2014-01-16

#458: Hitman - 70 %

Hitman
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2004. Původně vyšlo jako díly 1 až 7 série "Hitman" u DC Comics. Souborně vyšlo v letech 2009 a 2010 jako dvě knihy:

  • Hitman: A Rage in Arkham (z této použity pouze sešity 1 až 3 série "Hitman")
  • Hitman: Ten Thousand Bullets (bez výročního komiksu "Annual 1" a bez čísla 8 série "Hitman")

České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: John McCrea

"Hitmana" už jsem četl před nějakou dobou, ale vrátil jsem se k němu díky tomu, že už vyšla celá série i s jedním přídavkem a já jsem si uvědomil, že jsem příběh tohohle ennisovského borce nikdy nedočetl do konce. A tak mohu svou chybu napravit a zjistit, že "Hitman" je sice cool, ale něco mu chybí. Asi jsem toho vážně přečetl moc, anebo jsem prostě jenom z nějakého důvodu zhýčkaný, ale nedá se nic dělat. "Hitman" mě už prostě neoslovil tolik a já jsem si říkal, proč je to vlastně tak skvělé? Proč je ta kniha tak moc adorovaná? Já nechci říkat, že je to propadák, to probůh vůbec ne, je to dobrý komiks, ale prostě už tam není to, co by z něj dělalo něco naprosto geniálního.
České vydání je trochu speciální a liší se od toho amerického. Americké rozdělilo dva příběhy do dvou knih, ale s tím, že zde bylo ještě něco navíc, co se objevilo ve druhé české knize a také v knize poslední, která u nás vyšla - "Hitman: Pár vražd navíc". Dva příběhy, kterých jsme svědky, jsou "Běsnění v Arkhamu" a "Deset tisíc kulek". Tak se na ně pojďme pěkně podívat, protože oni se od sebe docela liší a ukazují nám, jak moc je "Hitman" propojením všeho, co Ennis ve své tvorbě později vytvořil. Na druhou stranu, právě Tommy Monaghan stál na začátku postav jako Jesse Custer nebo Frank Castle - a oba je možné v Hitmanově chování nalézt.
Takže, "Běsnění v Arkhamu". Tady se ukazuje síla Gartha Ennise a jeho přístupu k mainstreamu. Je inovativní, je sarkastický, dělá si srandu ze superhrdinů a jde mu to dobře. Je to Tommy Monaghan, kdo v tomhle díle dává na zadek Batmanovi a docela si to užívá. Batman nemůže nic, i když je Tommy zabiják, a to ho musí neskutečně žrát. Zde zjistíte, proč byl v knize "Hitman: Pár vražd navíc" Batman na Tommyho tak odměřený - v příběhu "JLA/Hitman". Návaznost s vedlejšími příběhy je zde ještě silnější, ale k tomu až u komiksu "Deset tisíc kulek". "Běsnění v Arkhamu" je o tom, že Tommy dostane zakázku na zabití Jokera. Milión dolarů. Tohle je něco, co se neodmítá. Vzhledem k tomu, že je Joker pořád naživu, muselo dojít k něčemu, co vraždě zamezilo. To něco se jmenuje Arkannonští. Ennis se pouští do pořádné akce se superhrdiny, Hitmanem a také démony rovnou z pekla. Výsledkem je celkem dobrá, ironická střílečka, která nám představuje Tommyho v tom pravém, pistolnickém světle. Tady trochu návaznost s Preacherovými příběhy.
Ale Tommy se nám také umí představit jako Frank Castle, jako zabiják mafiánů, který má navíc ještě zásady - nikdy, ani za zlaté prase, by nesejmul policajta. Je to Punisher pro DC Comics, Punisher, kterému rozhodně nedělá problémy sejmout hajzly, protože ti jako hajzlové nejen jednají, ale také vypadají. Mimochodem další propojení s vedlejšími příběhy, které jsou v knize "Hitman: Pár vražd navíc", konkrétně se jedná o příběh "Zrod Hitmana", tedy vůbec první příběh s tímto antihrdinou. Garth Ennis ukazuje, že má dar pro bizarní a šílené postavy a že mu v tomhle mistrně pomáhají i kreslíři. John McCrea je borec, ale vzhledem k tomu, že nás ještě čeká několik dílů série, nechám si jeho kreslířské schopnosti na jinou recenzi.
Jak jsem řekl, "Hitman" pro mě není zázrak, ale tahle kritika hodně vychází z toho, že člověk už toho od Gartha Ennise načetl díky našemu trhu, kde se tomuto scénáristovi daří, opravdu hodně. Jeho postavy, ač mají být opakem superhrdinů, jsou ve skutečnosti pořád správňácké. Ano, Hitman je vrah, ale pořád je to borec, s kterým byste šli na pivo. Jeho postava prostě nemůže být úplně špatná. Snad proto, že by to nikdo nečetl. Jen ty hodnoty jsou až příliš... americké? Patetické? Přihlouplé? Proč by sakra neměl sejmout policajta, když to jsou někdy taky šmejdi? Proč? No protože DC... Ale to je jedno, jsou jen moje stesky nad mainstreamem a nad politikou vydavatelství. Ennis má dobré příběhy a dokazuje to hlavně komiksem "Deset tisíc kulek". Tady má děj smysl a má tu správnou sílu a vy se můžete připravit na ten správný buddy comics, který bude následovat.

Komiks "Hitman" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

2 komentáře:

  1. Tenhle komiks jsem dostala k Vánocům, ještě jsem se do něj nepustila, nějak na to nebyla chuť (a taky jsem dostala dva Sandmany, tak pracuju na nich :D). Myslím, že pokud je to hlavně akčňák, tak mě to bude bavit. Uvidíme, jestli se po přečtení shodneme :).

    OdpovědětVymazat
  2. No, já být tebou, tak určitě jako první beru ty Sandmany :-)

    OdpovědětVymazat