2013-11-08

#366: Rodinný ústav - 95 %

Rodinný ústav (Fun Home)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "Fun Home" u nakladatelství Houghton Mifflin a Mariner Books v roce 2006. České vydání má 236 stran a prodává se v plné ceně za 359 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alison Bechdel
Kresba: Alison Bechdel

Když se dostanu ke komiksu jako "Rodinný stav", vždycky mám pocit, že čtu něco, co je prostě naprosto jedinečné. Podobný pocit jsem měl třeba u komiksu "Jeruzalém" anebo samozřejmě u komiksu "Maus". Autoři těchto komiksů dokážou vytvořit něco, co je naprosto jedinečné. Na jednu stranu je to dáno jejich osobním a osobitým přístupem, na druhou stranu i tím, že sledujeme příběhy, které není vždy snadné vyprávět. Věnují se věcem, které by jiní raději nechali zavřené, věnují se bolestem, které je trápí, a prezentují nám tak něco, na co ne každý má odvahu.
Alison Bechdel je lesbička. Tahle informace sama o sobě by mohla v některých lidech vyvolávat negativní konotace, což rozhodně není v dnešní době něco, co bychom měli považovat normální. Homosexualitu nemá smysl považovat za úchylku, i když jsou zde pořád hlasy, které se o to snaží. Alison nevyužívá tuto informaci jako něco překvapivého, myslím, že to většinu čtenářů moc nepřekvapí, ale je to něco naprosto obyčejného. Je to součást jejího života. Přesto je tato informace pro příběh zásadní, protože Alison byla tou, kdo se o tuhle informaci musel podělit se svými rodiči, což rozhodně nebyl úkol, který vyžaduje poměrně velké množství odvahy. Ono se ani po třiceti letech mnoho nezlomilo a svou orientaci veřejně přiznat je docela těžké.
Tohle ale není příběh, který by se primárně zaměřoval na to, jak se Alison svěřovala, je to příběh o tom, jak se snažila žít se svým otcem a jak na něj nemohla zapomenout, když zemřel. Alison je tak trochu androgynní člověk a může být, při prvním pohledu, brána jako žena i jako muž. Sama s tím měla trochu problém, protože se nikdy necítila, že je v tom správném těle. Nezamlouvaly se jí její ženské změny, když dospívala, ale smířila se s nimi. S čím se nikdy nesmířila, to byla otcova smrt. Její vztah k němu byl komplikovaný, což nám ve svém komiksu poměrně jasně prezentuje. Měla svého otce ráda, ale svým velmi specifickým způsobem. Věděla, že by si k němu mohla najít cestu, že by ho mohla pochopit, ale společně na to neměli dost času. Je to tragický příběh a je od začátku silný, což vás strhne a nepustí.
Na stylu Alison je vidět, že si s komiksem hraje, že využívá jeho možnosti, a to jak média, kde může ukázat své tvůrčí schopnosti, ale také používá komiks jako médium, kde si může hrát s textem. Je to autorka hodně sečtělá, což nám prezentuje citacemi z různých významných děl světové literatury, jimiž dokresluje komplikovanost svého vztahu s otcem a své i jeho vnímání světa, které nám ostatním může být celkem vzdáleno. Asi vám bude něco unikat, pokud neznáte knihy, které jsou zde citovány, ale přesto vám neunikne to, že Alison je schopná autorka, která volí kresbu, jíž je možné celkem snadno reprodukovat a její postavy díky tomu vypadají neustále stejně, většinou si je moc nespletete, ale to rozhodně neznamená, že by její kresba byla jednoduchá. Jak už to u těchto životopisných komiksů bývá, ta kresba je prostě správná.
File:Alison Bechdel at Politics and Prose.jpg
Alison Bechdel
Alison Bechdel je jednou z těch autorek, podobně jako David B., Art Spiegelman, Joe Sacco a další, kteří ukazují, že komiks není jen žánr superhrdinů s obrázky. Komiks, to je svébytné umění, které dokáže řešit závažné myšlenky, dokáže být o něčem. To, že se jedná o formu, která je velmi vhodná pro životopis, je dáno především tím, že do autorského komiksu mohou tvůrci vložit svoje myšlenky, ale ještě je prezentovat pomocí kresby. Vzpomínkám se tak dostává vizuálního zobrazení, ale také zkreslení, které může být velmi přínosné v tom smyslu, že vzpomínky dostávají naprosto nový rozměr. "Rodinný ústav" je krásným důkazem toho, že komik může být dílo filozofující, životopisné, myšlenkově plné a dějově zajímavé, navíc není nutné vyprávět chronologicky. Především se ale jedná o dílo kvalitní.

Komiks "Rodinný ústav" si můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

2 komentáře:

  1. Pripomnelo mi to,kdyz jsem se pokusil poprve precist neco z tech ´klasickych del ´,a vzal si na to Nebe nezna vyvolenych - krasne,ale misty trochu tezke cteni. Totez me potkalo i tady,nekdy jsem mel problem zustat v obraze. Ale jasny,je to tim,ze nemam ani paru o dilech,kterymi se tento comics tak kolem pulky zacal casto zaobirat,a to je dalsi prinos teto knihy,dozvedel jsem se neco o necem,co jsem dosud neznal. Jinak ale krasna zalezitost,a treba sve pritelkyni jsem to doporucil,ptz myslim,ze zena by se do toho vcitila jeste vic nez my :) jinak propojeni psaneho slova s kreslenym je tady opravdu paradne sladene a vyvazene,cte se to samo,a je to vyzivne,takze diky za tip,tahle kniha potesila ;)

    OdpovědětVymazat