2014-03-19

#546: Spirou a Fantasio: Paříž pod vodou - 60 %

Spirou a Fantasio: Paříž pod vodou (Spirou et Fantasio 47: Paris sous-Seine)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2007. Původně vyšlo v roce 2004 jako "Spirou et Fantasio 47: Paris sous-Seine". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Jean-David Morvan
Kresba: José Luis Munuera

Když jsem zjistil, že Gaston není jedinou z postav magazínu "Spirou", které se v poslední době objevily na našem trhu, musel jsem si příběh "Paříž pod vodou" sehnat, protože se jedná o jednu z mála příležitostí, jak se trochu seznámit s postavami Spirouem a Fantasiem. Oni jsou v podstatě maskoti magazínu "Spirou", což je v případě samotného Spiroua asi celkem logické. S Fantasiem jsme se mohli setkat v knize "Gaston 1: Z packalských archivů", kde to byl právě on, kdo většinou trpěl Gastonovými neúmyslnými útoky. V případě příběhu "Paříž pod vodou" Spiroua a Fantasia poznáváme jako akční hrdiny.

Právě ze skutečnosti, že se jedná o hrdiny, kteří jsou součástí nějaké akce, nabízí se srovnání s dalšími podobnými hrdiny, hlavně pak s Tintinem. Oba charaktery jsou zde v podstatě zaměnitelné za nějaké jiné postavy, i když trochu tušíme, že Spirou je tu tím hlavním, celkem čestným chlapcem, který musí všechno vyřešit, případně sem tam udělá nějaký ten nepořádek, ale spíše pro zasmání a neúmyslně. Fantasio bude ten trochu problémovější, který má ale logicky pragmatičtější pohled na svět. To, že jsou reportéři, je zde vlastně celkem vedlejší, protože jde hlavně o to, aby byli titulními účastníky rozvrženého představení.

Tím představením je Paříž zaplavená vodou. Ne moc hlubokou, ale z většiny budov se stávají ostrůvky. Na vině je, i když neúmyslně, vědec de Champignac, který je známým obou hrdinů. Vědec chce nějak pomoct oblastem, kde nemají dostatek vody, a tak vymyslí přístroj, jak přesouvat vodu pomocí mraků, které pak nechá vypršet právě v místech, kde není životadárné tekutiny dostatek. Jenže jeho vynález je zneužit a dochází k zaplavení hlavního města. Příběh je trochu komplikovanější a není to až tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro českého čtenáře ale bude celkem náročné se dostat do dění v sešitu, který nese již číslo 47. Jasně se ukazuje, že Spirou a Fantasio mají dlouhou tradici, což my ne až tak moc doceníme.
Jean-David Morvan je uprostřed


Klasická série "Spirou a Fantasio" má k roku 2013 celkem 53 dílů a už dávno ji nedělá André Franquin, její tvůrce, který zemřel v roce 1997. Na kresbě je poznat, že je moderní, že se snaží přiblížit dnešním čtenářům. Tento díl původně vyšel v roce 2004. Chybí nám znalost předchozích dílů a je to celkem znát. Co je Spip vlastně zač? Chvilku mi trvalo, než mi došlo, že ho vlastně postavy neslyší, že mluví jen pro čtenáře. Očividně jsou tu také příběhy, kde vystupoval i de Champignac a nejspíš i záporák tohoto příběhu. O dalších se mluví, ale prostě nemůžeme docenit to, co se zde děje. To, že se série dožila tak vysokého věku (první díl vyšel v roce 1950), svědčí o tom, že se jedná o sérii kvalitní, ale tento díl nám to v plné síle nedokazuje. Jsme ochuzeni o mnohé a nejsme s postavami dostatečně sžití. To vedlo i k tomu, že k vydání dalšího dílu už nedošlo, ač si myslím, že je to celkem škoda. Myslím, že další díly téhle série rozhodně mají z hlediska zábavy co nabídnout.

Komiks "Spirou a Fantasio: Paříž pod vodou" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat