslel kdovíco a teď jsem jí propadl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jediná její nevýhoda je, že ji člověk přečte hrozně rychle :).

      Vymazat
    2. To je pravda... Gantz mám přečtený hned a pak čekání tři měsíce.

      Vymazat
  3. poradíte mě kde seženu v angličtině pro syna 7,8,9 dík moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi bych doporučil https://www.bookdepository.com/search?searchTerm=naruto+7&search=Find+book

      Vymazat