2013-09-27

#300: Hitman: Pár vražd navíc - 60 %

Hitman: Pár vražd navíc
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo sešitově u Vertiga jako:

  • The Demon Annual 2: Bloodlines
  • Hitman 1,000,000
  • Hitman Lobo: That Stupid Bastich
  • Hitman: A Coffin Full of Dollars
  • How to Be a Superhero
  • JLA Hitman 1 and 2

České vydání má 280 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Scénář: Garth Ennis
Kresba: John McCrea, Doug Mahnke, Nelson DeCastro, Carlos Esquerza a Steve Pugh

BB/art uzavřel jednu z dlouho běžících sérií. První "Hitman" vyšel v České republice v roce 2004 a trvalo celkem dlouho, než jsme se dostali do konce. Standardní série už skončila s knihou "Hitman 8: Zavíračka", který vyšel loni, ale podobně jako v případě série "Preacher", kde BB/art vydal knihu "Preacher: Pradávná historie", také v sérii "Hitman" vyšlo celkem dost vedlejších příběhů, které jsou součástí knihy "Hitman: Pár vražd navíc". Tuhle knihu rozhodně nedoporučuji těm, co ještě nedočetli sérii "Hitman" až do posledního dílu, protože v některých příbězích v knize "Pár vražd navíc" je celkem dost spoilerů, které by vám mohli celkem silně pokazit dojem ze čtení.
Kniha "Pár vražd navíc" obsahuje celkem 6 příběhů, kdy jeden - "Na temné straně" - je rozdělen na dvě části obdobně, jak tomu bylo u amerického vydání. Nám to ale vůbec nevadí a pěkně se postupně na každý z nich podíváme. Tak nejprve ten úvodní - "Zrod Hitmana". Skoro by se chtělo věřit, že před sebou máme něco, co nám řekne, jak Hitman přišel ke svým schopnostem. Ano, to je pravda, ale nějak nám nebude řečeno proč. Naštěstí, je zde ještě poslední příběh "Na temné straně", kde nám to "proč" bude více méně odhaleno. Na grafické stránce příběhu "Zrod Hitmana" je vidět, že je staršího data a v podstatě je to směsice toho, co má Ennis rád - mafiáni, drsní chlápci, ujeté postavy (v tomhle případě Etrigan, kterého nemám příliš v lásce) a dávka nějakého toho černého humoru. Tenhle příběh je rozjezdem a vy doufáte, že přece jen přijde ještě něco víc.
I Hitman se zapojil do větších DC eventů, v tomhle případě se jedná o event 1,000,000. Skoro by se chtělo říct, co Hitman pohledává v tak velkých eventech, superhrdinové ho nikdy nepřijali, a stejnou otázku si položil i Ennis a ten, kdo mu dovolil se do tohoto eventu zapojit. Musí se ale uznat, že Ennis zůstal věrný sám sobě a nepojal příběh "Hitman 1,000,000" jako snahu vlézt svým bossům do zadku, ale udělal komiks s Tommym takovým, jaký je. Vycucnutý ze svého času do budoucnosti, kde je nerdy uctíván jako superhrdinská legenda, dá všem jasně najevo, že dobrák rozhodně není. A do háje... zase ten Etrigan. Zábavný příběh, který mě v jednom momentě skutečně položil do kolen. A kočka? Naprosto boží!
Nemám rád Loba, s tím se nedá nic dělat, ale v příběhu "Ten vyklobanej parchant" dostává Velkej šéf docela obstojně na prdel. Tohle už ovšem hodně dobře víte, protože tenhle příběh totiž vyšel v "Crew2 č. 5" a jedná se o jediný z komiksů v knize "Pár vražd navíc", který už byl v České republice publikován. Díky kresbě Douga Mahnkeho si však může tenhle komiks užít a v jeho podání je Lobo skutečně báječný. Závěr je zábava a myslím, že si to mohou užít i ti, co mají Loba rádi. Nemůže prostě pořád jen někoho sám rvát na kusy, sem tam musí také dostat do těla.
A dostáváme se k příběhu "Rakev plná dolarů". Tohle je Ennisovo guilty pleasure, jeho slabost a slabina. Kdyby se v hlavní roli ocitl Jesse Custer namísto Tommyho Monaghana, nejspíš by se nic moc nezměnilo a výsledek by byl více mně stejný. Jsme na Divokém západě, i když v současnosti, máme tu drsné chlapíky a šmejdy, jednoho hrdinu/nehrdinu a samozřejmě spousta odkazů na různé filmy, nemůže chybět Clint Eastwood. A samozřejmě vojáci, chlapská síla a bratrství. Je toho strašně moc a objevuje se to v téměř každé delší Ennisově sérii a je to prostě trochu nudné, na jedno brdo. "Rakev plná dolarů" je moderní kovbojkou s hláškami, kde vyhrávají ti správní kluci, ti zlí si kopou hrob, a tak to má prostě být. Je fajn, že dobro zase někdy vyhraje, jen Ennis se v tomhle strašně moc opakuje a některé příběhy vyznívají nastejno.
Dostáváme se - dle mého skromného názoru - k tomu nejlepšímu, co celá kniha nabízí. Hitmanův svět se konfrontuje se světem klasických DC superhrdinů. Nejprve kratší příběh, jednosešitový, s názvem "Jak být superhrdinou", kde se konfrontují Šestipívo se Supermanem a jejich pohled na spravedlnost. Jejich pohled na svět je rozdílný a je to zábavná hříčka, ale tuhle myšlenku dotáhl Ennis k dokonalosti ve finálním, více jak osmdesátistránkovém komiksu "Na temné straně". Hitman se dostává do společnosti těch největších superhrdinů - Superman, Batman, Green Lantern, Flash a Wonder Woman. Společně musí čelit hrozbě, která se blíží k měsíční stanici Ligy spravedlnosti. Tommy se tam objeví spíše jako pokusný králík, ale konfrontace jeho života, jeho světa a jeho přesvědčení se supráky je prostě geniální. Tady je vidět, jak je ten svět superhrdinů nablýskaný a jak oni jsou vlastně k ničemu. Jejich verze spravedlnosti je hezká, ale vede akorát k tomu, že jsou v nebezpečí jen další a další lidé. Proč tedy supráky vlastně oslavovat? Asi proto, že se dobře prodávají.
Garth Ennis touhle knihou neoslní, přece jen, je už na našem trhu trochu vyčpělý, ale jsou zde příběhy, které stojí za to, které se dají číst s tím, aniž byste si říkali, že už na to Ennis nemá. Pořád na to má a vždycky na to měl, jen někdy zapomene na to, že píše příběh i pro jiné, ne jen pro sebe. A to se pak ukazuje, jak moc už toho napsal, jak moc se opakuje a jak moc je to poněkolikáté už nudné. Už ale jen kvůli příběhu "Na temné straně" stojí kniha "Hitman: Pár vražd navíc" za to. Supráci jen měli dostat na hubu ještě trochu víc.

Komiks "Hitman: Pár vražd navíc" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat